plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  19.01.2021 00:00:00

Plzeň: O děti zdravotníků, záchranářů hasičů i policistů se starají v 31. základní škole

O děti zdravotníků, záchranářů hasičů i policistů se starají v 31. základní škole

Fotografie: H. Josefová

Fotografie: H. Josefová

V 31. ZŠ Plzeň (Elišky Krásnohorské 10) pomáhají dětem, jejichž rodiče jsou zaměstnanci Integrovaného záchranného systému Plzeňského kraje (IZS PK), s výukou, přípravou i s využitím volného času. Pedagogové, vychovatelé i ostatní pracovníci školy se tu po celý den starají o děti, jejichž rodiče vykonávají náročné povolání a v době pandemie onemocnění covid-19 pracují v první linii.

„Tato škola už má s krizovou péčí řadu zkušeností. O děti zaměstnanců IZS PK se starala už minulý rok na podzim. Poskytla dále například zázemí studentům z Francie, jejichž autobus havaroval před několika lety u Rokycan. Řada rodičů pracujících ve Fakultní nemocnici Plzeň má vybranou školu blízko svého zaměstnání,“ uvedla radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová.

Fotografie: H. Josefová

Péči poskytuje 31. ZŠ od letošního 4. ledna. „O děti zaměstnanců IZS PK ve věku od 6 do 10 let se staráme každý všední den od 6 do 16 hodin. Vytvořili jsme dva oddělené týmy, které o tyto děti pečují. Zaregistrováno je 30 dětí. Jsou nejen z Plzně, ale i z jejího okolí. Rodiče mohou děti podle potřeby přihlašovat i odhlašovat,“ vysvětlila ředitelka 31. ZŠ Miluše Kurzová. Dodala, že počet ‚hostujících‘ žáků je v tuto chvíli maximální, protože škola musí zároveň na prvním stupni zajistit fyzickou výuku svých žáků 1. a 2. tříd, i se o ně za přísných hygienických podmínek po výuce ve školní družině postarat. Výuka dětí, jejichž rodiče pracují v první linii, začíná v 8 hodin. Učí se distančně podle individuálních rozvrhů ze svých kmenových škol. V 31. ZŠ jim zajistí počítače a tablety.

Během výuky dětem v počítačové učebně asistují pedagogové, kteří jsou připraveni pomoci s učením i s nimi řešit technické problémy. Po skončení výuky se školáci věnují vypracování úkolů. Kromě oběda pro ně škola zajišťuje i dvě svačiny a pití na celý den. Vše je zdarma, náklady na stravu hradí Plzeňský kraj. Ve volném čase si mohou děti půjčit společenské hry, podívat se na filmy, věnovat rukodělné či výtvarné činnosti nebo pobývat na čerstvém vzduchu.

Fotografie: H. Josefová

„Po celou dobu dodržujeme všechna nutná hygienická opatření. Dětem ráno při příchodu měříme teplotu, mají roušky, dbáme na dodržování rozestupů, pravidelně větráme a nepřijdou do kontaktu, ani ve školní jídelně, s našimi stálými žáky,“ uvedl Zbyněk Rubáš, zástupce ředitelky pro sport a zájmovou činnost a koordinátor péče o děti zaměstnanců IZS PK.

„Poděkování patří jak rodičům dětí, kteří v této těžké době vykonávají tak náročné povolání, tak zaměstnancům naší školy, jež o tyto děti pečují,“ podotkly shodně plzeňská radní Lucie Kantorová a ředitelka školy Miluše Kurzová.

Text: Hana Josefová


Zveřejněno: 19. 1. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688