Kryptoměny  |  22.01.2021 15:09:49, aktualizováno 16:44:53

Finanční gigant BlackRock bude obchodovat s bitcoinem. Je to požehnání nebo hrozba?


„Zatímco ještě před necelými dvěma týdny se cena bitcoinu pohybovala na úrovni kolem 41 000 dolarů, dnes se dostala pod úroveň 30 000 dolarů. Obrovská proměnlivost ceny bitcoinu může generovat vysoké zisky i ztráty, proto by investoři na kryptoměnových trzích měli být velice ostražití,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Největší světová společnost zaměřená na správu aktiv umožnila dvěma svým fondům investovat do bitcoinových derivátů. Finanční gigant Blackrock tím zřejmě signalizuje, že bitcoin již nepovažuje za toxické aktivum, od kterého je lepší se držet dál.

Prospekty obou dotčených fondů byly změněny v tichosti. Nově umožňují obchodovat s burzovními produkty, jejichž cena se odvozuje od kryptoměny bitcoin. Blackrock tuto změnu zatím nechce komentovat, zřejmě se obává reakce konzervativních investorů.

Ještě v roce 2018 se generální ředitel BlackRock Larry Fink vyjádřil v tom smyslu, že klienti největšího správce aktiv na světě nemají o kryptoměny zájem. V Loňském roce však manažer Blackrock Rick Rieder hovořil odlišně. Uvedl, že existuje jasná poptávka po bitcoinech, které se budou postupně etablovat na trhu aktiv.


Ing. Štěpán Křeček, MBA
Hlavní ekonom
BH Securities a.s.

Doplnění redakce:
Zajímavá je otázka, jestli výše zmíněné zapojení BlackRock je vlastně dobrou a nebo spíše špatnou zprávou pro bitcoin jako takový. Zapojení se takového enormně zkušeného a sofistikovaného dravce by mohlo napáchat v obrovském hejnu "nadšených a nesoudných amatérů" celkem velkou paseku ...

Reakce autora:

Zájem velkých hráčů o nové trhy předurčuje budoucí zájem regulátorů. To zřejmě bude svět kryptoměn normalizovat. Přiznám se, že já ho mám rád tak, jak je. Zásahy regulátorů budou dle mého názoru spíše škodit než pomáhat.

Ing. Štěpán Křeček, MBA


Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688