Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.01.2021 11:33:12

USA údajně odstoupí od plánu zakázat investování do Tencentu a Alibaby

Američtí úředníci zvažovali a nakonec se rozhodli nezakázat Američanům investovat do společností Alibaba a Tencent, uvedli osoby obeznámené s diskusemi. Ministerstvo financí zablokovalo snahu Pentagonu přidat tyto dvě internetové firmy na černou listinu z toho důvodu, že pomáhaly armádě, uvedla daná osoba. Úředníci také diskutovali o zablokování vyhledávače Baidu, ale i tento plán zrušili, dodala osoba. Akcie Alibaby v New Yorku v pre-marketu rostou o 2,5 %, zatímco akcie Tencent Holding rostly dnes v Hongkongu téměř o 1 %.

Toto rozhodnutí odstraňuje nejistotu visící nad čínským gigantem sociálních médií a her Tencentem a Alibabou, titánským e-shopem založeným miliardářem Jackem Ma čelícím intenzivní kontrole pekingských regulačních orgánů. Prezident Donald Trump podepsal pozměněnou verzi svého výkonného nařízení zakazujícího investice do čínských vojenských společností, uvedl ve středu Bílý dům, ale nezmínil žádnou společnost jménem.

Uvalení zákazu na tuto dvojici by znamenalo dosud nejdramatičtější eskalaci odcházející administrativy vzhledem k velikosti těchto dvou firem. Jejich společná tržní hodnota více než 1 bilionu dolarů je téměř dvakrát větší než celý španělský akciový trh a tvoří přibližně desetinu váhy indexu rozvíjejících se trhů společnosti MSCI. Ministerstvo obrany přidá do seznamu další společnosti, uvedla daná osoba bez bližšího upřesnění.

To by dále narušilo vztah mezi dvěma největšími světovými ekonomikami, které jsou v rozporu kolem všeho od Covid-19 až po Hongkong. V posledních měsících Trumpovy administrativy zintenzivnil Washington své snahy připravit čínské společnosti o americký kapitál a přispěl tak k ekonomickému napětí v době, kdy má nově zvolený prezident Joe Biden tento měsíc převzít svou funkci. S odvoláním na národní bezpečnost Trump v listopadu podepsal výkonné nařízení, které vyžaduje, aby se investoři stáhli z čínských společností napojených na tamní armádu.

Tato unáhlená opatření několikrát zasela na trzích zmatek a vyvolala cenové výkyvy, například když newyorská burza dvakrát změnila své rozhodnutí vyřadit tři čínské telekomunikační společnosti z obchodování. NYSE nyní pokračuje ve svém původním plánu vyřadit je poté, co americký ministr financí Steven Mnuchin nesouhlasil s rozhodnutím dát firmám odklad.

Trumpovo nařízení zakazuje obchodování s těmito cennými papíry od 11. ledna. Pokud Biden toto nařízení ponechá v platnosti, budou muset americké investiční firmy a penzijní fondy do 11. listopadu prodat své podíly ve společnostech spojených s čínskou armádou. A pokud USA označí další takové společnosti, dostanou američtí investoři 60 dní od tohoto rozhodnutí k odprodeji těchto podílů.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688