Inzerce (Inzerce)
Investice  |  15.01.2021 09:17:38REKLAMA

Ekonomické scénáře se i navzdory probíhajícímu očkování zhoršují

Alespoň to vyplývá z posledních zpráv Světové banky. Ta minulý týden aktualizovala svá ekonomická očekávání a následující roky nazvala ztracenou dekádou. K té může dle odborníků vést aktuální vývoj pandemie onemocnění COVID-19. Doposud se přitom hovořilo jen o tom, jak celá situace ovlivní ekonomický růst v nejbližších letech.

Ještě v červnu, před tím, než propukla druhá vlna pandemie, očekávala Světová banka růst globální ekonomiky o 4,2 %. Nyní bylo toto číslo aktualizováno na hodnotu 4 %. Americká ekonomika má vzrůst o 3,5 % a ta evropská o 3,6 %. To, zda se tato čísla od předpovědí na jednu či na druhou stranu vychýlí, závisí zejména na tom, jak se bude dále šířit koronavirus a jak rychle se bude ve světě očkovat.

Zatím bylo ve světě mezi lidi rozdistribuováno necelých 24 milionů dávek vakcíny proti koronaviru. Nejlépe si poté vede Čína, Spojené státy americké a například i Izrael či Velká Británie. Česká republika se s necelými dvaceti tisíci dávkami umístila v dolní polovině žebříčku.

A přestože Světová banka varuje před tím, že každé zpoždění v očkování může mít fatální dopady na světovou ekonomiku, přece jen existuje světlo na konci tunelu. To dle odborníků spočívá v investicích do lidského a fyzického kapitálu. Podporovat bychom tak měli rozvoj pracovních míst a vzdělávání dětí a mladistvých, které v posledních měsících dostává jednu ránu za druhou.

Cestou za lepšími zítřky jsou dále i investice do infrastruktury, podpora zaměstnanosti žen a různorodé ekonomiky. „Jak se ukázalo například v našem hlavním městě v průběhu loňského roku, obrovsky důležitá je diverzifikace ekonomiky tak, aby nebyla příliš závislá na konkrétních odvětvích. Je to prakticky to samé jako investice samotné. Také se snažíme nevsázet vše na jednu kartu, ale raději své prostředky rozložíme do více koutů,“ říká Jaroslav Brychta, hlavní analytik brokerské společnosti XTB.

Jakékoli změny a reformy, které teď však jednotlivé země přijmou, musí odpovídat vládním financím a ekonomickým strukturám. „Česká ekonomika je teď samozřejmě v útlumu a již několik týdnů znovu pospává. Nejedná se však o to samé kompletní vypnutí, jakého jsme byli svědky během jara loňského roku. Zatím tedy víceméně úspěšně hibernujeme. Je ale nutné myslet do budoucna a nespoléhat se na to, že se vše brzy vrátí do normálu. To je totiž velmi relativní pojem a musíme počítat s tím, že ani česká, ani světová ekonomika nebudou po dobu několika let ani zdaleka v takové podobě, v jaké ji známe,“ říká Brychta.

V návaznosti na to proto upozorňuje, že je teď víc než kdy jindy důležité věnovat se investicím s rozmyslem. „Již několik měsíců registrujeme zvýšený zájem o investování. Čím dál více lidí hledá jiné způsoby, jak zhodnotit finance a tento rok mnohým z nich dovolil vstoupit do světa tradingu. Je ovšem důležité vyvarovat se nahodilých investic a svou strategii dobře promýšlet dopředu s ohledem na ekonomické předpovědi. Na našich stránkách proto máme pro zaregistrované členy k dispozici i sérii videí s investičními radami od pěti renomovaných traderů, kteří se podělí o své pohledy na vývoj trhu v tomto roce, o konkrétní strategie a zaměří se nejen na forex, akcie a indexy, ale i na kryptoměny, které jsou i díky rostoucímu bitcoinu velmi diskutovaným tématem,“ uzavírá Brychta za brokerskou společnost XTB.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688