Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.01.2021 13:53:40

Rok 2021 jako opak roku 2020

Trhy si minulý rok vedly velmi dobře i přesto, že ekonomika byla slabá. Letos by mohlo dojít k opaku, ekonomika by si mohla vést dobře, ale trhy ne. O této možnosti hovořil na CNBC Ruchir Sharma, který je hlavním globálním stratégem ve společnosti Morgan Stanley Investment Management.

Trhům v minulém roce pomáhaly podle stratéga tři hlavní faktory. Za prvé tu byla stimulace, za druhé prudce vzrostly úspory bohatších lidí, kteří je zčásti použili i na investice do akcií. A za třetí trh vnímal pandemii a následný ekonomický útlum podobně jako třeba situaci poté, co udeřil hurikán. Tedy jako jednorázový šok, který se rychle přežene a ekonomika se stejně rychle zvedne.

Letos se ale situace může obrátit. Ekonomika si vede relativně dobře, ale to již trh v cenách akcií odráží. K tomu se snížila míra úspor a v neposlední řadě může dojít k růstu dlouhodobých sazeb a s tím vším by trh mohl mít nemalé problémy. Hospodářství by tak sice mohlo překvapit silou svého oživení, ale to neznamená, že akcie musí dál posilovat.

Ohledně dalšího vývoje v oblasti inflace Sharma zavtipkoval, že nejlepším způsobem, jak se za posledních deset let zesměšnit, bylo předpovídat vyšší inflaci, protože takových predikcí byla dlouhá řada, ale ke zvednutí inflace nikdy nedošlo. Nicméně nyní se podle stratéga může situace skutečně měnit a může přijít inflační překvapení.

Důvodem je, že v bankovním systému se nachází obrovské množství likvidity a tento systém přitom nemá žádné vážnější problémy a je v „poměrně slušném stavu“. Inflační tlaky by vedle toho mohly zvedat i rostoucí ceny komodit a stratég tak podle svých slov míní, že ve druhé polovině letošního roku by se inflace mohla dostat na cíl Fedu ve výši 2 %.

Victoria Fernandez z Crossmark Global Investments na CNBC hovořila o tom, že trhy hledí řadu měsíců dopředu do doby, kdy již dojde k otevírání ekonomiky. Výrobní sektor si podle ní vede dobře a to samé by v případě otevření ekonomiky platilo o službách, protože spotřebitel bude „mít v kapse peníze ze stimulačního plánu“.

Pokud fundament nebude tak silný, jak nyní trhy čekají, mohou akcie o několik procentních bodů oslabit, ale Fernandez se domnívá, že to by byla spíše příležitost k nákupu. Crossmark Global Investments podle jejích slov nakupuje cyklické tituly i některé finanční akcie, ale nezanevřela ani na růstový segment trhu. A potenciál by mohl být rovněž u stavebních firem i proto, že existuje znatelná neuspokojená poptávka po bydlení a lidé „kupují domy bez toho, aby se na ně podívali“.

Zdroj: CNBC

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688