Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Z regionů  |  18.01.2021 21:39:24

Pětina obcí komunikuje s občany chytře přes mobil, nejvíce Praha a obce Moravskoslezského kraje

Již jarní vlna koronaviru jasně ukázala, jak velkou roli při informování obyvatelstva hrají samosprávy. Potvrdilo se to i s druhou vlnou, kdy je opět vedení obcí, od kterého obyvatelé vyžadují relevantní informace. Takzvanou chytrou obecní komunikaci, která propojuje radnici a obecní instituce s mobilním telefonem nebo emailovou schránkou obyvatel, i díky COVIDu využívá již pětina obcí v celém Česku. Mobilní Rozhlas, informuje občany už ve více než tisícovce samospráv a stovce organizací nebo spolků. Premianty v jeho využívání jsou pražské městské části a obce v Moravskoslezském kraji.

Počet obcí, využívajících Mobilní Rozhlas loni stoupl o neuvěřitelných 86 %. Ke konci roku 2020 jich Mobilní Rozhlas využívalo 1025 po celé republice, přičemž v současnosti je to již 1083 obcí a stovka škol, školek, spolků nebo obecních institucí. Do systému je zaregistrováno více než 470 tisíc občanů, kteří od samospráv obdrželi a přečetli desítky milionů zpráv a zároveň samosprávám rozeslali desítky tisíc podnětů.

Největší pokrytí má Mobilní Rozhlas v rámci Prahy, kde jeho prostřednictvím chytře komunikuje 20 z celkem 57 městských částí. Rychlé aktuální zprávy ze své radnice tak může obdržet více než třetina Pražanů. Za rok 2020 se nejčastějším tématem staly aktuální zprávy o koronavirové situaci a instrukce, jak se chovat v souvislosti s vládními nařízeními.

Druhým krajem s největším pokrytím chytrou komunikací se pak stává Moravskoslezský. Jen samotná Ostrava využívá Mobilní Rozhlas ve třech svých městských částech. Kromě ní komunikuje se svými občany v reálném čase také skoro 90 dalších měst a obcí v kraji, díky čemuž může v případě potřeby okamžitě oslovit 30 % občanů na svém území. Téměř čtvrtinovým pokrytím se můžou chlubit Ústecký a Karlovarský kraj.

Starostové jsou dlouhodobě nejdůvěryhodnějšími politickými osobnostmi. A koronavirová krize to nejen jasně prokázala, ale tuto důvěru vůči samosprávám i posílila. Z průzkumu, který jsme realizovali v průběhu letních prázdnin, vyplynulo, že zprávy zasílané mobilním rozhlasem měly pro obyvatele výrazně větší relevanci než třeba zprávy v tisku a především jimi se řídilo 40 % oslovených obyvatel, se kterými touto cestou obce komunikují,“ zmiňuje František Brož, ředitel Asociace moderně komunikujících samospráv.

Naopak nejméně obsloužení jsou obyvatelé Jihočeského a Plzeňského kraje a Vysočiny, kde chytrou komunikaci využívá méně než 13 % obcí. I zde však pokrytí Mobilního Rozhlasu nadále roste – nejčastěji díky aktivitě samotných obyvatel. Ti s příchodem druhé vlny koronaviru často sami oslovují své radnice a zastupitele s prosbou o lepší informovanost.

Motivací pro zavádění Mobilního Rozhlasu je i takzvaná krizová licence, která umožňuje využívat nástroj v rámci krizového řízení zcela zdarma nebo možnost zdarma posílat aktuality z webu obce přímo do „kapes občanů“ pomocí RSS kanálů propojených s Mobilním Rozhlasem. Zavedení Mobilního Rozhlasu navíc zvládne jeho tým během několika hodin, v případě přání i virtuálně.

„Nejen současná pandemická situace vyžaduje možnost rychlé a efektivní komunikace starostů směrem k obyvatelům měst, obcí či městských částí. Celá pětina obyvatel České republiky se přitom už nemusí spoléhat na místní rozhlas, vývěsky, často protichůdné informace médií nebo neověřené zprávy na sociálních sítích, ale všechny důležité zprávy může ihned přehledně obdržet na svůj telefon – ať už se právě nachází kdekoli,“ říká Ondřej Švrček, zakladatel Mobilního Rozhlasu. „Pro obce je tak Mobilní Rozhlas jedním z nejefektivnějších nástrojů s největším dosahem, který navíc podporuje komunitní šíření informací. Pokud tedy starosta potřebuje mít situaci pevně pod kontrolou, nenajde vhodnější a univerzálnější nástroj.“

Zastoupení obcí s Mobilním Rozhlasem v jednotlivých krajích

 


Kraj

Obce s chytrou komunikací

Obce v kraji

Pokrytí

1

Praha

20

57

35,09 %

2

Moravskoslezský

92

299

30,77 %

3

Ústecký

88

354

24,86 %

4

Karlovarský

34

132

25,76 %

5

Jihomoravský

152

673

22,59 %

6

Olomoucký

89

398

22,36 %

7

Liberecký

47

215

21,86 %

8

Zlínský

54

305

17,70 %

9

Královéhradecký

69

448

15,40 %

10

Středočeský

167

1145

14,59 %

11

Pardubický

62

451

13,75 %

12

Jihočeský

76

623

12,20 %

13

Plzeňský

60

501

11,98 %

14

Vysočina

73

704

10,37 %


Celkem v ČR

1083

6305

19,95 %

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688