Martin Krištoff (CFD World)
Okénko investora  |  25.01.2021 11:02:03

Problémy s dodávkou vakcín korigují akcie farmaceutických firem

Po nadšení z počátku ledna, kdy se naplno rozjela logistika vakcín proti covid-19 a akcie farmaceutických společností rostly, přichází v polovině ledna korekce jejich cen. Negativní zpráva o prodlení v dodávce vakcíny od Pfizer a BioNTech, poslala akcie obou firem do červených čísel, za poslední měsíc poklesly o 2,4, respektive 3 procenta. Nejvíce si za poslední měsíc odepsaly akcie společnosti Moderna, stejně jako její konkurence před pár dny ohlásila dočasné omezení dodávky. 

Úvod roku 2021 se nese ve znamení očkovacího maratónu spojeného se snahou ochránit populaci a zabránit šíření onemocnění COVID-19. Postupně se k první povolené vakcíně společnosti Pfizer a BioNTech přidávají další od Moderny a AstraZenecy. Problémy dodávek sice způsobily v posledních dnech korekci hodnoty některých farmaceutických firem, ale z dlouhodobého hlediska objemy objednávek nahrávají ve prospěch dalšího růstu akcií farmaceutických společností, který jsme mohli sledovat i v průběhu minulého roku, kdy hodnota některých společností v tomto segmentu rostla v řadě až několika stovek procent.

Zatímco v roce 2020 byl klíčovým hnacím motorem růstu akcií zejména pozitivní sentiment investorů v důsledku vývoje vakcín, s tím spojených pozitivních zpráv o významných pokrocích a vývoji finální účinné látky, v novém roce ženou akcie vzhůru zejména objednávky vakcín v jednotlivých zemích.

Jednou z nepochybně dobrých zpráv je, že by podle nové studie měla vakcína od Pfizer a BioNTech zabírat i na britskou mutaci koronaviru. Naopak pro akcie společnosti je velmi negativní zprávou sdělení o prodlení dodávek objednaných vakcín do evropských států v souvislosti, s níž chce Itálie podniknout právní kroky. 

Zdroj: Google Finance

Pokles zaznamenaly za poslední měcíc také akcie Moderny, ale například akcie společnosti AstraZeneca, která vyvinula vakcínu ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, za poslední měsíc vzrostly o 3,7 procenta. Hodnota společnosti roste i s ohledem na to, že vědci pracují na úpravě jejího složení tak, aby byla účinná i proti novým mutacím koronaviru z Velké Británie, Jihoafrické republiky a Brazílie. Jak dlouho bude tento proces trvat však zatím není známo. Vakcínou se momentálně očkuje právě v domovské Británii a čeká se na schválení EMA.

Zdroj: Google Finance

Kartami na trhu ještě může zamíchat společnost Johnson & Johnson, která zveřejnila informace o tom, že na očkování by měla stačit pouze jedna dávka její vakcíny, zatímco všechny ostatní výše zmíněné se musí podávat ve dvou dávkách. Akcie společnosti si v důsledku pozitivních zpráv za posledních 30 dní připsali na hodnotě více než 6 procent. Pokud se společnosti podaří prokázat účinnost vakcíny a následně i dodávky na trh, můžou se akcie společnosti oproti konkurenci potáhnout výrazně nahoru.

Naopak negativní vliv na akcie farmaceutických firem by mohla mít další prodlení související s dodávkami a samotnou výrobou jednotlivých dávek vakcín na různé trhy světa. V případě, že se však dalším prodlevám dodávek podaří zabránit a firmy co nejdříve problémy s výrobou vyřeší, investoři by se mohli potenciálně těšit na další velmi zajímavé zisky.


Martin Krištoff

hlavní analytik CFD World

Martin Krištoff je hlavní analytik v CFD World. Před tím působil více než dva roky jako finanční analytik u obchodníka s cennými papíry CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. Věnoval se zejména portfolio managementu a analýzám akciových titulů z hlediska fundamentálních i technických ukazatelů. Nadále se zabývá fundamentálními a technickými analýzami především akciových titulů."


CFD WORLD

CFD WORLD poskytuje komplexní globální a investiční služby. Kromě možnosti obchodovat forex a CFD na akciích, komoditách a indexech mohou také klienti obchodovat s fyzickými akciemi. Začínající investoři uvítají příjemné a uživatelsky přívětivé rozhraní platformy MT5. Zkušenější investoři najdou všechny pokročilé nástroje a kompletní servis, na který jsou zvyklí. CFD WORLD disponuje nejnovějšími technologiemi a inovacemi při zajištění absolutní bezpečnosti pro své klienty. CFD WORLD přijala závazek dodržovat nejvyšší stupeň ochrany prostředků svých klientů ve smyslu směrnice o trzích a finančních nástrojích (MiFID II) a s dohledem a regulací Kyperské komise pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF licencí číslo 242/14.

Více na https://cfdworld.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688