Okénko BIG EXPERT  |  18.01.2021 13:00:24

Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (18.1.2021)

Začíná důležitý týden pro Spojené státy a důvodem není pondělní státní svátek, který v tento den omezí obchodování na trzích. Ve středu proběhne inaugurace Joe Bidena, který se stane 46. prezidentem Spojených států. Bezpečnostní služba je ve střehu s cílem zamezit podobnému chaosu, jakého jsme byli svědky 6. ledna při útoku na Kapitol. V tomto týdnu nebude zveřejněno velké množství důležitých fundamentů. Větší pozornosti investorů by se mohlo dostat výsledkové sezóně v USA a důležité by měly být také novinové titulky v souvislosti s předáváním moci nové americké administrativě.

EURUSD

Ve čtvrtek zasedá Evropská centrální banka, která sice není v krizi tak akční jako americký Fed, ale přesto se můžeme dočkat zajímavých informací. V 13:45 zveřejní banka rozhodnutí o sazbách a ve 14:30 začíná tisková konference guvernérky Lagardové. Centrální bankéři v minulosti naznačili, že ECB poskytne více podpory, pokud to bude potřeba. A nezdá se, že čas na další podporu již uzrál. Euro může po zasedání dostat zajímavý impuls. Eurodolar v posledních týdnech oslabuje a blíží se psychologické úrovni 1,20. Zdařilé předání moci v USA by mohlo by mohlo vlít dolarovým býkům optimismus do žil. A to zvláště po komentáři Janet Yellenové, která má namířeno do křesla ministryně financí a která se vyslovila pro silnou americkou měnu.

DE30

Umrtí v souvislosti s koronavirem dosahuje napříč Evropou rekordních úrovní a mnoho zemí včetně Německa se rozhodlo prodloužit a v některých případech také utužit lockdown. Evropská ekonomika trpí a s ní také německé firmy. Zatím se však nejedná o něco, co by investory příliš strašilo. Pokud nebude narušen předpoklad, že vakcína má velký potenciál (ekonomický) problém během několika měsíců zlikvidovat, tak trhy zůstanou v klidu. V pátek budou zveřejněny lednové indexy nákupních manažerů PMI z výroby i služeb za leden, které odhalí, jak výrazným problémům čelí německá ekonomika. Data za Německo budou zveřejněna v 9:30 a výsledků za celou eurozónu se dočkáme v 10:00.

US500

Přes pondělní uzavření indexu (omezeně se obchodují futures) by mohly být následující seance na indexu S&P 500 velmi zajímavé. Výsledková sezóna za Q4/2020 je na svém počátku a dočkáme se také spousty výsledků za celý rok 2020. Mezi nejdůležitější zveřejnění patří v tomto týdnu Netflix (úterý), Goldman Sachs (čtvrtek), Intel (čtvrtek) nebo IBM (čtvrtek). Index nákupních manažerů za leden bude zveřejněn v pátek v 15:45, ovšem v USA se netěší takové pozornosti obchodníků jako v Evropě. Navíc by nemělo dojít k výrazným změnám proti předcházejícímu měsíci.

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688