Václav Horák (AliaWeb)
Údaje o firmách  |  06.12.2002 14:15:09

KCP k "insider" obchodům s UNIPETROLEM (opak.)


Pro poučení investorů, aktuálně např. u ČEZ, uvádíme významný výběr z materiálu KCP.

 

CAIB Securities, a.s. – využívání důvěrných informací

 

Rozhodnutí Komise pro cenné papíry č.j. 51/So/1/2002/46 ze dne 29.8.2002

 

Dne 13. září 2002 pravomocně skončilo správní řízení Komise pro cenné papíry (Komise) se společností CA IB Securities ve věci podezření z využívání důvěrných informací v souvislosti s privatizací společnosti UNIPETROL. Komise správní řízení zastavila.

 

Komise vyslechla členy představenstva a makléře společnosti CA IB Securities a zajistila nahrávky telefonických rozhovorů makléřů obchodníka. Vyslechla taktéž několik novinářů a osob, které se zúčastnily procesu projednávání privatizace UNIPETROLu a vlastního jednání vlády o této otázce. Dále si Komise vyžádala od vybraných osob seznamy hovorů na mobilních telefonech. V této souvislosti spolupracovala i s britským regulátorem Financial Services Authority. Podle platných právních předpisů však Komise není oprávněna požadovat po provozovateli telekomunikační sítě výpisy telefonických hovorů, proto nejsou údaje, jež se Komisi podařily zjistit, úplné.

 

I když Komise podle svého názoru shromáždila ve správním řízení řadu dílčích nepřímých důkazů nasvědčujících využívání důvěrných informací, tyto důkazy podle jejího názoru netvoří ucelený a logický řetězec. Proto Komise v souladu s obecně uznávanou zásadou „v pochybnostech ve prospěch obviněného“ správní řízení zastavila.

 

Vyšetřování případu ukázalo na absenci přiměřeného mechanismu pro uveřejňování takových informací zejména v orgánech veřejné správy. Komise v reakci na toto zjištění připravila metodický materiál k uveřejňování cenově citlivých informací orgány veřejné správy, který byl v nedávné době předmětem veřejné diskuse na webové stránce Komise a v pátek 13. září 2002 k němu skončilo oficiální připomínkové řízení orgánů veřejné správy. Po posouzení a případném zapracování připomínek chce Komise předložit tento materiál k projednání vládě.

 

Při nakládání s důvěrnými informacemi je velmi důležitý přístup příslušných státních orgánů. Je nezbytné, aby tyto orgány přijaly a formalizovaly postup při vlastním nakládání s důvěrnými informacemi a taktéž spolupracovaly s Komisí při případném vyšetřování konkrétních případů podezření na jejich využívání.

 

Správní řízení zahájila Komise dne 21. ledna 2002 proto, že obchodník s cennými papíry CA IB Securities dne 17. prosince 2001 začal prodávat relativně velké objemy akcií UNIPETROLu v systému SPAD pražské burzy několik minut předtím, než agentura REUTERS uveřejnila v 11:55:05 hodin informaci o tom, že vítězem soutěže o privatizaci společnosti UNIPETROL se stala tuzemská společnost AGROFERT HOLDING. Nejednalo se o prodej velkých objemů akcií UNIPETROLu v absolutním měřítku, ale o relativně vysoké a neobvyklé objemy vzhledem k aktivitě ostatních obchodníků s cennými papíry a i k předchozí aktivitě samotné CA IB Securities.

 

Obchodník s cennými papíry CA IB Securities byl v té době úzce personálně provázán (prostřednictvím členů svého představenstva) se společností CA IB Financial Advisors, která působila jako poradce jednoho z účastníků soutěže na prodej UNIPETROLu – společnosti Rotch Energy Ltd., o jehož nabídce vláda také rozhodovala.

 

Informace o vítězi soutěže byla kurzotvornou informací, čemuž nasvědčuje i to, že po jejím uveřejnění poklesl do konce dne kurz akcií UNIPETROLu o 13,11 %. Informace dále naplňovala všechny další znaky důvěrné informace podle zákona o cenných papírech. Společnost CA IB Securities začala akcie UNIPETROLu prodávat v 11:52. Pokud by tedy důvěrná informace z vlády unikla do společnosti CA IB Securities, muselo se tak stát mezi 11:30 a 11:52.

 

Informace o vítězi soutěže měla být oficiálně oznámena až na tiskové konferenci ve 13:00 hodin, avšak bývalý náměstek ministra financí Tomáš Potměšil výsledek soutěže neplánovaně oznámil zástupcům několika tiskových agentur před budovou vlády již okolo 11:45 hodin. Díky tomu mohla agentura REUTERS jako první uveřejnit zprávu již v 11:55:05, čímž se informace stala veřejnou již zhruba hodinu předtím, než bylo původně plánováno, a pozbyla tím charakter informace důvěrné.

 

Komisi se však nepodařilo prokázat telefonické spojení mezi osobami přítomnými v sídle Vlády ČR majícími důvěrnou informaci k dispozici (tzv. zasvěcené osoby nebo primární insideři) a makléři společnosti CA IB Securities, kteří pokyny k prodeji podali. Komise sice zjistila, že mezi 11:30 a 11:52 makléři telefonovali víceméně pouze se členy představenstva společnosti CA IB Securities. Nepodařilo se však již jednoznačně prokázat, že by tito členové statutárních orgánů měli důvěrnou informaci k dispozici od některé ze zasvěcených osob. Není tudíž prokázána ani nepřetržitá časově navazující linie telefonních hovorů jednotlivých osob od původce důvěrné informace až k makléřům.

 

Zdroj: Čtvrtletní zpráva KCP


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.07.2008Insider obchody – členové dozorčí rady KB nakupují akcie Josef Stoulil (Capital Partners)
11.01.2006KCP uložila Patrii pokutu za manipulaci s trhem (Unipetrol) Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)
14.10.2005KCP prošetřuje A.Svobodu kvůli obchodům s ČEZ Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688