Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  11.01.2021 14:58:21

Piráti žádají vládu o doplnění očkovací strategie. Kabinet zapomněl na celou řadu rizikových skupin


Piráti zaslali vládě připomínky k aktualizovanému plánu očkování, aby efektivněji pomohl zemi bojovat s pandemií. Vyzývají kabinet k upřesnění, na základě čeho je určováno, kdo má být vakcinován jako první. Navrhují, aby byli mezi prioritní skupiny zařazeni nejen opomenuté skupiny pacientů, ale i medici, dobrovolníci a další lidé v nemocnicích a sociální péči. Naopak chtějí vědět, zda je nutné prioritně očkovat některé úředníky. Žádají také dopracovat komunikační strategii, lepší IT podporu projektu, boj proti dezinformacím i sledování efektivity očkování či nežádoucích účinků. Zajímá je rovněž, jestli vláda zvažuje nakoupit i vakcíny po vzoru Velké Británie nebo USA, aby jich byl zajištěn dostatek pro české zájemce.

 

Oceňujeme, že vláda konečně přizvala i opoziční strany k připomínkování strategie pro vakcinaci. Očkování je klíčový projekt pro zvládnutí pandemie, Piráti tak několikrát vyzývali kabinet k pečlivému dopracování plánu, aby byl kvalitní a pokrýval všechny zásadní oblasti. Musí také reagovat na nejasnosti či otázky občanů, protože právě na jejich důvěře a podpoře celá akce stojí. I když je nově předložená strategie výrazně lépe zpracovaná, stále je zde řada věcí, které je třeba upravit nebo dovyjasnit, popsal místopředseda Výboru pro zdravotnictví a pirátský poslanec Petr Třešňák.

 

„Neméně podstatná je i IT podpora celého projektu, která je v současné chvíli nedostatečná. Jde například o hlášení nově vzniklých očkovacích center a sledování jejich kapacit. Online formulář pro zdravotníky, který budou muset vyplňovat, musí běžet na intuitivním a stabilním systému tak, aby ušetřili maximum času. Díky tomu budou mít víc prostoru věnovat se očkování samotnému. Nutné je rovněž popsat způsob hlášení nežádoucích účinků vakcín a vyhodnocovat jejich efektivitu,” doplnil pirátský poslanec.

 

Piráty také zajímá, jakým způsobem byly vybírány skupiny, které se mají očkovat jako první. „Jde o zásadní aspekt strategie. Je proto důležité, aby byl výběr prioritních skupin promyšlený, transparentní, logický a podpořený daty. Právě konkrétní zdroje ale v současném plánu zcela chybí. Některé skupiny pacientů navíc zařazeny jsou, některé naopak zcela chybí – například pacienti s neuromuskulárním onemocněním. Navrhujeme rovněž mezi prioritní skupiny očkovaných zařadit mediky a dobrovolníky, kteří pracují v nemocnicích, popřípadě agenturní pracovníky v sociální péči jako jsou třeba uklízečky v domech pro seniory, uvedla první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, podle které je toto téma také důležité vysvětlit srozumitelně veřejnosti. Stejně tak důsledně potírat všechny dezinformace ohledně vakcín

 

Podle ní může celý projekt úspěšně fungovat logicky jen tehdy, pokud bude zajištěn dostatek vakcín pro všechny dobrovolné zájemce. Vláda podle zveřejněného plánu ale neuvažuje o získání a využití vakcín registrovaných například ve Spojeném království či Spojených státech, Piráty tak zajímá důvod. Ministerstvo zdravotnictví by totiž mohlo dočasně povolit jejich podávání již před registrací vakcíny v Česku, samozřejmě vždy výhradně s poučením a výslovným souhlasem pacienta. Takový postup již resort využil i v minulosti,uzavřela Richterová.


Jakub Dušánek

Mediální odbor Pirátské strany

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688