MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Úvěry, půjčky  |  15.01.2021 12:30:00

MF nové úvěrové moratorium zatím nechystá, banky kladně vyřídí přes 80 procent žádostí o odklad splátek

Společná tisková zpráva Ministerstva financí, Ministerstva průmyslu a obchodu a České bankovní asociace

Ve čtvrtek 14. ledna 2021 proběhlo pravidelné jednání mezi Ministerstvem financí a zástupci České bankovní asociace na téma odkladů splátek úvěrů, poprvé za účasti ministra průmyslu a obchodu. Oběma vicepremiérům pro ekonomiku, Aleně Schillerové a Karlu Havlíčkovi, byla ze strany zástupců bank prezentována aktuální čísla z trhu. Banky za listopad a prosinec 2020 kladně vyřídily více než 80 % všech žádostí o individuální odklad splátek. Ministerstvo financí proto zatím nebude navrhovat opakování zákonného úvěrového moratoria.

Tématem videokonferenční diskuze bylo pokračování vývoje trhu s odloženými splátkami úvěrů a hypoték po skončení plošného zákonného úvěrového moratoria na konci října loňského roku. K jeho opakování ze strany Ministerstva financí tehdy na základě intenzivních jednání s bankovním a nebankovním sektorem, ale i zástupci neziskových organizací, nedošlo. Banky se nicméně po dohodě s ministryní financí Alenou Schillerovou zavázaly řešit situaci na individuální bázi a vycházet vstříc klientům, kteří se po skončení moratoria mohou dostávat do finančních problémů.

Z aktuálního průzkumu České bankovní asociace mezi šesti největšími bankami na českém trhu za listopad a prosinec 2020 vyplývá, že zájem o další odklad splátek úvěrů zůstává na velmi nízkých úrovních. Od podnikatelů obdržely banky v tomto období několik málo stovek žádostí o odklad, od fyzických osob pak do výše jednotek tisíc. Více než 8 z 10 těchto žádostí přitom vyřídily banky kladně, zbývajících 20 % jsou zpravidla žádosti s nedoplněnými podklady. Naprostá většina klientů se podle průzkumu vrátila bez problémů ke splácení odložených úvěrů.

„Těší mě, že situace na bankovním trhu odpovídá tomu, na čem jsme se zástupci bankovní asociace na podzim domluvili. Opakovaně jsem zdůraznila, že jakmile budu vnímat potřebu plošného řešení odkladů splátek úvěrů jako na jaře, jsem připravena moratorium obnovit. Rozhodně to tedy není o žádném hledání páky na banky, ale o nalezení společensky prospěšného řešení. To i nadále spatřuji v individuálním jednání banky a klienta a přípravě vhodného řešení šitého na míru,“ uvedla k jednání Alena Schillerová. Ministerstvo financí přitom počítá s dalšími pravidelnými setkáními a vyhodnocováním vývoje bankovního trhu. „Budu situaci dál pozorně sledovat a komunikovat s bankami, ale i s neziskovkami a nebankovým sektorem. Jednoznačným společným úkolem je ochránit naše občany před dluhovou pastí,“ dodala Schillerová.

Věcný průběh jednání ocenil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. „Budeme se na této platformě scházet pravidelně. V případě, že by se okolnosti významně změnily, budeme jednat o obnovení úvěrového moratoria, které se na jaře velmi osvědčilo a pomohlo tisícům českých firem,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu.

„Banky situaci pečlivě monitorují a vyhodnocují opatření vydaná v souvislosti s pandemií, jakožto i jejich funkčnost a dopady nejen na finanční sektor, ale celou ekonomiku. Za tímto účelem jsme v pravidelném kontaktu s představiteli vlády ale třeba i Hospodářskou komorou a dalšími podnikatelskými organizacemi. V tomto smyslu tedy včerejší jednání nevybočilo z řady mnohých dalších a jistě nebude ani poslední,“ uvedl prezident České bankovní asociace Tomáš Salomon, který připomenul, že zavedení plošného moratoria s sebou nese celou řadu ekonomických rizik, na které mimo jiné již několikrát upozornila i centrální banka a že ve skutečnosti ve zvlášť postižených odvětvích představují účinnou pomoc vládní nástroje a podpory zaměřené na pokrytí vybraných fixních nákladů typu nájemné, trvalé platby na dodávky energií a pokrytí mezd. Moratorium tyto problémy není schopno vyřešit.

Tomáš Salomon současně připomněl význam včasné komunikace klienta se svou bankou. „V případě odmítnutí žádosti o individuální přístup ve splácení se mohou klienti obracet na ombudsmany svých bank, případně na Poradnu při finanční tísni zřízenou bankami, která už v minulosti pomohla statisícům dlužníků,“ připomněl Salomon.

Situaci s odkladem splátek úvěrů a hypoték řeší Ministerstvo financí nejen s bankovním, ale i s nebankovním sektorem. V listopadu 2020 vyzvala ministryně financí Alena Schillerová za účelem ochrany spotřebitele po skončení plošného moratoria ke spolupráci také nebankovní poskytovatele úvěrů. Polovina z nich se ve své prohlášení přihlásila k ke společensky odpovědnému přístupu ke klientům, kteří byli postiženi následky pokračujícího šíření nemoci Covid-19. Z dat, které Ministerstvo financí obdrželo, vyplývá, že o odklad u nebankovních úvěrů požádalo prozatím jen necelé 1 procento žadatelů, přičemž přibližně dvěma třetinám bylo vyhověno. Ve věci odkladu splátek úvěrů v době pandemie Ministerstvo financí aktivně spolupracuje také s neziskovými organizacemi zabývajícími se dluhovým poradenstvím.

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro státní rozpočet republiky, státní závěrečný účet republiky, státní pokladnu České republiky, finanční trh s výjimkou dozoru nad kapitálovým trhem v rozsahu působnosti Komise pro cenné papíry, daně, poplatky a clo, finanční hospodaření, finanční kontrolu, účetnictví, audit a daňové poradenství, věci devizové včetně pohledávek a závazků státu vůči zahraničí, ochranu zahraničních investic, pro tomboly, loterie a jiné podobné hry, hospodaření s majetkem státu, privatizaci majetku státu, pro věci pojišťoven, penzijních fondů, ceny a pro činnost zaměřenou proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, posuzuje dovoz subvencovaných výrobků a přijímá opatření na ochranu proti dovozu těchto výrobků.

Ministerstvo financí je zřízeno zákonem č. 2/1969 Sb. Současnou ministryní je od 13. prosince 2017 Alena Schillerová.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688