Export (export.cz)
Ze světa  |  25.01.2021 10:40:57

Hongkong realizuje vizi chytrého města

Hongkongská vláda vydala na konci minulého roku aktualizovaný Smart City Blueprint, tedy svou vizi inkorporace moderních inovací a technologií do budoucího fungování metropole. Blueprint sestává ze 130 opatření, která lze rozdělit do šesti klíčových tematických oblastí: inteligentní mobilita; chytré bydlení; chytré prostředí; inovativní lidé; chytrá vláda a ekonomika.

Ilustrační foto: Shutterstock

Důležitým horizontálním aspektem Blueprintu je lepší zapojení periferií města a odlehlých lokalit. Zcela novou tematiku představuje využití technologií při prevenci a boji s pandemií covid-19.

Podle reportu asijských univerzit Smart City Index nemá Hongkong s 32. příčkou ze 109 hodnocených měst špatnou výchozí pozici, přesto se hongkongská metropole potýká s množstvím palčivých problémů, jako jsou například přetížení dopravy, špatná dostupnost bydlení pro rodiny, zdravotní péče v odlehlejších oblastech, znečištění vzduchu, či recyklace odpadu. Řada nově představených opatření Blueprintu proto cílí na zpřístupnění a konsolidaci veřejných a privátních dat a statistik, aby mohla následně být navržena optimální technologická řešení.

CHYTRÁ MOBILITA

Podíváme-li se například na oblast mobility, registroval Hongkong v roce 2019 v průměru okolo 12 milionu individuálních cest za využití hromadné dopravy denně. Současně v Hongkongu připadá okolo 370 registrovaných vozidel na každý kilometr silnice. Město tak trpí častými dopravními zácpami, které přispívají ke špatnému ovzduší. Problematika parkování je vzhledem k nedostatku místa v hongkongské zástavbě kapitolou sama o sobě, proto chce vláda pomocí chytrých systémů zefektivnit hledání volných míst.

Veřejná doprava je ve Zvláštní administrativní oblasti Hongkong velmi pestrá. Využívána je síť autobusů, minibusů, tramvajové linky, metro, vlak, ale i lodě a trajekty. I přes takto propracovanou dopravní síť je dokonalá návaznost jednotlivých spojů a dostupnost jízdních řádů v reálném čase zatím ještě spíše hudbou budoucnosti. Není například standardem, aby zastávky měly elektronické jízdní řády. V srpnu 2020 bylo nainstalováno prvních pilotních 380 tabulí a do konce roku 2021 chce vláda nainstalovat až 1300 dalších digitálních obrazovek na hlavních zastřešených autobusových zastávkách. 

Opatření vlády tedy směřují hlavně do oblasti sběru dat, což spočívá v instalaci monitorovacích zařízení, snímačů, elektronických průjezdních bran, apod. Jedním z hlavních výstupů sběru těchto dat je neustále zdokonalovaná aplikace HKeMobility sloužící k plánování a optimalizaci osobní dopravy.

DALŠÍ DIGITALIZACE STÁTNÍ SPRÁVY

Vláda nejen velmi podporuje zavádění nových technologií a modernizaci infrastruktur (ať jde o 5G, internet věcí či další), ale snaží se i o zlepšení a zjednodušení komunikace s občany. Zajímavý počin je například webový portál E&M InnoPortal, kde vláda poptává technologická řešení od startupů a vědeckých institucí. Jednou z hlavních nových iniciativ je příslib vytvoření elektronického portálu pro stavební plánování v horizontu 2022-2025. Za povšimnutí stojí také ambiciózní cíl do poloviny roku 2022 umožnit online podání žádosti pro vydávání rozličných povolení potřebných k podnikání.

COVID-19 V CHYTRÉM HONGKONGU

Neméně zajímavá je i problematika boje s pandemií covid-19. Akutním zájmem vlády je zvýšení míry využití aplikací „StayHomeSafe“ (tedy chytré karantény) a „LeaveHomeSafe (ekvivalent eRoušky) přímo související s trasováním nakažených. Vláda však chce podpořit i zavádění antimikrobiálních technologií ve veřejné dopravě a větší automatizaci řady letištních operací. S ohledem na deklarované cíle zlepšení možnosti lékařských konzultací na dálku, digitalizace předpisu léčiv a zavedení rezervačních systémů v nemocničních zařízeních a u lékařů, lze také předpokládat zvýšený zájem o technologická řešení ve zdravotnictví.

Anna Dupalová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát ČR v Hongkongu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 21:48  Active Weather will return to the southern and central U.S US National Weather Service (weather.gov)
St 20:01  Sázení stromů v lankaranském regionu mzv.cz (MZv ČR)
St 19:09  Tisková zpráva - Parlament schválil revizi společné zemědělské politiky EU europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688