Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  10.01.2021 09:34:33

Burzovní kalendář: Co musíme vědět do nového týdne! (10.1.2021)

Po pátečních datech z amerického trhu práce, které přinesly pokles propad počtu zaměstnanců mimo sektor zemědělství poprvé od měsíce dubna a poukázaly na neměnnou míru nezaměstnanosti, se budou v novém týdnu zraky investorů upírat především na novou várku zámořských makrodat. Dočkáme se komentářů představitelů ECB a FEDu. Německo a Velká Británie zveřejní své statistiky HDP, které poslouží pro ostatní země jak vodítko, jak současná koronavirová krize dopadá na tamní ekonomiky. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Trh práce a inflace v USA

Statistiky amerického úřadu práce poukázaly na pokles pracovních míst mimo sektor zemědělství (NFP) během měsíce prosince o 140 tis., při očekávání růstu o 71 tis., což bylo hluboko pod odhady většinového konsenzu a je zřejmé, že i přes masivní podpůrné fiskální i měnové stimuly koronavirová krize ještě neřekla své poslední slovo. Zatímco investoři a ekonomové diskutují o možném budoucí zrychlení tempa inflace pod extrémně uvolněnou měnovou politikou, právě vládní index spotřebitelských cen (CPI) bude jeden z hlavních hybatelů nového týdne. Biliony dolarů v podobě fiskálních balíčků, které pod nadcházející Bidenovou správou pravděpodobně ještě porostou, a rostoucí ceny ropy mohou být základem pro růst inflačních tlaků.

Trumpův impeachment

V návaznosti na středeční nepokoje na půdě washingtonského Kapitolu demokratická strana hodlá v pondělí předložit Sněmovně reprezentantů návrh na ústavní žalobu na prezidenta Donalda Trumpa s cílem odvolat jej z Bílého domu ještě před blížícím se termínem předání prezidentské funkce. Trump má být obviněn z podněcování ke vzpouře a oficiálně by stanul jako třetí americký prezident, který čelil ústavní žalobě. Vzhledem k dosavadní Trumpově podpoře v Senátu jsou však šance na úspěch žaloby mizivé, jedná se tak spíše o gesto, které má působit jako odvetný krok za podněcování středečních nepokojů. Nesmyslnost celého kroku spočívá v tom, že Senát by mohl převzít žalobu nejdříve 19. ledna, tedy den před Trumpových odchodem z funkce, a až poté by mohl následovat vlastní proces. Donald Trump by se stal prvním prezidentem USA, který by během svého mandátu obžalován dvakrát. Sněmovna reprezentantů obžalovala Trumpa ze zneužití pravomocí a obstrukcí vůči Kongresu už v roce 2019.

Jerome Powell (FED)

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell se dostane do centra dění během čtvrteční obchodní seance, když promluví na webináři pro Princeton University. Úředníci FEDu signalizovali, že úrokové sazby zůstanou minimálně do roku 2023 poblíž nuly a zároveň slíbili udržovat tempo nákupů dluhopisů v objemu 120 mld. dolarů měsíčně, dokud nebude vidět znatelný pokrok směrem k dosažení cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace.

Béžová kniha

Zprávy o stavu americké ekonomiky, která zachycuje stav ve dvanácti distriktech FEDu dle subjektivního hodnocení jejich představitelů, se dočkáme během středeční obchodní seance.

Statistiky HDP a Evropská centrální banka

Německo zveřejní své první čtení HDP v novém roce, přičemž analytici předpovídají, že největší evropská ekonomika poklesla o 5,2 %, což by bylo nejvíce od finanční krize v roce 2009. Tato data mohou poskytnout první oficiální vodítko pro ostatní země eurozóny. První veřejné vystoupení Christine Lagardeové v tomto roce může investorům poskytnout vodítko o dopadech koronavirové krize na měnovou politiku. Prezidentka Evropské centrální banky promluví v pondělí a ve středu. Hlavní body z posledního zasedání ECB konaného 10. prosince budou zveřejněny ve čtvrtek. Ve Velké Británii poskytnou údaje o HDP za listopad taktéž první pohled na ekonomické škody způsobené obnovenými restrikcemi a blokováním země. Ekonomové předpovídají prudký pokles o 4,8 %, tedy první pokles za sedm měsíců.

Bitcoin míří k 50 000 USD

Tržní cena nejznámější světové kryptoměny bitcoin připsala od měsíce prosince přes 100 % a během tohoto týdne pokořila další milník své historie - hranici 40 000 dolarů. Růst minulý rok odstartovaly zejména zasedání centrálních bank a holubičí komentáře zaznívající z úst jejich představitelů. Přísliby a vize udržovat úrokové sazby dlouhodobě na nule, nepolevující pandemická paralýza a historické rekordy na akciových trzích nahrávají alternativním investičním příležitostem jako je právě digitální zlato bitcoin.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.01.2022Burzovní kalendář 1/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
02.08.2021Burzovní kalendář 31/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
25.07.2021Burzovní kalendář 30/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688