Na co si dát pozor při otevírání vína

Otevření vína by nemělo stát přehnané úsilí

Otevření vína by vám nemělo zabrat mnoho času a stát vás přehnané úsilí. Ze všeho nejvíc záleží na tom, zda použijete ten správný otvírák na vybrané víno. Dnes už se naštěstí nemusíte trápit s klasickou vývrtkou, na výběr máte mnohem šikovnější pomocníky.

Mnoho otvíráků na víno funguje na podobném principu a liší se tak spíše jen konkrétním provedením, materiálem nebo vzhledem. Přesto je v jejich použití rozdíl, který pocítíte. Při výběru toho pravého nástroje proto zvažte, jak často jej budete používat, jaká vína máte nejraději a přihlédnout můžete samozřejmě i k ceně. Podívejte se na přehled nejběžnějších typů otvíráků na víno a přečtěte si, jak přesně fungují, abyste vždy mohli víno otevřít správným způsobem.

1) Křídlová vývrtka

Navzdory trochu větším rozměrům je křídlová vývrtka stále ještě dobře skladná, snadno se používá a je cenově dostupná. Vyrábí se v pochromovaných i barevných designech, můžete ji tedy sladit s ostatním vybavením kuchyně. Lze ji nasadit i na lahve, které mají širší hrdlo.

Princip fungování: Vývrtka má dvě křidélka. Když se kovová spirála vývrtky začne zavrtávat do korku, křídla se postupně zdvihají. Pro vytažení korku je bez velké námahy oběma rukama sklopíte, a je hotovo.

2) Číšnická vývrtka

Pro svoji praktičnost je často používaná a své pojmenování získala právě podle využití v restauračních zařízeních. Její součástí je nožík, který slouží k odstranění kapsle z hrdla lahve. Hodit se vám bude i doma, právě proto, že nebudete muset před otevřením vína hledat ještě vhodný nůž.

Princip fungování: U kvalitní číšnické vývrtky se setkáte s tzv. dvoukrokovým systémem: po zavrtání spirály vám k vytažení zátky pomůže kovová „packa“, která se pomocí zarážek přichytí k hrdlu. Zoubky by měly být umístěny ve dvou polohách – při prvním kroku vytáhnete zátku zhruba do poloviny, poté využijete druhou zarážku a vytáhnete celou zátku.

3) Pákový otvírák

Funguje na jiném principu než dva výše uvedené. Jiný je už na první pohled, je robustnější a tím i méně skladný. Na druhou stranu ho najdete v mnoha elegantních designech, a proto ho nemusíte ani příliš schovávat. Jeho praktičnost a snadné použití vám pak větší rozměry mnohonásobně vykompenzuje.

Princip fungování: Pákový otvírák na víno udělá vše za vás. K zavrtání spirály do zátky totiž dochází při jeho použití automaticky, sami ničím nekroutíte, využíváte pouze sílu páky, která šroubovici sama zavrtává. Při návrtu páky do původní polohy se celá zátka dostane bez námahy ven. Po otevření vína se dodatečným pohybem páky zátka dokonce sama uvolní ze spirály, nemusíte ji tedy „vykrucovat“ jako u ostatních vývrtek.

4) Elektronický otvírák

Hledáte dárek pro milovníka vín, chcete si otevírání vína maximálně zjednodušit, máte rádi technologické vychytávky do kuchyně? Možná vás potěší elektrický otvírák na víno. Je to sice trochu dražší záležitost, ale i tak se těší stále větší oblibě.

Princip fungování: Elektrický otvírák má tvar uzavřeného válce, v jehož spodní části se nachází šroubovice. Tu přiložíte k zátce, stisknete tlačítko pro zavrtání kovové spirály i pro vytáhnutí zátky – a máte hotovo. Nejmodernější kousky mají podsvícení a vy tak můžete sledovat, co se při otevírání vína děje s korkem nebo jinou zátkou. Elektrický otvírák může navíc měřit teplotu okolí i vína, abyste ho servírovali vždy za správných podmínek. Díky akumulátorovému provedení vás nikde nebude obtěžovat žádný kabel a indikátor vám včas prozradí, že je otvírák třeba dobít ve stanici.

5) Planžetový otvírák na archivní vína

Na úplný závěr jsme si nechali otevření archivních vín, které je odlišné od vín určených k rychlé spotřebě. Korek může být vlivem dlouhodobé archivace velmi křehký a při použití výše uvedených nástrojů by mohlo dojít k jeho přetržení nebo rozpadnutí. Kousky korku by pak napadaly do vína. Proto používají profesionálové planžetový otvírák, který má místo šroubovice dvě kovové lamely (planžety). Pokud to s archivními víny myslíte opravdu vážně, neměl by vám chybět ani v domácí výbavě.

Princip fungování: Nejdříve zasuňte špičku delší planžety mezi korek a sklo, poté přidejte i špičku druhé planžety na druhé straně korku. Kývavým pohybem postupně zasouvejte planžety do hrdla lahve mezi korek a sklo tak, že vždy o kousek postoupí jedna a pak druhá planžeta. „Průběžně kontrolujte, aby korek nezajížděl zpět do láhve a pokud by se tak dělo, otvírák mírně povytáhněte krouživým pohybem ven a pak pokračujte opět v zasouvání. Jakmile jsou obě planžety plně zasunuté mezi korek a láhev, opatrně vytáhněte korek pomalým otáčením otvíráku ven. S vytahováním korku nespěchejte ani na konci, vínu prospívá postupné nadechování,“ vysvětluje sommelier Jan Pánek. Tento způsob otevírání láhví učí zákazníky své on-line vinotéky vinozarchivu.cz, která se jako jediná v ČR zaměřuje právě na archivní vína.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky