mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.01.2021 02:37:00

Japonsko: Zvoní steakům hrana?

Zvoní steakům hrana?

25.01.2021 / 02:23 | Aktualizováno: 25.01.2021 / 02:37

Článek vyšel v týdeníku Zemědělec dne 25. ledna 2021.

Proč ta otázka? Japonská kuchyně je známá především díky specifickým pokrmům jako je suši, tempura (kousky ryb nebo zeleniny smažených v těstíčku) nebo Kobe beef (hovězí maso), avšak v některých prefekturách Japonska se zvýšené popularitě těší jídla, jejichž hlavní ingrediencí je hmyz. A právě v této oblasti lze zaznamenat českou stopu.

Konzumace hmyzích produktů, jako například smažených kobylek, larev bource morušového nebo včelích larev, má v některých japonských regionech tradici přetrvávající staletí. A nebylo to dáno jen tím, že za válek země trpěla nedostatkem potravin a hmyz s vysokým obsahem kvalitních bílkovin, vitamínů a aminokyselin byl snadno dostupný.

Po válce se z Japonska stal moderní rozvinutý stát se širokým sortimentem potravin. Navíc s rostoucím používáním pesticidů docházelo v přírodě k úbytku hmyzu a hodně Japonců od jeho konzumace upouštělo. Avšak v zemědělských oblastech nacházejících se v prefekturách Nagano a Gifu je hmyz populární doposud a pro spoustu Japonců jde o skutečný labužnický zážitek.

Nejenže kobylky zde připomínají svou nasládlou chutí kávové bonbóny, smažený šváb prý chutná jako kreveta, a nejlepší omeleta je přece ta s včelími larvami. Důvod jejich obliby spočívá také v malém množství kalorií, a pro ochránce životního prostředí je přínosem jejich menší ekologická stopa. Šetrné k životnímu prostředí je i krmení hmyzu bioodpadem, které zabíjí dvě mouchy jednou ranou. Nemluvě o tom, že koronavirová pandemie narušila dodavatelské řetězce a další zdroj potravin může být vítaný.

Hmyz coby pokrm začíná být zajímavý i pro investory. Japonská výzkumná pracoviště dostávají v přepočtu miliony korun na vyhledávání těch nejchutnějších druhů hmyzu. V Tokiu je možné navštívit specializované kurzy vaření, kde hlavní ingrediencí je právě hmyz. V případě, že se někomu může zdát příliš náročné běhat po polích, lovit kobylky a pak je smažit, není třeba si zoufat. Existují další možnosti. Příkladem můžou být v Japonsku tolik oblíbené prodejní automaty a v nich konzervy se včelími larvami v sójové omáčce nebo kobylky s rýží, umístěné blízko parků, kde se pohybují především sportovci upřednostňující lehkou stravu.

A své želízko v ohni v podobě potravin z říše hmyzu má nyní v Japonsku i Česká republika. Český startup Sens Foods CZ se dohodl s japonskými řetězci na dodávkách hmyzích potravin na japonský trh. Od března letošního roku zde budou k dostání krekry vyrobené ze cvrččí mouky s příchutí česneku a bylinek. Na tuto první dodávku v hodnotě milionu korun česká firma plánuje navázat širším spektrem výrobků.

Nicméně, i když je vzestup hmyzího stravování více než pravděpodobný, nevěřím, že by se Japonci dokázali vzdát své tradiční lahůdky hovězího mramorovaného masa plemene Wagyů. Zrovna tak další národy, které si bez šťavnaté porce masa nedovedou svůj život představit, ať už jsou to Argentinci, Američané nebo i my Češi. A tak doufám, že se zde hmyz na talíři nestane dominantou, ale pouze rozšíří a zpestří stávající nabídku.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.02.2021Tajemství dokonale šťavnatého steaku Jana Brožková (Bydlet.cz)
15.04.2019Zvoní aktivnímu investování hrana? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
25.06.2018Hypotékám zvoní hrana chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
29.01.2018Levným hypotékám zvoní hrana: včas refinancujte Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688