Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  19.01.2021 10:44:42

Ranní restart: lekce z počtů, atropofobici z Plzně a registrace

Epidemiologické okénko: v Česku nová nakažlivější mutace covidu se už podílí 10 procenty na počtu nově nakažených. Ministr Blatný uvedl, že máme několik měsíců na reakci. Buď jde o přeřeknutí (a myslel dny) nebo nepochopení exponenciály.

 

Aktuální reprodukční číslo je 0,8 = počet nakažených exponenciálně klesá. Super! Máme zkušenost, že v případě zavedení nejtvrdších opatření (PES 5) jsme jej byli schopni a nějakou dobu udržet na 0,7. Nová mutace zvyšuje reprodukční číslo o 0,5-0,7 bodu. Takže zvýší reprodukční číslo z 0,7 na 1,2-1,4. A to, i když zůstaneme v pětce. Jeden cyklus covidu je cca pět dní, takže za měsíc máme 6 cyklů, kdy jeden nakažený v každém cyklu nakazí 1,2-1,4 lidí. Takže spočítáme, že 1,2^6=3 a 1,4^6=7,5. Takže počet potvrzených nakažených s novou mutací se za měsíc ztrojnásobí až ze sedmiapůlnásobí. Aktuální týdenní průměr nově potvrzených nakažených je 8000. 10% z nich má novou mutaci, tedy 800 a 7200 starou. Za měsíc bude mít tu novou 2400-6000 denně a kdyby si stará mutace zachovala reprodukční číslo 0,7, tak staré bude cca 850 denně. Celkový počet nově nakažených bude 3250-6850 denně, tedy stále vysoko. A připomínám, že to jsme ve světě, kde platí PES 5. Už nyní dochází k rozvolňování některých opatření, ale i chování lidí, vláda bude v pokušení snížit stupeň 5 na 4. Pokud stupeň posune „staré“ reprodukční číslo na 1, tak pak se počet lidí nakažených novou mutací do měsíce zvýší 11x.

Proto, pokud chceme nějak reagovat, tak nemáme měsíc, ale dny. Proto některé státy změnily očkovací strategii na „first dose first“, tedy proočkovat co nejvíce lidí z ohrožených skupin první dávkou. Včera jsem ukazoval, že kdyby byla veškerá vakcína dodaná k minulému týdnu (169 tisíc) použita na očkování lidí 85+ (a jen první dávkou, která má účinnost 82%), tak do konce ledna máme nižší smrtnost o 20%.

Mimochodem, předpokládejme, že dokážeme snížit počet nakažených na 2000, dostatečně testovat… Pak bychom mohli opět začít spoléhat na Chytrou karanténu. Ta ale nefunguje.

Podle dat hygienických stanic totiž na jednoho nakaženého připadá 0,8 kontaktů. Extrémem je Plzeňský kraj, kde to je dokonce polovina.

 

Tak buď jsou na Plzeňsku všichni antropofobici a ve zbytku ČR extrémní introverti. Anebo nefunguje trasování, lidí tají kontakty, protože jinak pokles příjmů, a to si nemůže a nechce dovolit mnoho lidí. Proto opakujeme, že je potřeba doplnit Chytrou karanténu o pozitivní motivaci: dorovnání nemocenské na 100% mzdy v případě lidí s nízkými příjmy. Jinak nemůže fungovat.


Krátce z makra: EU dneska představí plán na posílení mezinárodní role eura. Cílem je narušit dominanci amerického dolaru a izolovat EU od rizik ohrožující finanční stabilitu, ale také umožnit EU provádět svou geopolitiku bez rizik sankcí, především ze strany USA. Zní to poněkud fluidně a neurčitě, ale posílení finanční infrastruktury dává smysl.

V Itálii řeší krátkodobější problém: Senát bude hlasovat o vyslovení nedůvěře vládě. V dolní komoře premiér Conte podporu získal, Senát bude větší oříšek, ale pravděpodobnější je že vláda podporu získá.

V prosinci vzrostly nové registrace aut v ČR o téměř 9% meziročně, za celou EMU pokles -3%. To je velmi slušné oživení po poklesech v dubnu (ČR -60%, EMU -80% nebo UK dokonce -97%).

 


David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688