Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  11.01.2021 09:07:44

Rozbřesk: Inflační očekávání rostou, trhy ale věří stabilním americkým sazbám. To drží akcie i korunu v kurzu

Ovládnutí amerického Senátu demokraty ke konci uplynulého týdne jen podpořilo sázky na návrat inflace “na scénu”. V posledních několika dnech vystoupila inflační očekávání v USA na nejvyšší úrovně od druhé poloviny roku 2018 (2,1 % na desetiletém horizontu). Spolu s tím šly vzhůru i akcie a riziková aktiva. Investoři v uplynulém týdnu jednoduše přešli nepokoje v americkém Kongresu a soustředili se čistě na fenomén nastupující “modré vlny” (demokratického ovládnutí prezidentského úřadu i Kongresu).

Logika uvažování trhů je následující – vyšší fiskální stimul (teoreticky až dvojnásobně) zvyšuje sázky na rychlejší oživení, a to vrací do tržních očekávání inflaci…, zatím tak pozitivně, že se trhy inflace nebojí. Jde o inflaci, která pouze odráží optimismus, ale nevede k sázkám na rychlejší růst úrokových sazeb v USA. Tržní dvouleté sazby zůstávají na rozdíl od těch desetiletých stabilní a reflektují očekávání sazeb Fedu v blízkosti nuly v následujících dvou až třech letech. To je pro akcie pořád velmi příjemný mix.

I když je třeba si uvědomit, že vyšší desetileté výnosy mohou trochu sebrat vítr z plachet růstovým sektorům (jako technologie), kterým super-nízké dlouhé výnosy zajistily v posledních měsících na trzích “žně”. Vyšší delší výnosy a vidina rychlejšího oživení mohou nahnat investory do širší palety cyklických odvětví včetně energetických společností, výrobců materiálů nebo finančních institucí.

Vedle toho bude zajímavé sledovat, jak se v tomto týdnu akciové trhy vypořádají s prázdnějším kalendářem ekonomických i politických událostí. Pozornost se může stočit ke zhoršující se pandemické situaci a skutečnosti, že úleva spojovaná s vakcínou je přeci jen ještě poměrně daleko.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká ekonomika se v listopadu trochu rozešla s pozitivním výkonem německého průmyslu. I proto česká koruna pravděpodobně trochu zaostává za dobrými výkony akciových trhů a pohybuje se stále v okolí 26,20 EUR/CZK. Svoji roli může hrát i relativně překvapivě zpevňující dolar, na který jsou rozvíjející se trhy ve finále citlivější než na pohyby akciových trhů.

Zahraniční forex
Navzdory mizerným datům z amerického trhu práce pokračovaly výnosy amerických dluhopisů rychle na sever, což zatlačilo eurodolar zpět pod úroveň 1,22. Růst úrokových sazeb v USA je spojen s obavami z obrovského fiskálního balíku, který připravuje Bidenova administrativa. Nový prezident také zároveň přislíbil, že prodlouží moratorium na splácení studentských půjček. Vyšší úrokové sazby tak dolaru pomáhají – uvidíme na jak dlouho.

Akcie
Počáteční optimismus poměrně záhy vyprchal a akciové indexy se během páteční obchodní seance pohybovaly spíše smíšeně kolem svých historických maxim. Naopak páteční vývoj akcií Tesly na sebe opět strhnul pozornost, když se poprvé během dne obchodovaly až nad úrovní 880 USD. Dow Jones +0,2 %; S&P +0,5 %; NASDAQ +1,0 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688