mzv.cz (MZv ČR)
Studium  |  15.01.2021 16:53:00

Stipendia pro krajany ve Španělsku v roce 2021, čtyřtýdenní kurz českého jazyka a dvoutýdenní kurz metodiky výuky českého jazyka

Stipendia pro krajany v roce 2021, čtyřtýdenní kurz českého jazyka a dvoutýdenní kurz metodiky výuky českého jazyka

15.01.2021 / 15:45 | Aktualizováno: 15.01.2021 / 16:53

Stejně jako v letech minulých též v roce 2021 se pro členy české krajanské komunity ve Španělsku nabízí možnost využít nabídky stipendií poskytovaných v rámci krajanského vzdělávacího programu. Jedná se o semestrální studijní pobyty, čtyřtýdenní kurz českého jazyka pro krajany a dvoutýdenní kurz metodiky výuky českého jazyka pro vyučující z řad krajanů.

V roce 2021 pokračuje v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR realizace Krajanského vzdělávacího programu a výuky českého jazyka a literatury v zahraničí.

Upozorňujeme nicméně uchazeče, že konání kurzů a podmínky vstupu do České republiky se mohou i v letošním roce v návaznosti na aktuální situaci pandemie COVID-19 vyvíjet (nepředvídatelnost dalšího vývoje situace v jednotlivých zemích tzn. šíření nákazy, otevření hranic, možnost povinné karantény, možnosti dopravy do/z ČR aj., povinnost předložení negativního PCR testu či dokladu o očkování apod.).

V rámci tohoto programu mohou čeští krajané v zahraničí žádat o stipendia na následující vzdělávací aktivity:

1. Semestrální studijní pobyty v akademickém roce 2021/2022

Stipendia jsou určena pro studenty z řad krajanů s přednostním zaměřením na následující obory: čeština pro cizince, případně dle kapacity jednotlivých fakult a úrovně češtiny uchazeče učitelství českého jazyka a literatury, historie, etnologie, dějiny umění a teologie - jedná se obecně o obory související s podporou udržení a rozvoje znalosti českého jazyka a literatury. Ročně se poskytuje celkem 15 dvousemestrálních (dělitelných na 30 semestrálních) stipendií na vybraných veřejných vysokých školách v ČR. Podmínkou účasti je dobrá znalost českého jazyka. Jedná se o jednosemestrální či dvousemestrální studium v českém jazyce;

Podrobné informace naleznete na webové stránce www.dzs.cz v rubrice Programy a sítě (přesný odkaz: https://www.dzs.cz/program/program-podpory-ceskeho-kulturniho-dedictvi-v-zahranici#krajane-ze-zahranici ). K přihlášení je třeba vyplnit online přihlášku, kterou naleznete zde: http://www.databaze-krajane.cz/modules/krajane/?h=semstay ).

Online přihlášku je třeba vyplnit v elektronickém systému a podat:

  • do 15. 3. 2021 pro jednosemestrální studium v zimním semestru akademického roku 2021/2022 (září 2021 - únor 2022)
  • do 15. 3. 2021 pro dvousemestrální studium v zimním i letním semestru akademického roku 2021/2022 (září 2021 - červen 2022)
  • do 15. 8. 2021 pro jednosemestrální studium v letním semestru akademického roku 2021/2022 (únor 2022 - červen 2022)

Do 15. 3. 2020 do 16 hod. / resp. 15. 8. 2020 do 16 hod. je třeba doručit na Velvyslanectví ČR v Madridu:

  • originál elektronicky vyplněné a vytisknuté přihlášky, včetně kopie, tj. celkem 2 exempláře,
  • životopis,
  • lékařské potvrzení o způsobilosti ke studiu,
  • podrobný studijní program,
  • kopii cestovního dokladu,
  • doporučení krajanského spolku.

Na žádosti doručené po termínu nebude brán zřetel!

Po přijetí příslušnou vysokou školou zašle MŠMT prostřednictvím Velvyslanectví ČR v Madridu vybraným stipendistům Rozhodnutí o přiznání stipendia a potvrzení o ubytování. Je nezbytné, aby účastníci semestrálního pobytu akceptovali termíny studia dané dokumentem Rozhodnutí o přiznání stipendia a absolvovali celé studium včetně zkouškového období.

Měsíční stipendium včetně příplatku na ubytování činí 9 000 (bakalářské a magisterské studium), resp. 9 500 (doktorské studium). Ubytování a stravování ve školských zařízeních je poskytováno za stejných podmínek jako studentům občanům ČR. Výše finančního příspěvku na dopravu do ČR a zpět činí 2 000 .

Podmínky úhrady nákladů zdravotní péče zde.

Přijetí na konkrétní vysokou školu, komunikaci s ní a organizační zajištění studia realizuje DZS. V případě získání trvalého pobytu v ČR ztrácí student nárok na stipendium!

2. Čtyřtýdenní kurz českého jazyka pro krajany

Kurz se koná v termínu 16. 7. - 13. 8. 2021, přičemž ročně je poskytováno celkem 60 stipendijních míst. Kurz je určen českým krajanům starším 18 let, žijícím v zahraničí, kteří se chtějí naučit jazyk svých předků nebo se v něm zdokonalit. Zahrnuje výuku a mimoškolní aktivity se zaměřením na osvojení základů českého jazyka a poznávání českých reálií. Výuka sestává ze 120 vyučovacích hodin ve skupinách rozdělených dle stupně jazykových znalostí, na závěr účastníci obdrží osvědčení o absolvování kurzu.

