Research (Česká spořitelna)
Reality  |  12.01.2021 09:44:41

S covidem se růst cen nemovitostí rozhodně nezastavil

Uplynulých 24 hodin nepřineslo žádná významnější makrodata – snad s výjimkou indexu důvěry investorů v ekonomiku eurozóny od firmy Sentix: lednová hodnota 1,3 bodu byla nejvyšší za téměř rok, zjevně na vlně optimismu ohledně očkování proti covidu-19, zatímco v prosinci měl index hodnotu -2,7 bodu; a s výjimkou rozhovoru člena bankovní rady ČNB Aleše Michla pro Seznam Zprávy, kde jen potvrdil, že ČNB zatím zvedat sazby nebude.

Máme tedy prostor se aspoň stručně vrátit k údaji, který trochu zanikl v silvestrovské a novoroční vřavě: jde o růst cen nemovitostí v Česku. Zřejmě nejspolehlivější údaj na toto téma, tedy House Price Index (s celoevropsky harmonizovanou metodikou) se v Česku ve 3. čtvrtletí roku 2020 zvýšil meziročně o 8,4 % (v grafu níže červená čára):

 Z uvedeného grafu taky vyčteme, že ceny nemovitostí se od konce roku 2014 (tj. za pouhých cca 6 let) zvýšily o 60 %. To vychází v průměru na více než 8 % ročně, což je v dnešní době nízkých výnosů, kam se člověk podívá, vcelku slušné zhodnocení. Je ale třeba vzít v úvahu, že čísla jsou (nebo by aspoň měla být) očištěná o změnu kvality. Jde tedy o růst ceny pomyslné nemovitosti, která nezměnila svou kvalitu.

Pokud budeme předpokládat, že obytné nemovitosti zcela ztratí svou použitelnost zhruba za 100 let, pak na jeden rok připadá 1 %, které je třeba od onoho 8procentního růstu odečíst (protože toto 1 % musíme vynaložit na opravy, aby kvalita zůstala stejná), pokud chceme spočítat skutečný čistý kapitálový zisk. Těm z vás, kteří jste danou nemovitost navíc ještě pronajímali (za víc, než kolik bylo třeba utratit za dodatečné opotřebení a další náklady způsobené pronajímáním), patří uznání: dobře vy!

Co se týče subsegmentu nových nemovitostí, mzr. růst v 3q20 činil dokonce 10 % (ještě v prvním čtvrtletí roku 2020 to bylo jen lehce přes 7 %):

Celkově lze říci, že koronakrize rozhodně (zatím) nepřinesla zpomalení růstu cen nemovitostí; u nových tento růst dokonce dále urychlila (a to zřetelně). A růsty cen domů a bytů jen tak neustanou, jak jsem se nedávno snažil vysvětlit. 

Eurostat bohužel vydal zatím jen čísla za 2q20. V jejich rámci si Česko udrželo pozici poblíž nejvyšších hodnot – viz tento graf: 


Michal Skořepa, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688