ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  21.01.2021 12:19:46

Sčítání 2021 se uskuteční, startuje již za 65 dní

 

Sčítání lidu, domů a bytů se uskuteční i za současné epidemické situace. Potvrdilo to i včerejší jednání Ústředního krizového štábu, včetně kladného doporučení a souhlasu ministerstva zdravotnictví. Sčítání začne v sobotu 27. března a skončí v úterý 11. května 2021. Jednoduše a bezpečně přes internet se lidé sečtou mezi 27. březnem a 9. dubnem.

Sčítání online je vzhledem k současné epidemické situaci jednoznačně nejbezpečnějším a také nejrychlejším způsobem, jak se sečíst. Vylučuje totiž kontakt se sčítacími komisaři, kteří budou roznášet listinné sčítací formuláře těm, kteří se z nějakého důvodu nesečetli online,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Činnost sčítacích komisařů při terénním došetření mezi 17. dubnem a 11. květnem bude v součinnosti ČSÚ a České pošty upravena tak, aby došlo k výraznému omezení fyzických kontaktů mezi sčítacími komisaři a obyvatelstvem. Statistici budou také průběžně monitorovat aktuální epidemickou situaci a reagovat na její možné dopady do příprav a průběhu sčítání.

Sčítání lidu, domů a bytů se koná jednou za deset let. Tato perioda je považována za přijatelné období k tomu, aby se shromážděná data dala využívat při rozhodování o budoucnosti a lepším životě obyvatel i v tom nejmenším územním celku. Sčítání se na našem území koná pravidelně už od roku 1869. To zatím poslední proběhlo před deseti lety, v roce 2011. V uplynulých 150 letech se sčítání lidu v desetiletém intervalu nekonalo pouze jednou - v období druhé světové války. První československé sčítání proběhlo přesně před sto lety, v roce 1921. Sčítání v samostatné České republice se v roce 2021 uskuteční potřetí. A nesčítáme se pouze u nás. Na základě rozhodnutí Organizace spojených národů (OSN) plánuje provést sčítáníroce 2021 na svých územích celkem 55 států. V Evropské unii letos proběhne census i přes nelehkou situaci dokonce ve všech jejích členských zemích.

Sčítání slouží nám všem. Je těžko představitelné, že by společnost mohla fungovat, aniž by o sobě měla ucelené informace. Proto se sčítání v různých podobách provádí už od starověku, a to po celém světě, od nejchudších zemí po ty ekonomicky nejvyspělejší,“ vysvětluje Marek Rojíček.

Sčítáme se proto, aby byly dostupné údaje o veškerém obyvatelstvu, jeho rozmístění, demografických, sociálních a ekonomických charakteristikách, složení a způsobu bydlení domácností, a to ve vzájemných vazbách v celostátním pohledu i v nejmenším územním detailu. Výsledky pak pomáhají v mnoha sférách – například při plánování dopravy, kapacit ve zdravotnických zařízeních, domovech pro seniory nebo školkách i při tvorbě územních plánů či výjezdech hasičů.

Jolana Voldánová
tisková mluvčí Sčítání 2021
21. ledna 2021

 

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688