mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.01.2021 15:14:00

Izraelské start-upy přilákaly v roce 2020 investice v rekordní výši

Izraelské start-upy přilákaly v roce 2020 investice v rekordní výši

13.01.2021 / 15:03 | Aktualizováno: 13.01.2021 / 15:14

Není pochyb o tom, že pandemie koronaviru zasadila izraelskému hospodářství tvrdou ránu, ze které se bude ještě nějakou dobu vzpamatovávat. Schodek státního rozpočtu dosáhl v uplynulém roce historické výše 11,7% HDP a více než půl milionu Izraelců je v současnosti bez práce. Země se navíc potýká s vleklou politickou krizí dále prohlubující ekonomické problémy a dle prognóz OECD se izraelská ekonomika na předkrizovou úroveň vrátí až koncem roku 2022. Na seznamu pandemií nejvíce zasažených sektorů ekonomiky však odvětví high-tech nenajdete. Izraelské start-upy znovu dokázaly svou odolnost vůči výkyvům ekonomiky a přetrvávající atraktivitu v očích zahraničních investorů i za podmínek zvýšené nejistoty na kapitálových trzích. Výsledky izraelského high-tech sektoru za uplynulý rok ukazují, že schopnost mladých technologických firem přilákat investice ze zahraničí byla krizí poznamenána jen minimálně.

Izraelské start-upy dokázaly v roce 2020 přilákat rekordních 9,93 mld. USD (214 mld. ) investic v rámci 578 obchodů („deals“). Tyto údaje se shodují s růstovými trendy pozorovanými v předchozích letech a překonávají výsledky předchozího roku o 27% v objemu získaného kapitálu a o 14% v počtu uskutečněných obchodů. Rekordní hodnoty dosáhla i průměrná výše investice – 17,2 mil. USD (387 mil. ).

Investiční činnost zahrnovala také rekordní počet investic nad hranicí 100 mil. USD (2,2 mld. ), kterých se uskutečnilo 20 (versus 18 in 2019). Stejný trend se projevil u investic nad 30 mil. USD (645 mil. ), kterých se celkem uskutečnilo 96 (versus 65 in 2019). Nejatraktivnější sektory představovaly pro investory oblasti Cybersecurity, IoT, digitální zdravotnictví a FinTech.

Co se týče dopadu pandemie na výši investic, mírný propad byl zaznamenán ve druhém čtvrtletí uplynulého roku. Tento pokles byl však vymazán opětovným růstem ve třetím a čtvrtém čtvrtletí. Z důvodu nejistoty na finančních trzích v prvním pololetí meziročně rovněž poklesly investice do počátečních kol financování (Seed a A round), která se pro investory vyznačují vyšší mírou rizika. I tento trend byl zvrácen růstem investic v rámci počátečních kol financování ve třetím a čtvrtém čtvrtletí.

Graf 1

Graf 1

Zdroj: IVC-Meitar The Israeli Tech Review 2020

Rok 2020 přinesl meziroční pokles v počtu fúzí a akvizic z celkem 143 v roce 2019 na 93 v loňském roce. Celková hodnota těchto dohod se propadla o 45% na 7,8 mld. USD (167 mld. ). Mezi přední „exity“ letošního roku patřila akvizice dvou start-upů z oblasti cybersecurity: firmy FORESCOUT společností Advent za 1,6 mld. USD (34 mld. ) a firmy Checkmarx společností Hellman & Friedman za 1,2 mld. USD (26 mld. ). Další významnou akvizici představoval nákup start-upu Moovit z oblasti smart mobility společností Intel za 1 mld. USD (22 mld. ).

Graf 2

Graf 2

Zdroj: IVC-Meitar The Israeli Tech Review 2020

Nízké úrokové sazby a dostupnost kapitálu v loňském roce přitáhly investory na kapitálové trhy celosvětově, tento trend se nevyhnul ani Izraeli. Místní technologické společnosti uzavřely v rámci prvních veřejných nabídek akcií (IPO) 121 dohod o financování o celkovém objemu 6,55 mld. USD (140 mld. ). Jedná se o meziroční nárůst o 235%. Mezi první veřejné nabídky akcií s největším ohodnocením patří softwarový gigant JFrog (NASDAQ, 428 mil. USD), digitální pojišťovna Lemonade (NYSE, 319 mil. USD) či nanotechnologický start-up Nanox (NASDAQ, 165 mil. USD).

Úspěchy, kterých dosáhl izraelský technologický sektor navzdory globální pandemii, jsou působivé. To platí dvojnásobně v globálním měřítku: zatímco Izrael zaznamenal meziroční nárůst investic o téměř 30 procent, technologické společnosti v USA registrovaly mnohem mírnější nárůst (+ 5%) a evropské technologické firmy stagnaci (+ 1%). Očekává se, že zahraniční poptávka po izraelských technologiích tak bude jedním z tahounů obnovy ekonomiky země poté, co se podaří COVID-19 porazit. I k tomu má již Izrael našlápnuto – v 9 milionové zemi již alespoň první dávku vakcíny obdrželo na 2 miliony lidí, což je na osobu nejvíce na světě.

Nela Brádleová, obchodní specialistka, Velvyslanectví ČR v Tel Avivu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.12.2023Liberecké start-upy mají globální vize kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
28.10.2021Jak žijí německé start-upy mzv.cz (MZv ČR)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688