Vlada.cz (Vláda)
Dotace  |  11.01.2021 00:00:00

Vláda schválila pomoc provozovatelům lyžařských středisek, studenti nemusí danit odměny za práci během pracovní povinnosti

Provozovatelé lyžařských středisek dostanou odškodné za dobu, kdy nemohou v důsledku nařízení vlády provozovat své vleky a lanovky. Spuštění příslušeného dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu schválila vláda na jednání v pondělí 11. ledna 2021. Rozhodla také, že studenti a další osoby, které pracovaly buď v důsledku nařízené pracovní povinnosti, nebo i dobrovolně v rámci krizových opatření vlády, nebudou muset odměny za tuto práci zdanit.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypíše ještě během ledna výzvu na příjem žádostí o podporu v novém programu podpory podnikatelů Covid – Sport III Lyžařská střediska. O finanční kompenzaci ve formě dotace na provozní náklady budou moci v tomto programu požádat podnikatelé, kteří jsou vlastníky nebo provozovateli ski areálů v České republice, které byly krizovým opatřením vlády od 27. prosince v rámci boje proti pandemii koronaviru uzavřeny.

Vláda schválila, že výše podpory na jednoho příjemce bude odvíjet od počtu a struktury přepravních zařízení, přičemž podle typu vleku či lanovky bude činit od 210 do 530 korun za den v období od 27. prosince 2020 do 22. ledna 2021 a nemůže přesáhnout polovinu běžného průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé dvě sezony. Ministerstvo průmyslu a obchodu na tento program vyčlení miliardu korun. Více v tiskové zprávě MPO .

Kabinet se také shodl na tom, že studenti, kteří pracovali v rámci uložené pracovní povinnosti nebo pracovní výpomoci, a také všechny osoby, jež dobrovolně pomáhaly v rámci krizových opatření vlády po dobu platnosti nouzového stavunebudou muset platit daň z příjmu z peněžní náhrady, kterou za tuto práci dostali. Vláda uložila místopředsedkyni vlády a ministryni financí, aby příslušné rozhodnutí připravila. Toto prominutí daně z příjmů se bude vztahovat i na peněžní náhrady za splnění pracovní povinnosti nebo pracovní výpomoci v budoucnu, pokud bude uložena ze stejného či obdobného důvodu.

Vláda se zabývala situací v pohřebnictví, kdy se některá krematoria ocitla na hranici svých kapacit. Vláda proto přijala krizové opatření, které s účinností od 12. do 22. ledna zakazuje zpopelňovat těla osob zemřelých mimo území České republiky, které nebyly státními občany České republiky ani neměly trvalý pobyt na území České republiky s výjimkou těl zemřelých, které se k dnešnímu dni nacházejí na území České republiky. Více v tiskové zprávě Ministerstva pro místní rozvoj.

Kromě bodů, které se týkaly pandemie koronaviru, se vláda zabývala rovněž běžnou agendou. Posoudila tři žádosti o investiční pobídky, přičemž souhlasila s jejich poskytnutím firmám rPET InWaste, s. r. o., a Wandera CZ, s. r. o., které splnily požadovaná kritéria. Naopak žádost firmy Sklopísek Střeleč, a. s., ministři odmítli, protože investiční akce bude realizována v rozvinutém regionu s nízkou mírou nezaměstnanosti, nevykazuje dostatečnou přidanou hodnotu a nenavazuje na vlastní výzkum žadatele.

Vláda také rozhodla, že i nadále nebude zatím usilovat o vstup do bankovní unie států eurozóny, schválila novou Státní politiku životního prostředí České republiky 2030 s výhledem do 2050 a akční plán Strategie regionálního rozvoje ČR 20212022.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-11--ledna-2021-186001/.

 

USNESENÍ

VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 11. ledna 2021 č. 33

 

o přijetí krizového opatření

 

V návaznosti na usnesení vlády č. 957 ze dne 30. září 2020, kterým vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru /označovaný jako SARS CoV-2/ na území České republiky nouzový stav a ve smyslu § 5 písm. a) až e) a § 6 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, pro řešení vzniklé krizové situace, rozhodla tímto o přijetí krizových opatření, ve smyslu ustanovení § 5 písm. b) a e) a § 6 odst. 1 písm. c) krizového zákona.

 

Vláda s účinností ode dne 12. ledna 2021 od 00:00 hod. do dne 22. ledna 2021 do 23:59 hod.

 

I. zakazuje zpopelnit tělo osoby zemřelé mimo území České republiky, která není státním občanem České republiky ani nemá trvalý pobyt na území České republiky, s výjimkou těla zemřelého, které se ke dni 12. ledna 2021 nachází na území České republiky;

II. ukládá provozovat krematorium v maximálním možném rozsahu, přičemž se nepřihlíží k omezujícím limitům provozu stanoveným obcí.

Provedou:

členové vlády, vedoucí ostatních ústředních správních úřadů

 

Na vědomí: hejtmani, 

primátor hlavního města Prahy, 

primátoři, starostové

 

 

 

 

 

 

 

Ing. Andrej Babiš předseda vlády

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688