Richard Bechník (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  31.01.2020 09:01:51

Průměrný český investor dosáhl loni ročního zhodnocení 5,86 %


Za výkonností Indexu českého investora CII750 stály ve čtvrtém čtvrtletí 2020 především akciové fondy. I s ohledem na konzervativnější povahu českého investora je roční zhodnocení 5,86 % velmi dobré. „Na kapitálových trzích hrály loni prim akcie společností, které se dokázaly přizpůsobit prostředí e-commerce. Znatelné oblibě se těšily i společnosti zohledňující princip udržitelnosti. S tím souvisí i zaměření nejúspěšnějších aktivně řízených fondů v Indexu českého investora CII750,“ komentuje vývoj Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select. Index českého investora CII750 sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select na základě 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné. Při jeho výpočtu sleduje nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice. 

Po prvním kvartálu loňského roku se podílové fondy v České republice ocitly podle Indexu českého investora CII750 hluboko v záporné hodnotě -9,92 %. Po zbytek roku se však českému investorovi poměrně rychle dařilo umazávat ztráty a na výchozí nulové zhodnocení dosáhl již počátkem října. „Pro konečný kladný výsledek se ukázal jako rozhodující dynamický růst podílových fondů z posledních dvou měsíců,“ uvedl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Na rozdíl od třetího kvartálu se v závěru roku rychlost zhodnocování českých investic výrazně zvýšila. Křivka Indexu českého investora CII750 tak po předchozím váhání nabrala strmější růst. Za říjen si ještě investice musely na lepší výsledek počkat, meziměsíčně přidaly pouhých 0,46 %. V listopadu ale nabrala dynamika na tempu a český investor si připsal 4,61 %. Prosinec pak přinesl zhodnocení 1,69 %. „Výkonnost Indexu dodávaly ve čtvrtém čtvrtletí především akciové oproti dluhopisovým fondům. I s ohledem na konzervativnější povahu českého investora je celoroční dosažená výkonnost velmi dobrá,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

 
Zdroj: CII750, Swiss Life Select a Thomson Reuters, vychází ze základu k 31. 12. 2019

Uplynulý rok představoval na finančních trzích bezprecedentní jízdu plnou zvratů. V celoročním bilancování se nejlépe dařilo akciím z asijského regionu, konkrétně z Číny, Jižní Koreje a Tchaj-wanu. Dobře si vedly i hlavní akciové indexy v USA, zvláště pak technologické tituly. V rámci ekonomických omezení kvůli protikoronavirovým opatřením se stále častěji skloňoval termín „stay-at-home-economy“. 

„Prim hrály akcie společností, které se dokázaly přizpůsobit prostředí e-commerce. Znatelné oblibě se těšily i společnosti zohledňující princip udržitelnosti. S tím souvisí i zaměření nejúspěšnějších aktivně řízených fondů v Indexu českého investora CII750. Na předních příčkách vidíme fondy, které dokázaly svým investorům zhodnotit vložené prostředky lépe, než mohla nabídnout výkonnost sledovaných akciových a dluhopisových indexů,“ komentuje vývoj Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select. 

V uplynulém roce se dařilo akciovým titulům v USA a na vybraných asijských trzích. Na spodních příčkách se nachází akciové indexy ze zemí Brazílie, Kolumbie, Británie či Ruska. Globální akciový index vyrostl o 14,34 %. Úspěšné byly sektory technologií a zbytné spotřeby. Naopak nejslabší byl energetický a finanční sektor či vybraná průmyslová odvětví. 

„Na předních místech se umisťovaly fondy z oblastí technologií, spotřeby a sektorů udržitelnosti a obnovitelných zdrojů. Dobrou výkonnost pak obecně předvedly fondy geograficky zaměřené na USA, asijsko-pacifický region a severní Evropu včetně Nizozemí a Německa,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select. 

Globální trh bezpečnějších korporátních dluhopisů investičního ratingového pásma posílil za rok o 10,4 %, zatímco rizikovější dluhopisy vysokých výnosů zhodnotily o 7 %. Vládní dluhopisy si globálně polepšily o 9,2 %. České státní dluhopisy například přinesly výkonnost kolem 5 %. 

V rámci ostatních tříd aktiv se slušně zhodnotily cenné kovy. V uplynulém roce zlato vyrostlo o 25 %. Stříbro si dokonce připsalo až 47 %. Naopak u komodit výrazně ztrácela ropa přibližně 20 %, což táhlo energetické fondy dolů.  

Z pohledu měn pomáhalo evropským akciím zhodnocující se euro, zatímco americký dolar spíše znehodnocoval investice v USA. Index porovnávající americký dolar proti šesti předním světovým měnám totiž za rok oslabil zhruba o 7 %. Druhá půle roku pak převážně svědčila fondům zajištěným do české koruny, a to především proti americkému dolaru. 

Tabulka: Deset nejvýnosnějších a deset nejméně výnosných fondů za rok 2020

Tabulka ukazuje na umístění fondů podle jejich roční výkonnosti přepočtené do české koruny.
Zdroj: Swiss Life Select a Thomson Reuters

Richard Bechník

vystudoval Vysokou školu ekonomickou, přičemž v rámci hlavního oboru se zaměřoval na bankovnictví, pojišťovnictví a měnovou politiku. Profesní zkušenosti získal v České spořitelně a v Penzijní společnosti Komerční banky. V současnosti se jako investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select primárně věnuje problematice retailových investic. Nedílnou součásti dané pozice je monitoring a analýza finančních trhů se zaměřením na makroekonomické a geopolitické dění ve světě






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688