mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  21.01.2021 18:00:00

Cestování do ALBÁNIE a vstup ČR - aktuální informace

Cestování do ČR - aktuální informace

21.01.2021 / 18:00 | Aktualizováno: 21.01.2021 / 18:00

Podmínky pro vstup na území ČR a karanténní opatření v souvislosti s epidemií koronaviru

Podrobnosti ke vstupu do ČR a aktuálně platná pravidla jsou k nalezení na stránce Ministerstva vnitra ČR.

 

1. VSTUP A POBYT NA ÚZEMÍ ČR

V důsledku kritické epidemiologické situace platí v ČR od 18. prosince 2020 krizové opatření, kterým se omezuje volný pohyb osob na území celé ČR.

Do ČR je možné přicestovat jen v nezbytně nutných případech.

Není možná cesta za účelem turistiky nebo návštěvy přátel. Omezení dále zahrnují například uzavření hotelů a ubytovacích zařízení (pro turistické účely), pobyt na veřejně přístupných místech, noční vycházení apod.

Osobám, které do ČR z nezbytně nutných případů přicestují z jiných zemí než zemí s nízkým rizikem nákazy covid-19, připomínáme povinnost důsledně dodržet karanténní opatření, spočívající ve vyplnění příjezdového formuláře před cestou a absolvování testu na covid-19 po příjezdu do ČR (popř. těsně před příjezdem, pokud jde o test ze zemí EU).

 

Cizinci bez povoleného pobytu v EU nemohou nyní cestovat do ČR (např. za turistikou nebo jinými účely). Bezvízově lze cestovat pouze v mimořádných naléhavých situacích, v ostatních případech je potřeba zažádat o udělení dlouhodobého víza/pobytu za příslušným účelem (např. studium).

Podmínky pro vstup na území ČR a karanténní opatření v souvislosti s epidemií koronaviru jsou upravena ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR.

Pravidla pro vstup osob na území České republiky dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví (pdf, 207 kB)

Aktuální informace k cestování lze nalézt též na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

 

2. PODMÍNKY PRO NÁVRAT DO ČR z ALBÁNIE

Pravidla pro vstup osob na území České republiky dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví (pdf, 207 kB)

Při návratu občanů ČR a jejich rodinných příslušníků a cizinců s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem v ČR z Albánie platí v tuto chvíli až na výjimky stanovené v ochranném opatření Ministerstva zdravotnictví ČR nutnost absolvování RT-PCR testu (do 5 dnů od vstupu na území České republiky a na vlastní náklady). Seznam odběrových center v ČR zde Občané EU, včetně občanů ČR, a občané třetí země s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v některém členském státě EU se nově mohou na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu i v jiném členském státě EU před jejich příjezdem na území ČR. Tím mohou nahradit povinnost absolvovat RT-PCR test při příjezdu na území ČR. Test nesmí být při jeho předložení na území ČR starší 72 hodin.

!!! Před příjezdem do ČR platí povinnost vyplnit online příjezdový formulář. Formulář je k nalezení na www.prijezdovyformular.cz. Tato povinnost se vztahuje na všechny osoby, které pobývaly déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území států, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem výskytu onemocnění covid-19, a to s výjimkou pracovníků mezinárodní dopravy, občanů EU a cizinců s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v EU, kteří projíždí do 12 hodin přes Českou republiku, a dále akreditovaných členů diplomatických misí v ČR včetně soukromých služebních osob, držitelů diplomatických pasů cestujících do ČR za služebním účelem a úředníky mezinárodních organizací registrované u Ministerstva zahraničních věcí ČR, pokud jejich pobyt na území nepřekročí 14 dní. Formulář je možné vytisknout nebo zobrazit na mobilním zařízení a prokázat se jím při příjezdu do ČR. Součástí formuláře je také sekce o spolucestujících, kterou je nutné vyplnit jen v případě, že se jedná o rodinné příslušníky mladší 18 let. Tyto osoby tedy nevyplňují svůj vlastní formulář, ale jsou součástí formuláře, který vyplní dospělá osoba. Po vyplnění a odeslání formuláře bude na e-mail uvedený ve formuláři odesláno uživateli potvrzení o vyplnění. E-mail obsahuje QR kód a odkaz pro zobrazení celého potvrzení včetně všech vyplněných údajů. QR kód po načtení v libovolném mobilním telefonu zobrazí online verzi daného potvrzení pro ověření. Zobrazené ověření obsahuje všechny vyplněné údaje.

 

3. TRANZIT PŘES ÚZEMÍ ČR

Občané EU a cizinci s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v EU mohou přes území ČR tranzitovat po dobu max. 12 hod. bez nutnosti RT-PCR testu či karanténních opatření.

 

4. VSTUP PARTNERU OBČANU ČR/EU

Cizinci, kteří žijí v partnerském vztahu s občanem ČR nebo s občanem EU s přechodným pobytem v ČR, a nepotřebují ke krátkodobému pobytu do 90 dnů vízum, mohou přicestovat do ČR v rámci bezvízového styku, a to na základě potvrzení, které vystaví Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Podrobnosti zde.

 

5. UŽITEČNÉ ODKAZY

V případě dotazů kontaktujte Zastupitelský úřad ČR v Tiraně +355/4/223 4004, e-mail: tirana@embassy.mzv.cz nebo zašlete email na e-mailovou linku Ministerstva vnitra ČR pro dotazy související s podmínkami vstupu na území ČR: cestovani.covid19@mvcr.cz.

Epidemiologická situace v ČR - Ministerstvo zdravotnictví ČR

Informační linka ke koronaviru v ČR 1221


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688