mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  19.01.2021 20:20:00

Brazílie: Aktuální informace ke koronaviru COVID-19 a informace pro cestovatele - Epidemie COVID-19 je na území Brazílie ve fázi postupného nárůstu počtu nakažených i zemřelých

Brazílie: Aktuální informace ke koronaviru COVID-19 a informace pro cestovatele

19.01.2021 / 20:15 | Aktualizováno: 19.01.2021 / 20:20

Níže přinášíme aktualizované informace o stavu šíření koronaviru a o omezení pro české cestovatele do Brazílie.

Epidemie COVID-19 je na území Brazílie dle všech dostupných informací ve fázi postupného nárůstu počtu nakažených i zemřelých. Přístup ke kvalitní zdravotní péči však může být obtížný, neboť většina zdravotnických zařízení je na hranici své kapacity.

V souvislosti s ukončením platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR MZV i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě.

Před případnou cestou do zahraničí MZV doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

1. PODMÍNKY PRO VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

Aktualizované informace o podmínkách vycestování z ČR lze nalézt na webových stránkách Ministerstva zahraniční věcí a Ministerstva vnitra.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ BRAZÍLIE A TRANZIT:

Na základě platného vládního usnesení ze dne 8.1.2021 mohou vstoupit na území Brazílie rovněž krátkodobí cestovatelé bez ohledu na účel pobytu, pokud využijí leteckou přepravu a pokud se prokáží negativním testem RT-PCR. Pozemní hraniční přechody zůstávají až na výjimky (vstup z Paraguaye je umožněn i cestou pozemní) uzavřeny.

Od 30. 12. 2020 mají všichni cestující do Brazílie povinnost předložit negativní laboratorní test RT-PCR na přítomnost infekce SARS-CoV-2. Test nesmí být starší 72 hodin před nástupem do letadla. Test je kontrolován již při nástupu k přepravě leteckou společností a bez jeho předložení nebudou cestující připuštěni k přepravě, případně jim na hranici nebude umožněn vstup do země. Děti mladší 12 let v doprovodu rodičů, kteří mají negativní test, nemusí samy test absolvovat a předkládat. Pokud však děti mezi 2 a 12 lety letí bez doprovodu, test předložit musí. Výsledek testu musí být v angličtině, portugalštině či španělštině.

Zároveň musí cestující předložit vyplněný formulář „Prohlášení o zdravotním stavu cestujícího“, jehož obsahem je přijetí hygienických opatření, které bude muset cestující dodržovat po dobu svého pobytu na území Brazílie. Formulář je k dispozici pro vyplnění online na stránkách Národní agentury pro zdravotní dohled a cestující dostane na svůj registrovaný email potvrzení o tom, že jej vyplnil.

Důrazně doporučujeme případným zájemcům o cestu do Brazílie ještě před cestou včas kontaktovat Velvyslanectví BFR v Praze za účelem potvrzení aktuálních podmínek vstupu!

3. DOPRAVA:

Je nutné počítat s tím, že fungování veřejné dopravy je částečně omezeno. Zejména se to týká vnitrostátních letů, kde je udržována pouze tzv. minimální služba spojení hlavních měst jednotlivých brazilských států a autobusové dopravy mezi brazilskými městy/státy. Opatření se mohou bez varování změnit v souvislosti se změnou epidemiologické situace.

Ohledně letecké dopravy je nutné počítat s tím, že řada pravidelných linek je zrušena. Stávající lety podléhají častým a náhlým změnám či rušení bez předchozího upozornění.

Upozorňujeme všechny cestovatele, že Nizozemsko zavedlo s účinností od 29. 12. 2020 povinnost prokázat se negativním PCR testem při příletu z rizikových zemí (včetně Brazílie). Opatření se vztahuje i na leteckou přepravu (včetně tranzitu) a platí pro všechny cestující včetně občanů EU (tedy i ČR). Podobné opatření zavedly rovněž Francie a Německo!

Z Brazílie lze momentálně odcestovat komerčními leteckými spoji, a to především ze Sao Paula a Rio de Janeira do Frankfurtu, Amsterdamu, Paříže, Lisabonu, Zurichu a Madridu. Lety do Londýna byly pozastaveny ke dni 15.1. Od 16.1. jsou zrušeny veškeré lety do Říma.

4. OPATŘENÍ:

Karanténní a hygienická opatření aplikovaná na osoby, které vstoupí na území Brazílie:

Všem osobám, které se vrátí ze zahraničí, brazilské ministerstvo zdravotnictví doporučuje sedmidenní karanténu, která však není povinná a není nijak kontrolována. Některé kategorie cestovatelů jsou povinny před cestou do Brazílie předložit letecké společnosti negativní lékařské osvědčení na Covid-19.

Přestože zatím nebylo přijato jednotné opatření ohledně nutnosti nošení ochranných pomůcek (masek) na veřejnosti, na řadě míst byla tato povinnost zavedena a jinde je doporučena. ZU Brasília tedy doporučuje cestovatelům používání roušky po celou dobu pobytu na veřejnosti (mimo domov).

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Relevantní odkazy na weby brazilských institucí:

Webová stránka ministerstva zdravotnictví

Ministerstvo spravedlnosti a veřejné bezpečnosti

Brazilské velvyslanectví v Praze


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688