David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  18.01.2021 14:15:23

5 IPO, na které se můžeme těšit v roce 2021

IPO, moment když se společnosti stanou veřejnými, mohou být velmi vzrušující - a někdy docela ziskové. Zde je pět očekávaných IPO, o kterých byste měli vědět.

Rok 2020 byl velkým rokem pro počáteční veřejné nabídky (IPO) - kde společnosti debutují se svými akciemi, aby investoři mohli nakupovat a prodávat na veřejných akciových trzích. Mezi společnosti, které měly IPO, patří Snowflake, DoorDash, donášková služba potravin z restaurací; a Airbnb, společnost spojující hostitele a hosty z celého světa. (V roce 2019 debutovali Uber a Lyft).

IPO mohou být velmi zajímavé, ale mohou být také nebezpečné. Zde je rychlý pohled na klady a zápory investování do IPO, spolu s náhledem na pět společností, u nichž se očekává, že budou na veřejných trzích debutovat v letošním roce.

IPO

Proč byste tedy chtěli investovat do IPO? Protože u společností, ze kterých jste nadšeni a které byste opravdu chtěli vlastnit, se zdá být nejlepší se do nich dostat co nejdříve. Přemýšlejte o všech velkých společnostech, které nyní známe, jako Amazon.comNetflix: tyto akcie enormně odměnily své dlouholeté akcionáře - zejména ty, které se dostaly k akciím už na začátku.

Pokud se jedná o společnosti, ze kterých jsou lidé nadšeni na trzích, často dochází k obchodnímu šílenství, které akcie během prvních několika minut, dnů nebo měsíců prudce posílá nahoru. Vezměme si například, že Snowflake ocenil své počáteční akcie na 120 $ za kus. To je cena, za kterou byli zasvěcenci a propojení investoři a instituce schopni nakupovat. Akcie se začaly obchodovat za 245 USD za kus - což privilegovaným kupujícím poskytlo okamžitý zisk více než 100 %. (Akcie Snowflake se nedávno obchodovaly za 323 USD).

Negativa IPO

I přes přitažlivost akcií při IPO je obecně nejlepší být na začátku velmi obezřetný. Ano, první investoři do společností, jako jsou Amazon.com a Netflix, si vedli fenomenálně dobře, ale většina společností, které jsou na trhu čerstvé, se neukázala jako další Amazon nebo Netflix. A dokonce i s těmi, které to dělají, můžete docela hezky profitovat z odstupu několika let nebo mnoha let po jejich debutu. Zvažte, že Amazon měl své IPO v roce 1997, asi před 23 lety, ale pokud byste jej vlastnili pouze posledních 10 let, vzrostla by jeho hodnota o více než 1600 % a za posledních pět let byste měli více než čtyřnásobek své investice se zdánlivě spoustou prostoru pro růstu stále před vámi. Netflix debutoval v roce 2002 a ti, kteří jej drželi pouze v posledním desetiletí, jsou o zhruba 1900 % bohatší. Není důležité se dostat do skvělé společnosti, když má IPO.

Nadcházející IPO v roce 2021

Zájem o IPO přetrvává a možná budete chtít vědět, jaké vzrušující IPO se očekávají v letošním roce. Zde je pět hlavních, které byste mohli alespoň pozorovat a možná do nich investovat, pokud se nebudou zdát být příliš nadhodnocené.

Robinhood

Robinhood je relativně nová platforma pro obchodování s akciemi, která si díky své snadno použitelné aplikaci získává popularitu zejména mezi mladšími a novějšími investory. Na konci roku 2019 se chlubil 10 miliony uživatelů a údajně v prvním čtvrtletí roku 2020 přidal další 3 miliony účtů.

Robinhood podle Crunchbase obdržela financování rizikového kapitálu („VC“) celkem 1,7 miliardy USD od společností VC, jako jsou Sequoia Capital, Institutional Venture Partners a D1 Capital Partners. Uvádí se, že společnost si vybrala Goldman Sachs jako svého hlavního upisovatele IPO a že by mohla debutovat v hodnotě kolem 20 miliard dolarů.

Bumble

Bumble je seznamovací aplikace s více než 100 miliony uživatelů, která rozšířila svoji působnost tak, aby svým uživatelům pomohla setkat se s přáteli a spojit se s ostatními profesionály. Jeho seznamovací služba se vyznačuje zaměřením na ženy a umožňuje jim udělat první krok. Bumble údajně plánuje debut na otevřených trzích v únoru v hodnotě kolem 6 až 8 miliard dolarů. .

Instacart

Instacart je jedním z úspěšných příběhů tohoto pandemického období, kde zažívá obrovský nárůst poptávky, protože mnoho spotřebitelů, kteří dříve neměli zájem o dodávky potravin, náhle muselo tyto služby využívat. Společnost se objevuje na mnoha seznamech společností, u nichž se očekává, že budou zveřejněny v roce 2021. Údajně asi 85 % amerických domácností má přístup k dodávce Instacart, což z ní činí velkou národní sílu. Hodnota společnosti měla podle červnového kola financování hodnotu přibližně 13,7 miliard dolarů.

Nextdoor

Nextdoor.com je populární web a aplikace, která umožňuje sousedům vzájemně komunikovat mimo jiné o ztracených mazlíčcích, vloupáních, výmolech a doporučených kutilech. V říjnu se říkalo, že společnost připravuje IPO, pravděpodobně s oceněním mezi 4 až 5 miliardami dolarů.

Stripe

Stripe může být společností mezi těmito pěti, o které víte nejméně, ale stala se významným hráčem ve „fintech“ - technologických společnostech zaměřených na finance a finanční transakce. Od dubnového kola financování se chlubí oceněním přibližně 36 miliard dolarů a dnes má pravděpodobně mnohem vyšší hodnotu. Služby Stripe, které jsou nejlépe známé díky systému Stripe Payments, využívají miliony podniků po celém světě.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688