mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  22.01.2021 09:17:00

Aktuální podmínky pro cestování - Japonsko. Dne 20. 1. 2021 byla Česká republika přidána na seznam zemí nového kmene koronaviru.

Aktuální podmínky pro cestování - Japonsko

22.01.2021 / 09:08 | Aktualizováno: 22.01.2021 / 09:17

V souvislosti s pandemií koronaviru COVID-19 uvádíme základní informace o možnostech cestování a pobytu z/do Japonska.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

Na základě Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, je Japonsko zařazeno (stále) na seznam zemí s nízkým rizikem nákazy onemocnění COVID-19, (avšak mezi země nesplňující podmínky reciprocity).

Český občan, který pobýval pouze v Japonsku a vrací se domů, do ČR, nemusí předkládat test PCR, případně plnit karanténní opatření (pokud tedy nepociťuje příznaky počínajícího infekčního onemocnění; v tomto případě je nutno neprodleně kontaktovat (svého) lékaře).

Pokud však vstupující osoba pobývala déle než 12 hodin v posledních 14 dnech v zemi v červené zóně vztahují se na ní příslušná zdravotnická opatření (vyplnit před cestou elektronický příjezdový formulář, který je nutno předložit při hraniční nebo pobytové kontrole, do pěti dnů absolvovat PCR test na vlastní náklady, který je nutno sdělit místně příslušné hygienické stanici).

Další aktuální informace lze nalézt na webových stránkách Ministerstva vnitra České republiky a Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

 

2. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

V reakci na výskyt nového kmene koronaviru COVID-19 ve Velké Británii a v dalších zemích světa Japonsko zavedlo nová restriktivní opatření ke vstupu do země. S účinností od 0:00 hod. dne 28. prosince 2020 (japonského času) do konce ledna 2021 nebude do Japonska umožněn vstup osobám ze všech zemí a regionů světa. Opatření se nebude týkat osob, jež jsou držiteli platných japonských pobytových oprávnění.

Pro všechny osoby s oprávněním vstupu na území Japonska platí povinnost předložení negativního testu PCR, ne staršího než 72 hodin, při nástupu do letadla a podrobení se dalšímu testu PCR po příletu. Při příletu je nutno rovněž vyplnit zdravotní dotazník. Osoby se dále podrobí 14 denní karanténě. I nadále platí pro tyto osoby nemožnost využívat k přesunům prostředky MHD, včetně vozidel taxislužby.

Dne 20. 1. 2021 byla Česká republika přidána na seznam zemí, v nichž byl potvrzen domácí přenos nového kmene koronaviru.

Aktuální informace jsou uvedeny na stránkách Ministerstva zahraničních věcí Japonska.

Pro úplnost upozorňujeme, že je stále v platnosti pozastavení dohod o bezvízovém styku.

Při (případném) tranzitu nelze opustit tranzitní prostor, což komplikuje především přesuny mezi mezinárodními tokijskými letišti Narita a Haneda či mezi terminály letiště Narita. Tzv. „shore pass“, jimiž japonská strana řeší obdobné případy, je vystavován na ad hoc bázi a nelze tudíž garantovat, že bude vždy vydán (jsou známy pozitivní i negativní případy). Případný tranzit přes Tokio je tedy nutno realizovat v rámci jednoho dne bez přejezdů mezi terminály či letišti.

Vzhledem k výše uvedenému, doporučujeme ohledně případného cestování do Japonska konzultovat situaci se vstupem s Velvyslanectvím Japonska v Praze.

 

3. DOPRAVA:

V rámci nabízených možností komerčních letů lze využít např. lety se společnostmi ANA /Lufthansa a Finnair.

 

4. OPATŘENÍ:

Dne 7. 1. 2021 japonský premiér Suga vyhlásil mimořádný stav pro hlavní město Tokio a tři sousedící prefektury – Saitama, Čiba a Kanagawa. Jedná se o reakci na zvyšující se počty případů pozitivně testovaných osob na COVID-19, z nichž asi třetina připadá právě na Tokio a jeho okolí. Mimořádný stav začal platit od 8. 1. 2021, zatím po dobu jednoho měsíce. Dne 13. 1. 2021 byl mimořádný stav rozšířen na další prefektury - Ósaka, Kjóto, Hjógo, Aiči, Gifu, Fukuoka a Točigi.

Mimořádný stav bude znamenat požadavek na omezení pohybu, zvláště po 20:00. Zavírací doba restaurací, zábavných center a obchodních domů bude stanovena na 20:00, alkoholické nápoje budou moci být servírovány do 19:00. Školy a školská zařízení zůstanou otevřeny. Firmy budou motivovány, aby snížily počet zaměstnanců fyzicky přítomných na pracovištích o 70% a upřednostňovaly práci z domova. Konání akcí bude omezeno na maximálně polovinu kapacity sálů s limitem 5.000 osob. Nadále budou doporučována hygienická opatření - nošení roušek, desinfekce rukou a dodržování social distancing.

S účinností od 14. 1. 2021 nedodržení karanténních opatření u cizinců může vést až k revizi jejich rezidenčního titulu a k deportaci !

 

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Relevantní informace je možné nalézt např. i na následujících webových stránkách:

Ministerstva zahraničních věcí Japonska

Velvyslanectví Japonska v Praze

Úřadu japonského premiéra

Ministerstva spravedlnosti Japonska

Japonského imigračního úřadu

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688