Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  15.01.2021 08:02:12

Finanční trh vstřebává budoucí fiskální impuls USA (Ranní zpráva z finančního trhu) (15.1.2021)

Průmyslová výroba v USA ukáže růst, který je indikován zvýšením předstihových indikátorů. Maloobchodní tržby v USA vykáží meziměsíční výsledek blízko nuly. Optimismus finančních trhů po oznámení Bidenovo plánů na fiskální impuls slábne.

Výrobnímu sektoru v USA se daří, maloobchod šlape vodu

Růst předstihových indikátorů a nízký stav zásob je předzvěstí dalšího nárůstu průmyslové výroby USA za prosinec. V témže období probíhající vánoční nákupy budou tentokrát silné v případě on-line obchodů, zatímco tržby kamenných obchodů byly pravděpodobně pod tíhou pandemie výrazně slabší. V souhrnu trh po listopadovém poklesu o 1,1 % m/m čeká v prosinci meziměsíční stagnaci maloobchodních tržeb a analytici SG předpokládají zvýšení o 0,1 % m/m. Finanční trh dnes bude ještě vstřebávat plán fiskální expanze ve výši 1,9 bilionu USD, který včera nastínil Joe Biden. Zdá se, že trh před jeho oznámením započítal více optimismu, než kolik později Biden dodal, a vidíme tak klesající akciové trhy. Je otázkou, kolik z chystaného plánu skutečně projde Kongresem, neboť na některá opatření bude potřebovat část republikánských hlasů. Do úvah investorů se rovněž více dostávají očekávání budoucího zvýšení daní administrativou Demokratů.

Nálada na globálních trzích bude nadále ovlivňována spekulacemi na podobu fiskálního balíku. Opomíjet nesmíme ani přetrvávající stimuly politiky měnové, přičemž Fed slovy Jeroma Powela včera jasně připomněl, že je příliš brzo na jakékoliv úvahy ohledně ústupu z ultra-uvolněné měnové politiky. Střednědobé vyhlídky jsou stále pozitivní kvůli probíhající vakcinaci. Nicméně v průběhu letošního roku můžeme být svědky výrazných korekcí na trzích zejména v situaci, kdy trh začne spekulovat na ústup ze silně stimulačních hospodářských politik.

Pro českou korunu by určitý ústup globálního optimismu mohl v situaci relativně špatné pandemické situace znamenat důvod k oslabení. Z regionálního kalendáře dnes zaujme zveřejnění zápisu z jednání polské centrální banky. Ta koncem roku intervenovala proti polskému zlotému, ale její komunikace není od té doby jasná. Polský zlotý letos opět pomalu proti euru posiluje, ale trh vnímá riziko opětovné intervence NBP.

Německé HDP lepší než se čekalo

Na finančním trhu během včerejška převládal optimismus živený očekáváním ohledně dalšího stimulačního balíčku USA. Již před jeho oznámením, ale začal tento optimismus vyprchávat a to se nezměnilo ani po Bidenovo vystoupení. Nelze mluvit vyloženě o zklamání, když oznámená mamutí suma ve výši 1,9 bilionu je blízko spekulací. Nicméně optimismu bylo započítáno zřejmě příliš a trh nyní spekuluje, jaká část se Bidenovi skutečně podaří prosadit.  Nově zveřejněná data o vývoji trhu práce v USA vykázala růst počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti nad odhady a signalizovala tak potřebu dalšího stimulu, nežli naopak.

Příjemně překvapilo zveřejnění HDP v Německu, když za celý rok 2020 bylo vykázáno snížení o 5,0 %, zatímco trh čekal pokles o 5,2 %. Pro samotné čtvrté čtvrtlet to implikuje mezikvartání stagnaci ekonomiky, zatímco se čekal pokles. To je dobrá zpráva i pro ekonomiku českou. Nicméně německá i česká ekonomika jsou nadále sužovány protipandemickými omezeními, takže výsledky za první čtvrtletí budou pravděpodobně slabé. Zpřesněná data o vývoji HPD Německa za Q4 budou zveřejněna koncem měsíce a mohou doznat výrazných změn. Zajímavou zprávou včerejška bylo, že hlavní ekonom ECB Philip Lane na posledním setkání čelil odporu dalších tvůrců měnové politiky, když navrhoval výraznější uvolnění měnové politiky, než který byl nakonec přijat.

Člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda včera v rozhovoru vyjádřil, že s ohledem na očekávané oživení a s vírou, že očkování půjde dobře, čeká, že ve druhé polovině letošního roku začne ČNB diskutovat o tom, kdy začne zvyšovat úrokové sazby. Současně ale dodal, že situace je nepředvídatelná a ČNB je připravena reagovat i opačným směrem. Česká koruna včera neměla výraznější trend a setrvala poblíž úrovně 26,16 CZK/EUR. 

Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688