Cyrrus (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  19.01.2021 11:30:00

Elektromobily budoucnosti? Vážně?

Akciové trhy mají jasno. Společnost Tesla, výrobce elektromobilů, od začátku roku nepřetržitě roste a bez větších tržních výkyvů se veze na vlně optimismu. Zatímco investoři Tesly sklízí ovoce a připisují si za letošní rok zisky až ve výši 672 %, hodnota akcií druhé největší světové automobilky Volkswagen se během roku zvýšila pouze o 1,5 %. Akcie společnosti BMW zklamaly investory ještě o něco více, když v meziročním srovnání dokonce klesly. Tesla se tak během letoška stala vůbec nejhodnotnější světovou automobilkou a její aktuální ocenění se zcela vymyká všem standardům automobilového průmyslu.

A co na to analytici? Je tento růst opodstatněný nebo se jedná o spekulaci? A vyplatí se v dalším roce investovat do automobilového průmyslu?

Graf č.1 Vývoj ceny akcií největších světových automobilek v roce 2020


Zdroj: Bloomberg

Automobilový průmysl je tradičně defenzivní sektor. Má tedy sklon vyvíjet se v souladu s ekonomickým cyklem a na ekonomické šoky reaguje citlivěji než například sektor technologií. To se také potvrdilo hned na počátku světové pandemie, kdy akcie největších automobilových společností Volkswagen, BMV a GE Motors poklesly v průměru o celých 30 %. Akciové výprodeje byly doprovázeny poklesem reálných výnosů. Průměrný propad tržeb automobilek v prvním čtvrtletí činil více než 30 %.

Ale co společnost Tesla? Ptáte se jaký byl její propad výnosů v reakci na celosvětovou pandemii a ekonomickou krizi? Odpověď je – žádný. Tesla nejenže nezaznamenala žádný zásadnější výkyv tržních cen akcií, ale navíc dokázala navýšit výnosy na čtvrtletní bázi, mezi druhým a třetím čtvrtletím dokonce o 39 % – mezi automobilkami naprostá rarita.

O tom, že je o elektromobily značky Tesla zájem, hovoří také statistiky o počtu prodaných aut. Stanovený cíl pro rok 2020 – tedy prodat 500 000 elektromobilů, byl téměř naplněn. Tesla během roku 2020 dokázala najít kupce pro 499 500 vyrobených vozů. To je o 26 % více než v předchozím roce a o 50 % více než v roce 2018. A o čem tato čísla vypovídají? Poptávka po elektromobilech strmě roste a podle odhadů bude růst i nadále.

Graf č.2 Prodeje společnosti Tesla


Zdroj: Bloomberg


Čína má jasno

Zájem o elektromobily společnosti Tesla je spojen zejména s rostoucí popularitou elektromobilů v Číně. Ta aktuálně pokrývá jednu pětinu celkové poptávky Tesly a po Spojených státech tvoří druhé největší odbytiště elektrických vozidel. Číňané, milovníci elektromobilů, však nezahálí. Ba právě naopak – pracují na vývoji vlastních elektrických vozidel. Čínský výrobce elektromobilů, společnost Nio, se svým vývojem na kapitálovém trhu Tesle podobá o mnoho více než ostatní automobilky. No posuďte sami. Akcionáři společnosti Nio se během minulého roku mohli těšit ze zisků překračujících 943 %.

Graf č.3 Vývoj ceny akcií Tesla, Nio, Volvo

Zdroj: Bloomberg

 

No dobře, ale co Evropa?

Popularita elektromobilů stoupá také na starém kontinentě. Podle údajů Spolkového úřadu pro dopravu v Německu v prosinci poprvé podíl elektromobilů či automobilů s hybridním pohonem na trhu překonal podíl aut se spalovacími motory. Nemalou zásluhu na tom mají orgány Evropské unie, díky kterým se tlak na snižování CO2 u automobilové dopravy stále zvětšuje. Společnosti BMW, Daimler a Volkswagen tak pod hrozbou vysokých pokut, v případě nesplnění kvót, v loňském roce ztrojnásobily prodej elektrifikovaných vozidel na téměř 600 000 a co do prodejů na kontinentu tak v konečném důsledku předstihly i Teslu. Ta podle dostupných dat společnosti Bloomberg dodala za rok 2020 do Evropy 96 000 svých elektromobilů.

