Export (export.cz)
Auto Moto  |  08.01.2021 14:28:06

Dánsko chce do 10 let prudce zvýšit počet elektromobilů

DÁNSKO CHCE DO DESETI LET PRUDCE ZVÝŠIT POČET ELEKTROMOBILŮ

Na dánských silnicích by mělo do roku 2030 jezdit nejméně 775 000 elektrických a hybridních automobilů. Ambiciózní cíl dánské vlády, který spadá pod závazek snížení emise skleníkových plynů, představuje významnou příležitost pro české výrobce elektrovozů a aut s hybridním pohonem.

Ilustrační foto: Shutterstock

V současné době je v Dánsku 2,5 milionů automobilů a jen 20 tisíc z nich je poháněno elektrickou energií. Vládní dohoda se proto zaměřila i na širší cíl, a to aby do roku 2030 na silnicích jezdil až 1 milion aut s nízkými nebo nulovými emisemi. Klíčem k naplnění tohoto cíle by mělo být i nové daňové schéma. Daně a odvody z automobilů poháněných fosilními palivy se budou postupně zvyšovat, zatímco daně z nových vozůů budou záviset na tom, kolik oxidu uhličitého vyprodukují. To nahradí stávající systém, který vypočítává daň na základě počtu najetých kilometrů.

Zelený plán do značné míry navazuje na dřívější doporučení Dánské rady pro klima, která apelovala na snížení emisí skleníkových plynů o více než 2 miliony tun. Vláda na tento cíl vyčlenila 2,5 miliardy dánských korun. Vládní strany se proto dohodly, že do roku 2025 provedou inventuru dosavadních iniciativ a zhodnotí finanční reálnost zamýšlených cílů.

Politika EU v oblasti změny klimatu prošla také výraznou proměnou, neboť unie si stanovila do roku 2030 snížit emise alespoň o 55 % ve srovnání s rokem 1990. Dánsko tak očekává, že bude schopné dosáhnout své redukce o 70 % mnohem snadněji, než kdyby regulace probíhaly jen na vnitrostátní úrovni.

Kodaň žádá konec fosilních paliv

Dánská vláda se společně s dalšími 11 členskými zeměmi EU zasazuje o postupné ukončení používání vozidel na fosilní paliva na unijní úrovni do roku 2030, nicméně navrhovaný zákaz je zatím v rozporu s platnými pravidly EU. Představitelé dánské vlády tak zatím alespoň předpokládají, že průměrný elektromobil by měl být v příštích letech výrazně levnější.

Ambiciózní plán dánské vlády představuje významnou budoucí obchodní příležitost pro české výrobce jak elektromobilů, tak automobilů s hybridním pohonem. Právě u tohoto segmentu trhu očekáváme výrazný růst, především díky předpokládané postupné obměně vozového parku jak v rámci státní správy, tak v privátním sektoru.

Oto Weniger, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Kodani

&

??

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

 

The post DÁNSKO CHCE DO DESETI LET PRUDCE ZVÝŠIT POČET ELEKTROMOBILŮ appeared first on MZV.

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688