Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  18.01.2021 16:00:06

Hlavní událostí týdne bude inaugurace nového US prezidenta. Sekundovat budou ECB a makra


V nastávajícím týdnu Český statistický úřad zveřejní ceny průmyslových výrobců za prosinec. ECB rozhodne o úrokových sazbách a sledované budou také výsledky šetření mezi nákupními manažery (PMI). Čekají nás ovšem i důležité politické události, kterým bude dominovat inaugurace nového prezidenta USA.

Dnešní den bude z pohledu ekonomických dat klidný. Americké finanční trhy jsou na den Martina Luthera Kinga uzavřené a žádná data nás nečekají ani v Evropě. První ekonomickou událostí tak bude zítřejší zveřejnění cen českých průmyslových výrobců za prosinec. Poslední průzkum PMI ve výrobě ukázal, že inflace cen vstupů byla v prosinci nejrychlejší za poslední dva roky a situace v zahraniční poptávce zůstala relativně příznivá. Firmám se tak podařilo přenést část vyšších nákladů na zákazníka. Nicméně z důvodu přetrvávají nejistoty během pandemie počítáme pouze s umírněným růstem cen průmyslových výrobců o 0,2 % meziměsíčně oproti poklesu o 0,5 v listopadu. V meziročním srovnání by tím došlo ke stagnaci.

Z Německa dorazí lednový průzkum ZEW. Ke zlepšení z prosincových 54,4 bodů bude bránit opětovné šíření Covid-19, jež si vyžádalo zpřísnění a prodloužení vládních protiepidemických opatření. Na druhé straně ZEW index najde podporu ve zprávách o započaté vakcinaci, které vedly k vyššímu optimismu na akciových trzích.

V Itálii bude Senát debatovat o vládní krizi. Expremiér Renzi se svou stranou Viva Italia opouští vládní koalici, která tím ztrácí potřebnou většinu v Senátu. Hrozí tak vyslovení nedůvěry vládě. Finanční trhy na zprávy o politické nestabilitě zatím moc nereagovaly, když se rozdíl mezi italským a německým výnosem 10letého vládního dluhopisu prakticky nezměnil.

Ve středu zveřejní německý statistický úřad údaje o cenách průmyslových výrobců za prosinec. Trh vyhlíží pokračování meziměsíčního zdražování. Nicméně stejně jako v případě cen českých průmyslových výrobců se počítá pouze se slabým tempem růstu (o 0,3 %). V meziročním vyjádření by tak ceny setrvaly v deflaci.
 
Hlavní událostí v USA bude inaugurace, která odstartuje Bidenovo čtyřleté funkční období jako 46. prezidenta USA. Již minulý týden Joe Biden představil detaily návrhu fiskální podpory v rozsahu 1,9 billonu USD. Zůstává ale otázkou, které části návrhu nakonec projdou Kongresem.

Ve čtvrtek budeme sledovat měnověpolitické zasedání ECB, které bude opět probíhat na pozadí zhoršené koronavirové situace doprovázené zpřísněním restriktivních opatření. Mohlo by tak zaznít, že prosincová prognóza je z dnešního pohledu více zatížena riziky. V tomto kontextu bude nejspíš zopakováno, že aktuální nastavení měnové politiky zajistí dlouhodobě výhodné podmínky financování. Pro tržní úrokové sazby v eurozóně a výnos státního německého dluhopisu to v aktuálním roce znamená pouze nízký potenciál k růstu.

V pátek jsou na řadě indexy nákupních manažerů pro Německo, Eurozónu i USA. Prosincové výsledky překvapily pozitivně. Data byla ovšem sbírána především v prvních dvou týdnech měsíce, a nebyla tudíž zatížena stoupajícími počty nakažených Covid-19. Pro lednový výsledek tak lze počítat s mírným zhoršením, které by mělo být citelnější v eurozóně než USA

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688