Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  25.01.2021 11:40:40

4. týden bude ve znamení Fedu a HDP ve vyspělých zemích za 4Q20


Z pohledu českých dat ekonomický kalendář nabídne pouze konjunkturální šetření ČSÚ. Hlavní událostí týdne budou předběžné výsledky HDP za čtvrtý kvartál některých evropských států (v čele s Německem, Francií a Španělskem) a také USA, kde navíc Fed rozhodne o nastavení úrokových sazeb.

Zatímco na finančních trzích zavládl optimismus ze zahájení vakcinace, domácnosti i řada firem se potýkají s potížemi a limitují své výdaje. Zakrátko zveřejněná lednová várka konjukturálního průzkumu z dílny ČSÚ tak bude nadále reflektovat epidemickou situaci. Vzhledem k překvapivě pozitivnímu lednovému PMI ve výrobě, který vystoupal na hodnotu 57,0 z 53,9 (konsensus odhad 54,3), by největší podporu souhrnnému indikátoru důvěry mohl poskytnout sentiment v průmyslu. Na druhé straně i přes možné zlepšení důvěry mezi spotřebiteli zůstanou úmysl spořit a obavy z vlastní finanční situace nadále zvýšené.

O hodinu později se dnes dozvíme lednové hodnoty IFO indexů, které ukáží, jak na německou ekonomiku dopadají současná vládní protipandemická opatření, která byla před nedávnem prodloužena minimálně do poloviny února. To zvyšuje pravděpodobnost, že by ekonomika Německa v prvním čtvrtletí mohla vykázat mírný mezičtvrtletní pokles. Následně budou zveřejněny indikátory sentimentu od Evropské Komise.

V úterý z USA dorazí informace o spotřebitelské důvěře, která by dle trhu měla stoupnout pouze nepatrně na 89,0 z 88,6 bodu. Na jedné straně mohly zlepšení spotřebitelského sentimentu brzdit ekonomické uzavírky spojené s pandemií, na straně druhé se mohla pozitivně promítnout očekávání vyššího fiskálního impulzu.

Ve středu se koná měnověpolitické zasedání americké centrální banky Fed. Změnu nastavení úrokových sazeb neočekáváme. Centrální bankéři zhodnotí aktuální a očekávané ekonomické prostředí. V tomto kontextu uvítají vyšší fiskální výdaje Bidenovy administrativy, které snižují rizika pro ekonomický výhled. Guvernér Powell by také mohl komentovat jasný postoj Fedu ohledně programu nákupu aktiv.

Ve čtvrtek je na řadě německá inflace za leden. V červenci byla za účelem podpory spotřebitelské poptávky dočasně snížena daň z přidané hodnoty. Toto opatření v lednu přestává platit, což vytváří potenciál pro vyšší cenovou dynamiku. Kromě toho se dostavil růst cen pohonných hmot. Po čtyřech měsících deflace by se tak mohl dostavit meziroční růst spotřebitelských cen, trh počítá s 0,7 %.

Odpoledne bude v USA zveřejněn první odhad HDP za čtvrtý kvartál 2020. Ve Spojených Státech se celonárodní lockdown sice nekonal, byly však vyhlášeny lokální uzavírky ekonomiky. Spotřebitelská poptávka tak byla slabá. Na druhé straně se uzavírky dotkly v porovnání s první vlnou pandemie menšího počtu firem a celková ekonomická aktivita tak byla v porovnání s jarními měsíci vyšší. Dostupná data ukazují, že firmy během závěrečného kvartálu navyšovaly investice. Konsensus trhu očekává mezičtvrtletní růst HDP USA v Q4 2020 o anualizovaných 4,2 %, tedy přibližně o 1,2 %. 

V pátek jsou na řadě HDP data pro Německo, Španělsko, Francii a Rakousko. V Německu byl před několika dny zveřejněn první odhad pro rok 2020, který vyčíslil celoroční pokles ekonomiky o 5,0 %. Pro vývoj ve Q4 2020 to znamená zhruba mezikvartální stagnaci. Podporu poskytly zejména dobré výsledky průmyslu a stavebnictví za říjen a listopad. Celkový výsledek naopak stáhl dolů pokles aktivity způsobený nařízenými restrikcemi, které zatížily zejména odvětví služeb. V případě Španělska trh očekává mezičtvrtletní pokles o 1,3 % (-10,7 % r/r) a pro ekonomiku Francie pokles o 4,0 % (-7,6 % r/r). Pro rakouské HDP konsensus tržního odhadu chybí, RBI ale odhaduje mezikvartální pokles na 4,0 %. 

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.05.2023Nabitý týden ve znamení Fedu, ECB a ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
06.03.2020Díky Fedu byl tento týden ve znamení vysoké volatility (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688