Martin Fejfárek (FFK Legal)
Zákony a právo  |  13.01.2021 18:07:32

„Velká novela“ zákona o obchodních korporacích – 2. díl

Prvním dnem roku 2021 nabyla účinnosti nová pravidla, která přinesla novela zákona o obchodních korporacích. Tento článek navazuje na první díl naší série a provede vás dalšími informacemi o změnách obecného rázu.

Zákon o obchodních korporacích, ZOK, velká novela zákona o obchodních korporacích, velká novela ZOK

Zákonem č. 33/2020 Sb. byl novelizován zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích, zkráceně ZOK, účinnost nastala 1. 1. 2021.  Tento článek navazuje na první díl, ve kterém byly popsány některé z obecných změn zavedených novelou. Podívejme se tedy na další obecné průřezové změny.

Smlouva o výkonu z funkce

Novela přinesla zásadní změnu úpravy smluv o výkonu funkce členů volených orgánů. Pokud před začátkem roku 2021 nebyla smlouva o výkonu funkce schválena valnou hromadou, považovala se za platnou, dokud se společnost nedovolala neplatnosti.

Nově pro společnosti s ručením omezeným i akciové společnosti platí, že dokud nebude smlouva schválena nejvyšším orgánem, nenabude vůbec účinnosti – nemá tedy žádné účinky. Také platí, že Pokud smlouva není schválena či v ní není uvedena odměna, je výkon funkce do schválení smlouvy bezplatný. Pokud bude smlouva dodatečně schválena, bude podle novelizovaného znění ZOK účinná ode dne jejího uzavření, nebo vzniku funkce (záleží, který den nastal později). Nejvyšší orgán může rozhodnout i jinak a určit, že účinnost nastane k jinému okamžiku.

Při rozporu společenské smlouvy (či stanov) a smlouvy o výkonu funkce se primárně použijí ujednání společenské smlouvy (stanov). To však lze překonat, pokud smlouva o výkonu funkce bude schválena valnou hromadou takovou většinou, která je nutná pro změnu společenské smlouvy. Takto lze ve smlouvě o výkonu sjednat podmínky odlišné od společenské smlouvy, které budou mít před společenskou smlouvou přednost.

I pro smlouvy o výkonu funkce, které byly uzavřeny před 1. 1. 2021 platí, že musí být schváleny valnou hromadou, jinak budou považovány za neúčinné.

Náš tip: Pokud vykonáváte funkci člena voleného orgánu společnosti s ručením omezeným nebo akciové společnosti a vaše smlouva o výkonu funkce nebyla doposud schválena nejvyšším orgánem, usilujte urychleně o její schválení. Neschválená smlouva totiž od 1.1. nemá žádné účinky. Smlouvu lze schválit i se zpětnými účinky.

Odstoupení z funkce

Když před začátkem roku 2021 člen voleného orgánu společnosti odstoupil z funkce, zanikla jeho funkce po uplynutí 1 měsíce od doručení oznámení o odstoupení orgánu, který jej zvolil. Novelou se ZOK vrací k předchozí úpravě a funkce tak bude zanikat okamžikem projednání odstoupení orgánem, který odstupujícího člena zvolil (pokud podle společenské smlouvy nepostačí projednání orgánem, jehož je členem). Orgán musí odstoupení projednat bez zbytečného odkladu, nejpozději však při svém prvním zasedání. Pokud se orgán nesejde, zanikne funkce ke dni, kdy k projednání mělo dojít. 

Jestliže odstupující člen oznámí své odstoupení přímo na zasedání příslušného orgánu, končí výkon funkce uplynutím 2 měsíců po takovém oznámení. Tento orgán však může na jeho žádost schválit i jiný okamžik zániku funkce. Pokud má společnost jediného společníka, výkon funkce končí po uplynutí 2 měsíců od oznámení o odstoupení. I jediný společník může na žádost odstupujícího člena schválit dřívější či pozdější zánik funkce. 

Odstupující člen, který nebyl zvolen orgánem společnosti (např. byl kodeterminován – zvolen zaměstnanci společnosti), oznámí své odstoupení orgánu, jehož je členem. Funkce takového člena končí dnem, kdy odstoupení projednal nebo měl projednat orgán, jehož je členem.

Náš tip: Odstupující osoby by měly počítat s tím, že mezi okamžikem, kdy oznámí své odstoupení a jejich funkce skončí, může být delší časové mezidobí než podle pravidle platných v roce 2020. Také pozor na to, že ze zákona zmizel výslovný zákaz odstoupit z funkce v době nevhodné pro společnost, toto omezení však podle našeho názoru stále plyne z obecné povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře.

Prokura

Před novelou pro prokuristy platila pravidla o zákazu konkurence, střetu zájmů a další pravidla vztahující se na členy orgánů jako např. povinnost jednat s péčí řádného hospodáře. Po novele ZOK přistupuje k prokuristům jako pouhým smluvním zástupcům podnikatele a tato pravidla se tak na prokuristy již neuplatní.

Na druhou stranu byla zrušena výjimka, podle které se na prokuristu nepoužila pravidla pro tzv. vlivnou osobu. Pokud tedy prokurista pomocí svého vlivu v obchodní korporaci rozhodujícím významným způsobem ovlivní chování obchodní korporace k její újmě, bude mít povinnost tuto újmu nahradit.

Náš tip: Prokuristé, kteří budou mít rozhodující vliv ve společnosti, by si měli dát pozor na to, že pokud tento vliv využijí k újmě společnosti, budou jí muset vzniklou újmu uhradit. 

Zastavení podílu a jiná věcná práva

Novela vypustila pravidlo, dle kterého bylo možné zastavit podíl společníka v obchodní korporaci jen za podmínek, za nichž ho lze převést. To znamená, že před začátkem roku 2021 nešlo určit přísnější podmínky pro zastavení podílu než pro jeho převod.  Zastavení podílu v bytovém družstvu mělo výjimku, podle které šlo zastavení podílu stanovami podmínit nebo vyloučit.

Důvodem vypuštění uvedeného pravidla bylo, že podmínky pro nakládání s podílem ve společnostech obsahuje již občanský zákoník.

Novela tak umožnila volnější úpravu podmínek pro zřízení zástavního práva k podílu. Na nemožnosti společnosti přijmout do zástavy vlastní podíl se nic nemění. Nic se nemění ani na tom, že na zástavní smlouvě jsou vyžadovány ověřené podpisy.

Spolu s novelizací úpravy zastavení podílu došlo také k upřesnění úpravy jiných věcných práv. Nově je tak upraveno zřízení a vznik jiných věcných práv než práva zástavního i k podílu, který nemá formu cenného papíru.

Náš tip: Pokud je pro vaši společnost zásadní, aby její podíly nebyly žádným z vlastníků zastaveny, bude k tomu mít po novele širší možnosti. 

Tím jsme prošli nejdůležitější změny v obecné části a příště se můžeme zaměřit na společnost s ručením omezeným.


FFK Legal

FFK Legal je inovativní advokátní kancelář, která se zaměřuje na každodenní i specializované poradenství, zejména v oblasti nemovitostí, stavebnictví, zdravotnictví a e-commerce.
Její řešení jsou založená na znalosti klienta a zasazená do souvislostí. Řídí se totiž zásadou, že připravit právní řešení bez souvislostí je stejné jako obléknout se, aniž byste věděli, jestli je venku –20 nebo +30 stupňů. Můžete vyladit detaily, ale je velká pravděpodobnost, že výsledek nebude fungovat.

Více informací najdete na: www.ffk-legal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688