ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  13.01.2021 17:04:21

13.01.2021 Sčítání lidu klade důraz na zdravotní bezpečnost

13. ledna 2021

Sčítání 2021, které má proběhnout od 27. března do 11. května, je primárně navržené jako online, tedy bez nutnosti kontaktu s dalšími osobami. Může toho využít až 88 % obyvatel Česka, kteří mají doma internet. Český statistický úřad přesto pečlivě sleduje a průběžně vyhodnocuje epidemickou situaci a je připraven flexibilně reagovat.

Zcela bezriziková je ze zdravotnického hlediska online fáze sčítání, která je naplánována na období od 27. března do 9. dubna 2021 a bude bez jakékoliv nutnosti kontaktu se sčítacími komisaři či dalšími osobami. Elektronický sčítací formulář přitom občané vyplní na počítači, tabletu či v mobilním telefonu. „Online způsob sčítání je jednoznačně komfortnější, rychlejší a hlavně bezpečnější. Navíc umožňuje pohodlně sečíst i další osoby v domácnosti i mimo ni, tedy například rodiče či prarodiče, kteří mohou věkem spadat do epidemicky ohrožené skupiny. I v jejich zájmu všem doporučuji sečíst se online,“ vyzývá Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Prvotní zájem o elektronickou formu sčítání projevily v průzkumu přibližně dvě třetiny obyvatel, nicméně vzhledem k současné situaci Český statistický úřad předpokládá, že zájem bude větší. Důraz na online formu bude klást i při komunikační kampani celého projektu. V České republice v roce 2020 internet aktivně využívalo 81 % obyvatel starších šestnácti let. Internet využívá také 40 % osob nad 65 let.

Od 12. dubna do 11. května plánuje Český statistický úřad provést terénní došetření, při kterém by se měli sečíst již pouze ti, kteří se nemohli či z nějakého důvodu nechtěli sečíst online. I v této fázi však bude možné kontakt se sčítacími komisaři minimalizovat a vyplněné formuláře bude možné zdarma odeslat poštou. „Pečlivě sledujeme aktuální vývoj, situaci průběžně vyhodnocujeme a jsme v kontaktu s odborníky z ministerstva zdravotnictví, abychom mohli adekvátně reagovat. Podstatný bude vývoj epidemické situace během jara. Ze zákona můžeme lhůty pro sčítání posunout až o 30 dnů. Věřím, že k tomu nebude muset dojít a pomůže k tomu i široké zapojení lidí do online sčítání,“ říká předseda ČSÚ.

Sčítání lidu, domů a bytů se koná jednou za deset let a jeho cílem je získání přesných a aktuálních dat, která slouží k efektivnějšímu plánování mnoha aspektů veřejného života včetně vzdělávání, zdravotní a sociální péče či integrovaného záchranného systému. Sčítání 2021 je primárně připravováno jako online, vůbec poprvé v naší historii. V letošním roce uplynulo sto let od prvního československého sčítání.

 

Kontakt:
Jan Cieslar

tiskový mluvčí ČSÚ
tel.: +420 604 149 190
e-mail: jan.cieslar@czso.cz

 

 

Přílohy

  • csu_tz210113_scitani_lidu_klade_duraz_na_zdravotni_bezpecnost.docx
  • Vyjádření Marka Rojíčka, předsedy ČSÚ
    (soubory mp3)

Tisková zpráva

13. ledna 2021

Sčítání lidu klade důraz na zdravotní bezpečnost

Sčítání 2021, které má proběhnout od 27. března do 11. května, je primárně navržené jako online, tedy bez nutnosti kontaktu s dalšími osobami. Může toho využít až 88 % obyvatel Česka, kteří mají doma internet. Český statistický úřad přesto pečlivě sleduje a průběžně vyhodnocuje epidemickou situaci a je připraven flexibilně reagovat.

Zcela bezriziková je ze zdravotnického hlediska online fáze sčítání, která je naplánována na období od 27. března do 9. dubna 2021 a bude bez jakékoliv nutnosti kontaktu se sčítacími komisaři či dalšími osobami. Elektronický sčítací formulář přitom občané vyplní na počítači, tabletu či v mobilním telefonu. „Online způsob sčítání je jednoznačně komfortnější, rychlejší
a hlavně bezpečnější. Navíc umožňuje pohodlně sečíst i další osoby v domácnosti i mimo ni, tedy například rodiče či prarodiče, kteří mohou věkem spadat do epidemicky ohrožené skupiny. I v jejich zájmu všem doporučuji sečíst se online,“
vyzývá Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Prvotní zájem o elektronickou formu sčítání projevily v průzkumu přibližně dvě třetiny obyvatel, nicméně vzhledem k současné situaci Český statistický úřad předpokládá, že zájem bude větší. Důraz na online formu bude klást i při komunikační kampani celého projektu. V České republice v roce 2020 internet aktivně využívalo 81 % obyvatel starších šestnácti let. Internet využívá také 40 % osob nad 65 let.

Od 12. dubna do 11. května plánuje Český statistický úřad provést terénní došetření, při kterém by se měli sečíst již pouze ti, kteří se nemohli či z nějakého důvodu nechtěli sečíst online. I v této fázi však bude možné kontakt se sčítacími komisaři minimalizovat a vyplněné formuláře bude možné zdarma odeslat poštou. „Pečlivě sledujeme aktuální vývoj, situaci průběžně vyhodnocujeme a jsme v kontaktu s odborníky z ministerstva zdravotnictví, abychom mohli adekvátně reagovat. Podstatný bude vývoj epidemické situace během jara. Ze zákona můžeme lhůty pro sčítání posunout až o 30 dnů. Věřím, že k tomu nebude muset dojít a pomůže k tomu i široké zapojení lidí do online sčítání,“ říká předseda ČSÚ.

Sčítání lidu, domů a bytů se koná jednou za deset let a jeho cílem je získání přesných a aktuálních dat, která slouží k efektivnějšímu plánování mnoha aspektů veřejného života včetně vzdělávání, zdravotní a sociální péče či integrovaného záchranného systému. Sčítání 2021 je primárně připravováno jako online, vůbec poprvé v naší historii. V letošním roce uplynulo sto let od prvního československého sčítání.

Kontakt:

Jan Cieslar

tiskový mluvčí ČSÚ

tel.: +420 604 149 190

e-mail: jan.cieslar@czso.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688