Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  21.01.2021 09:20:37

Trhy po inauguraci výrazněji posilovaly

Akciové trhy ve Spojených státech v den inaugurace Joe Bidena rostlykdyž Nasdaq posílil o 2% a index S&P 500 zaznamenal nejvyšší růst v den inaugurace od roku 1937.

Akciovým trhům dodávají podporu komentáře směřující k mohutnějším fiskálním stimulům. Nastupující ministryně financí J. Yellen je nejen příznivcem expanzivní fiskální politiky, ale ve své kariéře zastávala i místo ředitelky Fedu, což tvoří dobrý základy pro budoucí spolupráci právě mezi Fedemministerstvem financí.

Biden během své inaugurace podepsal několik direktivních nařízení, například návrat k pařížské klimatické dohoděnebo opětovný vstup USA do Světové zdravotnické organizace. Ty by pro trhy neměly představovat výraznější zprávy, nicméně za určité pozitivum lze považovat to, že se samotná inaugurace obešla bez větších bezpečnostních problémů.

Dalším pozitivním faktorem, jež trhy reflektují, je výsledková sezóna, v rámci níž firmy zveřejňují výsledky nad očekávání a pokles zisků u firem z indexu S&P 500 je prozatím pouze 5,9%, což je méně než 12,7%, jež se odhadovalo na začátku čtvrtletí nebo 8,8% odhadovaných před jejím neoficiálním zahájením. 

Po silných výsledcích se dařilo akciím Netflixu, jež přidaly 17%, což částečně zvedá očekávání i na výsledky dalších technologických firem.

Mírně negativní faktory nijak výrazně na sentiment nedopadají. Čína včera uvalila sankce na 28 vrchních politiků USA, hlavně z Trumpovy administrativy. Někteří republikánští senátoři Romney a Murkowski se postavili proti navrhovanému fiskálnímu balíčku ve výši 1,9 bilionu USDkdyž je podle nich brzo na zvažování dalšího stimulu. Tři čínské největší telekomunikační firmy, jejichž akcie měly být odebrány z newyorské burzy, včera oznámily, že podaly požadavek na přezkoumání vyřazení z obchodování, když doufají, že s administrativou Joe Bidena snáze dosáhnou určitého kompromisu.

Dnes budou zveřejněna data o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kde se očekává mírný pokles, na programu je dále zasedání ECB, kde se neočekává změna měnové politiky. S výsledky pak přijde například Intel (+1,2%).

Akciové futures prozatím ukazují mírně do plusu.

Marek Dongres, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688