Ne však všude je popularita vozů s alternativními palivy tak velká jako v Německu. Podle průzkumů společnosti Ernst & Young mezi českými řidiči zájem o elektromobily dlouhodobě stagnuje. Podle stejného zdroje by elektrický nebo hybridní pohon volilo v tuzemsku pouze 8 % řidičů, zatímco například v Turecku či Německu by takto činilo až 48 %. To však přímo souvisí s dotacemi a pobídkami na nákup ekologičtějších vozů, které prozatím v Česku absentují.

Vraťme se ale ke kapitálovému trhu

Konkrétně k investicím do automobilového průmyslu a ke společnosti Tesla. Analytici dlouhodobě hovoří o tom, že akcie Tesly jsou mimořádně nadhodnocené a aktuální valuace firmy se neopírá o reálné fundamenty. Ostatně to dokládají také velmi vysoké úrovně poměrových valuačních ukazatelů, které jsou na míle vzdálené od všech ekonomických zvyklostí. Vždyť pouze hodnota ukazatele P/E (poměr ceny akcie a výnosů) se aktuálně u Tesly pohybuje okolo hodnoty 1345 – což jinými slovy znamená, že investor platí 1345 dolarů za každý jeden dolar zisku. Jen pro srovnání, hodnota ukazatele P/E automobilky Volkswagen dosahuje úrovně 20,54, hodnota ukazatele P/E společnosti General Motors je pak aktuálně 15,8.

Máme na trhu novou bublinu?

Tesla i nadále roste a investoři sázejí na její technologický rozvoj, ze kterého bude v budoucnu profitovat. A právě zde je z našeho pohledu, lidově řečeno, zakopaný pes. Tesla totiž není investory hodnocena jako automobilka, ale jako dynamická, růstová technologická společnost, která v budoucnu zažije velký boom. Odpověď na otázku, zda Tesla je nebo není bublinou, ale není jednoznačná. Ačkoliv reálné opodstatnění aktuální valuace hledáme jen stěží, nemůžeme pominout fakt, že Tesla může v budoucnu těžit z vysokého nárůstu oblíbenosti elektromobility, či z nově zaváděných kvót na podporu vozů poháněných elektrickou energií ze strany evropských politiků či nové americké administrativy.

A jakou situaci můžeme očekávat na akciovém trhu u ostatních výrobců automobilů? Vyplatí se investovat?

Jak už bylo dříve zmíněno, sektor automobilů má tendenci chovat se procyklicky, tedy s ekonomickým oživením a zlepšující se makroekonomickou situací pravděpodobně dojde v příštím roce k oživení spotřebitelské poptávky. Ta by se měla promítnout také do čísel prodaných vozů a s tím spojených výnosů. Osobně tedy usuzuji, že zlepšení hospodářských výsledků podpoří také ceny akcií. Tento růst bude navíc umocněn fiskálními stimuly, které cílí právě na podporu hodnotových firem. Nezpochybnitelnou roli bude sehrávat čínská ekonomika, jejíž poptávka po zboží a službách stále roste.

Nelze však opomenout, že i v následujícím roce budou automobilky čelit velkým výzvám – Covid-19, elektromobilita, regulace. Úspěch budoucího zhodnocení se tedy bude odvíjet od toho, do jaké míry budou firmy schopny tyto překážky překonávat. V případě udržení příznivého makroekonomického sentimentu však předpokládáme, že v sektoru automobilů dojde během roku 2021 k dalšímu oživení.

Ing. Klára Pernická
analytik CYRRUS

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

01.05. 00:12  Elektroauta (Petule Fakule)
19.01. 20:41  Budoucnost !? (Já)
19.01. 20:01  Budoucnost !? (FMach)

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688