Václav Horák (AliaWeb)
Obchod a služby  |  05.12.2002 12:50:58

Tisková zpráva Pražské energetiky a.s. (5.12.2002)


Praha, 5. prosince 2002

 

Dnes 8 minut po půlnoci se podařilo technikům Pražská energetika a.s. dokončit náhradní způsoby přepojení energetické sítě a celé území (centrální část hl. města, Vinohrady, Žižkov, Karlín, Malešice a některé malé části dalších čtvrtí na vyjmenované oblasti navazující), které bylo postiženo výpadkem dodávky elektřiny, opět dostali pod napětí. Příčinou výpadku byl požár v kabelovém kolektoru žižkovské rozvodny Střed, který vypukl včera krátce před polednem kvůli zkratu na jednom vysokonapěťovém kabelu. Od něj začaly hořet sousední kabely, celkem je poškozených 25 takových kabelů. Požár se snažili nejprve uhasit zaměstnanci rozvodny, ale kvůli hustému dýmu museli zavolat hasičské sbory. Hasiči evakuovali pět pracovníků rozvodny, dva z nich potřebovali lékařské ošetření, protože se nadýchali zplodin, ale oba po ošetření nemocnici opustili. Po uhašení požáru nebylo možné do prostoru kabelového kolektoru vstoupit, hasiči ho museli odvětrat. Mezi tím dispečeři spolu s techniky PRE začali postižené území přepojovat náhradním způsobem. Kolem 15. hodiny bylo pod napětím cca 80% postiženého území, zbývající část (především část Žižkova a Vinohrad) byla poměrně komplikovaná a elektřinu se do posledních objektů podařilo dostat krátce po 24. hodině.

 

Rozvodna je mimo provoz a bude se nákladně opravovat, což by však neměli zákazníci nijak poznat. Poškozené zařízení bylo pojištěné, ale vyjádřit přesnou výši škody ještě není možné.

 

Každopádně je nutné odmítnout úvahy, které se objevily v některých médiích, že mohlo dojít k závažnému úniku dioxinů a dalších škodlivých látek. V kabelovém kolektoru nebyly uskladněny žádné látky, které by mohly takový únik zapříčinit, ani oleje a další nebezpečné suroviny. Vznikly pouze zplodiny při hoření izolací kabelů a pokud vůbec k úniku do ovzduší při požáru došlo, tak to bylo jen nepatrné množství, které se rozptýlilo do ovzduší. Žádné signály o nebezpečí tohoto druhu Pražská energetika, a.s., nezaznamenala.

 

AliaWeb doporučuje:

 

www.pre.cz

wap.pre.cz


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688