Místo konání kurzu bude specifikováno dodatečně po ukončení veřejné zakázky na realizátora kurzů.

Podrobnější informace naleznete na webových stránkách Domu zahraničních služeb v rubrice Programy a sítě ( https://www.dzs.cz/program/program-podpory-ceskeho-kulturniho-dedictvi-v-zahranici#krajane-ze-zahranici ). Je třeba vyplnit online přihlášku, kteriou naleznete na http://www.databaze-krajane.cz/modules/krajane/?h=langcourse .

Online přihlášku je třeba vyplnit v elektronickém systému a podat do 15. 3. 2021.

Přihlášky uchazečů do jazykového kurzu, kteří se hlásili v roce 2020 a splnili veškeré podmínky přijetí, budou přednostně zohledněny Komisí při výběru uchazečů do kurzu v roce 2021. I tito uchazeči musí vyplnit online přihlášku do kurzu v roce 2021, kde v části "Další informace" zmíní podání přihlášky do kurzu v roce 2020 (např. "uchazeč 2020"). Další postup podání přihlášky bude standardní. Komise bude dbát na splnění všech podmínek pro přijetí do kurzu, stejně jako na teritoriálním zastoupení.

Do 15. 3. 2021 do 16 hod. je třeba doručit na Velvyslanectví ČR v Madridu:

  • originál vyplněné, vytisknuté a podepsané přihlášky,
  • doporučení krajanského spolku.

Na žádosti doručené po termínu nebude brán zřetel!

Potvrzení o přijetí do kurzu zašle uchazečům MŠMT prostřednictvím Velvyslanectví ČR v Madridu. Nevybraní uchazeči se mohou stát náhradníky a případné dodatečné přijetí jim bude oznámeno operativně prostřednictvím našeho velvyslanectví, případně prostřednictvím DZS.

Je nezbytné, aby účastníci kurz absolvovali v plném rozsahu, kurz nelze rozdělit mezi několik účastíků. Stravování a ubytování je hrazeno, výše finančního příspěvku na dopravu do ČR a zpět činí 2 000 .

Podmínky úhrady nákladů zdravotní péče zde.

Kurzu je možno se zúčastnit v kategorii tzv. "samoplátců" tj. bez stipendia po vlastní úhradě nákladů.

3. Dvoutýdenní kurz metodiky výuky českého jazyka pro vyučující z řad krajanských komunit

Kurz se koná v termínu 23. 8. - 3. 9. 2021 a je určen pro vyučující českého jazyka z řad krajanských komunit s velmi dobrou znalostí českého jazyka. Ročně je poskytováno celkem 20 stipendijních míst, přičemž účastníci jsou rozděleni do dvou skupin: učitele u tradičních krajanských komunit (výuka dospělých) a pedagogy v Českých školách bez hranic a školách podobného typu (výuka dětí). Kurz je zaměřen na ntenzivní výuku metodiky s cílem zdokonalit a stabilizovat formy vyučování češtiny, součástí kurzu je i návštěva odborných pracovišť, která mají vazbu na český jazyk a literaturu. Věkový limit je 18 let, do kurzu se lze přihlásit opakovaně.

Podrobnější informace naleznete na webových stránkách Domu zahraničních služeb v rubrice Programy a sítě ( https://www.dzs.cz/program/program-podpory-ceskeho-kulturniho-dedictvi-v-zahranici#krajane-ze-zahranici ). Je nutné vyplnit online přihlášku, kterou naleznete na: http://www.databaze-krajane.cz/modules/krajane/?h=metcourse .

Online přihlášku je třeba podat do 15. 3. 2021.

Do 15. 3. 2021 do 16 hod. je třeba doručit na Velvyslanectví ČR v Madridu:

  • originál vyplněné, vytisknuté a podepsané přihlášky,
  • doporučení krajanského spolku (obsahující podporu a zdůvodnění účasti ve prospěch rozvoje výukových a kulturně-osvětových aktivit spolku);

Na žádosti doručené po termínu nebude brán zřetel!

Potvrzení o přijetí do kurzu zašle uchazečům MŠMT prostřednictvím Velvyslanectví ČR v Madridu. Je nezbytné, aby účastníci kurz absolvovali v plném rozsahu, kurz nelze zkrátit či rozdělit mezi několik účastníků.

Účastníkům jsou plně hrazeny náklady na ubytování, stravování a dopravu (v případě, že přílet/příjezd je realizován nejdříve 2 týdny před konáním kurzu a odlet/odjezd do 2 týdnů po skončení kurzu, doprava vlastním vozem se neproplácí). Účastníci obdrží finanční příspěvek ve výši 1 000 na osobní výdaje.

Podmínky úhrady nákladů zdravotní péče zde.

 

Kontaktní osoba na Velvyslanectví ČR v Madridu: Imrich Kliment (madrid@embassy.mzv.cz)

přílohy

Úhrana nákladů zdravotní péče - 23 KB DOC (Word dokument) 28.2.2017
https://www.mzv.cz/file/2234793/Uhrada_zdravotni_pece.doc


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688