B3 Technology (B3 Technology)
Reality  |  12.01.2021 15:48:59

Investice do nemovitosti, nebo do nemovitostního fondu?

Mnoho lidí při stále nízkých úrokových sazbách hypoték a stoupajících cenách bytů zvažuje investici do koupě nemovitosti jako takzvaně jistou variantu zhodnocení peněz. Dalo by se s tím i souhlasit, ale jako u každé investice je na místě si položit několik otázek před tím, než se do případné koupě pustíme.

Předně je třeba zvážit si rizika. Budu kupovat pouze za vlastní prostředky nebo budu potřebovat i hypoteční úvěr na úhradu kupní ceny? Budu pronajímat dlouhodobě nebo krátkodobě? Pokud budu pronajímat, kdo se o smlouvy a provoz nemovitosti bude starat? Jaké budu mít náklady na energie, fondy oprav atd. Jaký mám scénář, když nepronajmu delší dobu nebo nájemník nebude platit? Na jak dlouho vlastně investuji? Jaké mám s pronajímáním a agendou s tím spojenou zkušenosti?  Kolik mi to zabere času?  Jaký výnos očekávám a jak jej budu realizovat? Kdo bude hradit hypotéku a zálohy na energie pokud nebudu mít nemovitost pronajatu? Zvládnu to sám? Co když budu prostředky do nemovitosti vložené potřebovat dříve?  Co se stane, pokud stoupnou úrokové sazby na mé hypotéce?

Pokud neznám uspokojivé odpovědi, měl bych vědět, že zde existuje alternativa. Tou by mohlo být investování do realitních fondů. Nemovitost si nemusím hned kupovat celou, mohu prostřednictvím podílového fondu participovat na výnosu z nájmu nemovitostí a přitom si výše uvedené starosti odpustit. Navíc realitní fondy obvykle investují do nemovitostí komerčních, kde výnos na pronajatý m2 je obecně vyšší než u bytových prostor. Také je zde v nájemních smlouvách, které jsou dlouhodobé, obvykle zanesena inflační doložka, která mi též chrání hodnotu investice

Pokud budu zvažovat tuto variantu, měl bych samozřejmě stejně jako vždy zvážit rizika.  Měl bych vědět, do jakých nemovitostí fond investuje, kolik m2 pronajímá, jaké je průměrná doba nájemních smluv a jak bonitní nájemci zde jsou. Dále bych měl vědět, jaký výnos v minulosti fond měl a s jakým do budoucna počítá. Též je dobré vědět, zda fond využívá při nákupu nemovitostí úvěry a v jakém poměru proti vlastněnému majetku. 

V neposlední řadě je dobré se seznámit se Statutem fondu, kde se tyto informace dozvím.  Varianta investování do realitního fondu obecně přináší oproti koupi a následnému pronájmu větší volnost a flexibilitu v měsíčním cashflow investora. Zde mohu investovat jednorázově obvykle již od 10.000,- a měsíčně obvykle od 500,- . Pokud se mi stane, že v daném měsíci mi na vklad nezbude, nic se neděje a příští měsíc si zase mohu vložit na investiční účet více. Odpadá zde povinnost zaplatit hypotéku a zálohy energií jako u přímo pronajímané nemovitosti. Také starosti s technickým stavem a nájemníky nechám profesionálům ve fondu. Likvidita takové investice je též obvykle v řádu dnů či týdnů. Mohu si část či celou investici v čase kdykoliv odkoupit. 

U koupené nemovitosti je to pochopitelně nutnost prodat ji celou a čas je zde velmi neurčitá veličina. Závěrem platí jako u každé investice, že i ta do nemovitosti by měla být jen dílem v celkovém majetku rodiny a součástí diverzifikovaného portfolia.


Autor: Libor Pliml, realitní a investiční specialista společnosti Broker Consulting

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz

13.03. 23:48  Investování (Pepa Fojťařík)
15.01. 14:52  Investiční byt (Ronger)


Přečtěte si také:

03.10.2022Pohled developera: Nemovitostní fondy jako investice s jasnou vizí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
21.02.2022Investice do nemovitostních fondů Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
25.10.2018Investorský magazín: Proč a jak investovat do nemovitostního fondu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688