mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.01.2021 16:10:00

Spojené státy americké zažily v roce 2020 boom startupů

Spojené státy americké zažily v roce 2020 boom startupů

25.01.2021 / 15:41 | Aktualizováno: 25.01.2021 / 16:10

Spojené státy americké zažily v roce 2020 boom startupů – jak v počtu nově registrovaných společností, tak i ve výši investic. Navzdory pandemii a recesi – či možná kvůli ní – rostou nové firmy jako houby po dešti. Američané založili v roce 2020 nejvíce firem za posledních 10 let.

Mezi červnem a zářím 2020 vzniklo 1,4 milionu nových firem. Jejich počet prudce vzrostl ve třetím čtvrtletí 2020 a od té doby nadále přibývají, což během pandemie zdůraznilo posun americké ekonomiky směrem k podnikání a startupům. Ty jsou důležitými ukazateli americké ekonomiky, protože jsou zdrojem pracovních míst, inovací a konkurence. USA během pandemie tak získávají náskok před ostatními rozvinutými zeměmi v počtu zakládání nových firem.

Dle NPR jsou největší oblasti růstu v e-commerce, v online maloobchodu a online službách. Pandemie pozastavila činnosti, které vyžadovaly přímou interakci lidí, nové online projekty vznikají z popela kamenných podniků. Ekonomové srovnávají pandemickou krizi s poslední velkou krizí v roce 2008 a jsou v tomto ohledu mírně optimističtí. Rekordní množství nových firem by podle nich mohlo napomoci rychlejšímu oživení ekonomiky. Zatím ale nelze odhadnout, zda nové projekty opravdu vyplní prostor po zaniklých podnicích, nebo zda se jedná o dočasné projekty, které nepřežijí konec pandemie, kdy se život vrátí do starých kolejí.

Rok 2020 přinesl současně také rekordní investice do amerických startupů. Ty překonaly v loňském roce rekord, když přilákaly 156,2 miliardy USD, čímž převýšily částku z roku 2018 (142,7 miliardy USD) i z roku 2019 (138,1 miliardy USD). Počet „unicorns“ (tj. startupů s hodnotou přesahující miliardu USD) se v USA v roce 2020 poprvé vyšplhal na 225. Kalifornie si v loňském roce udržela prvenství a společnosti se sídlem v tomto státě v kombinaci se zavedenými technologickými centry v New Yorku a Massachusetts přilákaly 74 % veškerého financování z USA. Oborově dominovali fintech, umělá inteligence, digitální zdravotnictví a zdravotnická zařízení.

Může být současná krize příležitostí i pro mezinárodní startupy?

Podle některých analytiků je možné nahlížet na současnou krizi i jako na příležitost pro mezinárodní startupy, kterým se navzdory pandemii daří získat americký kapitál. Odborníci upozorňují, že evropské startupy mají zdravější cash-flow, což může být v dnešní době výhodou. Úspěšné příklady v New Yorku zahrnují například rumunský JobFul, rakouské řešení pro online schůzky Meetfox a vídeňskou platformu pro distanční výuku GoStudent. Za povšimnutí také stojí, že izraelské startupy v New Yorku během COVID-19 získaly více než jednu miliardu amerických dolarů.

 

Zdroje: MSN, NPR, Forbes, Enterpreneur, Jerusalem Post

Lucie Hindlsová, ekonomická diplomatka GK New York

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688