mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  26.01.2021 08:21:00

Vietnam přitahuje zahraniční investice – příležitosti i pro české investory

Vietnam přitahuje zahraniční investice – příležitosti i pro české investory

07.02.2020 / 04:58 | Aktualizováno: 26.01.2021 / 08:21

Vietnam si udržuje pozici jedné z nejatraktivnějších investičních destinací v asijském regionu. Vysoký a stabilní růst ekonomiky přesahující 7%, stabilní politické prostředí, dynamický růst populace a její kupní síly, nízké mzdy ve srovnání s ostatními industrializovanými zeměmi jihovýchodní Asie a zejména ve srovnání s Čínou činí z Vietnamu jednu z nejpřitažlivějších zemí pro zahraniční investory v asijském regionu. Vietnam může nabídnout řadu zajímavých investičních příležitostí také pro české investory.

Rostoucí atraktivita Vietnamu pro zahraniční investory se odrazila také na reálném přílivu přímých zahraničních investic do Vietnamu v minulém roce. Objem skutečně realizovaných přímých zahraničních investic ve Vietnamu v roce 2019 dosáhl rekordní úrovně 20,4 mld. USD. Objem přislíbených zahraničních investic (investiční projekty se schválenou investiční licencí) vzrostl na 38 mld. USD.

Příliv přímých zahraničních investic do Vietnamu v posledních pěti letech

(v mld. USD)

2015

2016

2017

2018

2019

Přislíbené investice 22,7 24,3 35,9 35,5 38,0
Realizované investice 14,5 15,8 17,5 19,1 20,4

Vietnam v minulém roce těžil především ze zhoršení obchodních vztahů mezi USA a Čínou. Čínsko-americká obchodní válka spustila vlnu relokací průmyslových podniků z Číny do jihovýchodní Asie. Z této situace pak nejvíce profitoval právě Vietnam. K největším investorům ve Vietnamu patří dlouhodobě Jižní Korea, Japonsko a Singapur. Investice z těchto zemí směřují především do výroby elektroniky (mobilní telefony, PC komponenty), oděvů a dalších zpracovatelských odvětví využívajících levné pracovní síly.

V roce 2019 se však vlna přesunu investic z Číny do Vietnamu promítla do vietnamských statistik prudkým nárůstem přílivu kapitálu z Hongkongu a Číny. Hongkong se dokonce v minulém roce stal druhým největším zahraničním investorem ve Vietnamu hned za Jižní Koreou. Třetím největším investorem byl Singapur, následován Japonskem a Čínou.

Největší zahraniční investoři ve Vietnamu v roce 2019

Počet projektů Registrované investice (v mld. USD)
Jižní Korea 294 6,690
Hongkong 1012 5,729
Singapur 265 4,466
Japonsko 615 3,566
Čína 389 3,333
Tchaj-wan 131 1,526

Nejpřitažlivější lokalitou pro přímé zahraniční investice ve Vietnamu byla v roce 2019 Hanoj. Do hlavního města směřovalo na 8,45 mld. USD, což představuje přes 22 %
z celkového objemu přímých zahraničních investic za uplynulý rok. V těsném závěsu se umístila jižní metropole Ho Či Minovo město, kam za uplynulý rok z ciziny přiteklo 8,3 mld. USD. Následovaly provincie Binh Duong, Dong Nai, Bac Ninh a další.

K nejatraktivnějším sektorům pro přímé zahraniční investice patří ve Vietnamu zpracovatelský průmysl, realitní sektor, energetika a cestovní ruch. V minulém roce dominoval přímým zahraničním investicím zpracovatelský sektor následovaný realitním sektorem a maloobchodní prodej.

Bezkonkurenčně největším uskutečněným projektem v roce 2019 se stal odkup akcií společnosti Vietnam Beverage Co., Ltd hongkongským gigantem Hong Kong Beer Co., Ltd v celkové hodnotě 3,85 mld. USD. Tento jednorázový nákup akcií představuje takřka polovinu celkových investic Hongkongu ve Vietnamu za rok 2019 a je také zároveň nejnákladnější zahraniční investicí v zemi. Druhou největší zahraniční investicí ve Vietnamu je závod na výrobu mobilních telefonů a tabletů firmy Samsung Electronics v provincii Thai Nguyen za 3 mld. USD. Třetí největší investiční projekt ve Vietnamu patří rovněž firmě Samsung (Samsung CE Complex v Ho Či Minově Městě v hodnotě 2 mld. USD), která již ve Vietnamu investovala více než 17 mld. USD. Druhým nejnákladnějším projektem roku 2019 se stala výstavba výzkumného a výrobního zařízení na ruční elektrické nářadí firmy Techtonic Tools Project Co., Ltd v Ho Či Minově městě dosahující celkové hodnoty 650 mil. USD.

Přitažlivost Vietnamu pro zahraniční investice spočívá v nižších výrobních nákladech vůči ostatním konkurentům v regionu. Mzdy zaměstnanců se drží pod polovinou částek v sousedním Thajsku či Malajsii. V průmyslových oblastech je cena pronájmu 103,5 USD/1 m2 druhá nejlevnější hned za Myanmarem. Náklady na výstavbu nových průmyslových areálů jsou pak ve Vietnamu nejnižší v regionu.

Zahraniční investice také stimuluje vláda patřičnou daňovou politikou. V roce 2016 došlo ke snížení korporátní daně na 20 %, ta navíc může být novým subjektům v průmyslových zónách prominuta na dobu od dvou do čtyř let. K dalším pobídkám patří např. odpuštění vízové povinnosti či prominutí dovozní daně.

Atraktivitu Vietnamu pro zahraniční investory umocňuje také rozsáhlá liberalizace vietnamského zahraničního obchodu. Vietnam je členem 11 dohod o volném obchodu. Dvanáctou dohodou se stane Dohoda o volném obchodu mezi EU a Vietnamem (EVFTA), o které v průběhu února rozhodne plenární zasedání Evropského parlamentu. Její předpokládaný přínos pro Vietnam je mj. nárůst exportu zboží a služeb do zemí EU o 18 % o celkovém objemu 15 mld. EUR.

Vypracovali:

David Jarkulisch, ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Hanoji

Dominik Vu, stážista


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688