Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.01.2021 16:10:29

Bloomberg: Stratégové letos sází na evropský akciový trh

Investiční sázky na celosvětové ekonomické oživení podporují akcie, které zůstaly během rally pozadu. Jde tak o dobrý signál toho, že se evropský akciový trh může v roce 2021 těšit dobrým časům.

Strategové od JPMorgan až po Goldman Sachs se na evropský trh, který neměl příliš dobrý výkon, dívají pozitivině. Na indexu Stoxx Europe 600 odhadují asi 4% růst ve srovnání se středečním závěrem a 5% růstu na užším indexu Euro Stoxx 50.

Evropa akcie USA Patria

Po bouřlivém roce 2020, kdy výkonnost na indexu S&P 500 silně zaostávala, je letos o tento trh zatížený na hodnotové akcie v odvětvích, jako jsou banky a energetika, zájem a vypadá to, že jej čeká pěkný vzlet. Optimismus ohledně vakcín a velkorysých stimulačních plánů k nastartování hlavních ekonomik pomohl evropským akciím překonat ty americké. Podle JPMorgan může tento trend pokračovat i dále.

"Potenciální lepší výkonnost hodnotových cyklických titulů, zejména finančních a komodit, je typicky pro Evropu velkým větrem do zad," uvedl v e-mailovém komentáři stratég JPMorgan Mislav Matejka. „Tento region bude těžit z oživení globálního růstu a pravděpodobně i reflačního posunu, podobně jako tomu bylo v letech 20162017.“

Široká škála předpovědí odkazuje na pozitivní dynamiku. Nejvíce býčí stratég, Stephane Barbier De La Serre ze společnosti Makor Capital Markets, odhaduje, že index zakončí tento rok o 16 % výše. Naopak nejvíce medvědí předpověď na index Stoxx 600 od Stephena Ekola z TFS Derivatives mu věstí 7% pokles.

Výhledy zahrnující nadprůměrné výkony evropského trhu se v posledních letech ne vždy vyplnily, a to díky pomalejšímu růstu příjmů a politickému napětí v regionu. A někteří stratégové si povšimli, že ceny akcií již rostly dopředu, takže tu je méně prostoru vstřebat případný neúspěch na ekonomické frontě nebo ohledně vakcíny.

"Od října jsme již zaznamenali růst akciových trhů o 20 %, takže část tohoto oživení, které v letošním roce očekáváme, již byla naceněna," uvedla v e-mailových komentářích stratéžka Goldman Sachs Sharon Bell. Ta na evropských akciích letos očekává celkový výnos asi 8 %, což popisuje jako dobrý výsledek, „ale nijak zvlášť hvězdný“. Uvedla, že nedávná rally způsobila, že akcie mohou být náchylnější ke zklamání.

Evropa akcie USA Patria

Stoxx 600 je přibližně 6 % pod svým předpandemickým rekordem. Konsensus trhu značí, že tento index letos nebude schopen tuto mezeru úplně zaplnit vzhledem k již tak tučným valuacím. Investoři začali naceňovat v možný návrat k normálu už po prvních pozitivních zprávách o vakcínách, ale nedávná zpřísněná opatření proti koronaviru v celé Evropě toto nadšení zmírnila.

Přesto kapitálový stratég BNP Paribas Ankit Gheedia zůstává optimistický a vidí prostor pro další lepší výkony v eurozóně. Předpovídá, že ziskové marže v evropských společnostech vykazují vysokou korelaci s mírou inflace a měly by těžit z realokace do hodnotových sektorů. "Evropa je jediným regionem, který zůstal při poslední rally stranou, pokud jde o toky peněz," uvedl Gheedia v e-mailových komentářích.

Pokud jde o britské akcie, stratégové očekávají, že léta nedostatečného výkonu, který následoval po referendu v roce 2016, budou u konce. Jejich průměrná předpověď je, že FTSE 100 zakončí rok na 7 147 bodech, což by pro letošek znamenalo růst asi o 11 %.

"Zavádění vakcín a slábnoucí obavy z brexitu by měly v roce 2021 vést k oživení globální ekonomiky, což povede k dalšímu růstu valuací a podpoře pro britský akciový trh," napsal v komentáři z 12. ledna stratég společnosti Citigroup Ayush Tambi.

Další stratégové souhlasí s býčím pohledem na britské akcie, i když někteří, jako Emmanuel Cau z Barclays očekávají, že váha Londýna na defenzivních akciích bude brzdou, která jim zabrání překonat eurozónu.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688