pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z domova  |  11.01.2021 17:59:15

Centrální rezervační systém pro očkování proti covidu bude spuštěn 15. ledna. Hlásit se mohou senioři nad 80 let.


Na základě připomínek krajů k celostátní očkovací strategii se dnes uskutečnilo videokonferenční jednání s premiérem Andrejem Babišem a zástupci Ministerstva zdravotnictví v čele s ministrem Janem Blatným. Po připomínkách doznaly změn například jednotlivé prioritní skupiny v rámci kategorií IA a IB. Hejtmani také chtěli s dostatečným předstihem seznámit s rezervačním systémem. Ten by měl být spuštěn 15. ledna s možností přihlášení pro seniory nad 80 let.

„Připomínek krajů k národní očkovací strategii bylo opravdu mnoho, ale jsem přesvědčen, že se ve všech případech jednalo o podněty věcné se znalostí fungování regionů a regionálního zdravotnictví. Jedním z důležitých podnětů byla úprava jednotlivých prioritních skupin, kdy se do skupiny IA zařadí všichni zdravotníci, klienti domovů pro seniory a osoby nad 80 let věku. Do skupiny IB se dostali například příslušníci městské policie, vězeňské služby a další kritické infrastruktury státu. Toto rozšíření však klade důraz na pravidelné a dostatečné dodávky vakcín,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Právě vzhledem k aktuálním počtům dodaných vakcín je nutné určit, které skupiny budou upřednostňovány i v rámci skupin IA a IB, které v souhrnu obsahují přes čtyři miliony obyvatel. Autoritou, která toto určí, by měly být jednotlivé krajské hygienické stanice,“ řekl hejtman.

Ministr Blatný připomněl, že do kategorie IA spadá přibližně 700 tisíc osob. Do konce února by mělo do České republiky přijít přibližně 650 tisíc vakcín. „Z této informace plyne, že je téměř jisté, že zájemci nedostanou termín okamžitě po registraci. Bohužel tento dojem byl v lidech vyvolán na počátku roku a je nutné vše uvést na pravou míru. Prosíme proto občany o trpělivost a pochopení,“ zdůraznil hejtman Netolický.

Důležitou informací, která od ministra Blatného zazněla, je termín aplikace druhé vakcíny od firmy Pfizer. „Pan ministr nás informoval, že pro aplikaci druhé vakcíny od firmy Pfizer je stanoven termín nejdříve na 21 dní od aplikace první dávky. Není však bezpodmínečně nutné, aby byl termín přesně dodržen. Vakcína by však měla být aplikována bez zbytečného časového prodlení. Lidé se tak nemusí bát, že by bylo očkování zmařené, pokud by nedošlo k podání druhé dávky přesně 21. den,“ sdělil Martin Netolický.

Jednou z výrazných připomínek ze strany krajů bylo spuštění státního rezervačního systému. „Rezervační systém pro prioritní skupinu IA, jejíž součástí jsou senioři nad 80 let, bude státem spuštěn už 15. ledna. Mám však vážné obavy, že je velmi složitý, alespoň podle toho, jak nám byl představen. Vidím velký problém v tom, aby si s ním především senioři sami poradili. Obávám se, že může nastat situace, kdy nebudou znát data, která se po nich požadují a navíc se mnozí ani nedostanou k počítači, natož k internetu. Přitom jsou senioři právě tou nejohroženější skupinou a registrace by pro ně měla být co nejjednodušší. Hlásit se budou moci také prostřednictvím telefonní linky 1221. Ovšem ani zde jsme nedostali od vlády odpověď, zda bude provozována s dostatečnou kapacitou.“






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688