Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  11.01.2021 10:35:40

Alternativní investice – v čem mít jasno dříve, než někomu svěříte své peníze?

Diamanty, zlato, kryptoměny, víno, obrazy, lesy a další alternativní investice mohou lákat potenciálem vysokého zhodnocení. Tyto produkty nejsou zpravidla určeny pro drobné investory, kteří do nich vkládají velkou část svých úspor. Kromě toho, že s sebou nesou zvýšená rizika, mají další specifika, o kterých je vhodné se informovat předem…

Jak je to s likviditou či podmínkami vypovězení smlouvy?

Prvním specifikem může být nižší likvidita, tj. zhoršená schopnost investici ihned prodat. Kromě toho, že kupce můžete hledat déle, než byste původně očekávali, je také reálné, že kupec bude mít výrazně jiné představy o ceně. Typicky, rozdíl mezi kupní a prodejní cenou ve stejný okamžik se může lišit i o 20 %! Pokud tedy investicemi zhodnotíte své prostředky o 10 %, zhoršená likvidita může způsobit, že při prodeji budete nakonec 12 % v mínusu (investice 100 000 zhodnocena na 110 000 , ovšem prodána za 88 000 ), své o tom ví drobní kupci zlatých mincí, kdy zlato jako takové si sice připisovalo růst cen, výkupní cena však stále silně zaostávala za prodejní cenou.

Dále také pozor na poplatky spojené s předčasným vypovězením smlouvy, neboť alternativní investice jsou často určeny ke zhodnocení peněz na horizontu 7 let a více.

Jaká jsou rizika emitenta?

Investujete do společnosti či projektu, který následně vyplácí svým investorům odměnu, ať už v podobě dividend či kupónu dluhopisu? V tomto případě je dobré se ptát, jaké je riziko emitenta, tj. riziko „bankrotu“. Internet je plný příkladů, kdy lidé investovali do výstavby nemocnic, hotelů, startupových projektů apod., kdy tyto projekty nebyly dotaženy do úspěšného konce a investoři přišli o všechny či velkou část svých peněz.

Jaká jsou měnová rizika?

Protože nemalá část alternativních investic je realizována v zahraničních projektech, je dobé se ptát, jak vaše investice ovlivní změna směnných kurzů české koruny? Jsou investice zajištěny? Do jakých měn vlastně projekt investuje?

Jaká jsou politická rizika?

Změna podmínek výkupu energií z obnovitelných zdrojů v některých Evropských zemích ukazuje, že politická rizika jsou přítomna i u projektů ve vyspělých ekonomikách. Jejich vážnost roste s tím, jak klesá míra rozvoje dané země, počítat je třeba např.:

- s omezením kapitálových pohybů,

- změnou danění zahraničního kapitálu,

- bankrot celé země, případně sociální nepokoje.

Co ovlivňuje hodnotu investic?

Zatímco firmy vyplácí dividendy, u dluhopisů lze posoudit stabilitu firmy, u alternativních investic jsou růsty cen hnány především spekulacemi, je proto dobé se informovat, jaké faktory mají vliv na růst či pokles cen investic a toto vzít v potaz. Zároveň si položte otázku, jestli jste skutečně schopni přihlížet tomu, že ze dne na den zmizí např. 15 % hodnoty vašich investic z důvodu tržních spekulací. Ano, v dlouhodobém horizontu je potenciál toho, že vaše investice porostou, jste však psychicky natolik odolní, že skutečně vydržíte držet investice 7 – 12 let?








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688