Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  08.01.2021 10:17:10

Růst českého průmyslu polevil, snižuje se ale pokles zaměstnanosti (Analýza makroindikátorů)

Průmyslová výroba klesla pod odhady tzhu. Výroba aut se citelně snížila, ale i tak zůstala hlavním tahounem meziročního růstu průmyslu. Předstihové indikátory ukazují na další expanzi výroby, ale ta může mít kapacitní problémy kvůli nepříznivé pandemické situaci. Koruna po zveřejnění dat mírně oslabila, ale podporuje ji příznivý globální sentiment.

Průmyslová výroba v ČR v listopadu klesla oproti předchozímu měsíci o 1,7 %. V meziročním vyjádření se průmysl udržel v plusu 0,4 % (po očištění o rozdílný počet pracovních dnů). Bez očištění o kalendářní vlivy činil meziroční pokles 2,2 %, což bylo citelně pod odhady analytiků s průměrným odhadem -0,7 %. My jsme s ohledem na slibný vývoj předstihových indikátorů a dobrých dat z vnější ekonomiky čekali meziroční růst o 0,7 %. Riziko jsme spatřovali v údajích o nižší produkci automobilů a toto riziko se z části naplnilo.

Meziroční tempo produkce automobilového průmyslu se se v listopadu snížilo na 3,6 % z předchozího překvapivě vysokého tempa 13,9 %. I tak zůstala výroba aut s příspěvkem 0,7 procentního bodu hlavním tahounem sektoru. Průmyslová produkce naopak výrazněji klesla v odvětvích výroba strojů a zařízení o 4,5 %, ve výrobě nápojů o 19,9 % a v opravách a instalacích strojů a zařízení o 8,2 %.

Meziroční tempo růstu nových zakázek se snížilo na 1,1 % po předchozím vzestupu o 5,2 %. Tentokráte byly meziročně v mírném záporu 0,7 % zakázky ze zahraničí, které předchozí měsíc rostly o 8,4 %. Růst o 5,1 % naopak po předchozím poklesu o 1,7 % vykázaly domácí zakázky.

Pozitivní zprávou je, že meziroční pokles zaměstnanosti v průmyslu se snížil na 3,8 % z předchozích 4,1 %, a meziroční nárůst průměrných mezd zaměstnanců ve výrobě zrychlil na 3,4 % po předchozím růstu o 2,5 %.

Růst zahraniční poptávky by měl tuzemské průmyslníky v nejbližších měsících podporovat, nicméně nepříznivý průběh pandemie může mít výrazný negativní dopad na výrobní kapacity. Za celý rok 2020 by pokles průmyslu měl dosáhnout necelých 8 %. Naše prognóza z října počítala s celoročním poklesem průmyslu kolem 10 %, ale je zjevné, že výrobě se v průběhu druhé vlny pandemie dařilo oproti očekávání lépe, a to především díky zahraniční poptávce. Pro letošní rok naše prognóza počítá s růstem průmyslové výroby o cca 9 %.

Stavebnictví pomáhají inženýrské projekty a stále je ve výrazném útlumu

Meziroční pokles stavební výroby v listopadu se snížil na 8,4 % po předchozím poklesu o 10,5 %. Hlubšímu propadu zabránilo inženýrské stavitelství, jehož produkce meziročně poklesla „jen“ o 1,3 %. To byl nejlepší výsledek od poloviny loňského roku. Pozemní stavitelství pak ve srovnání se stejným měsícem loňského roku propadlo o 11,6 %. Dobré zprávy přinesla statistika bytové výstavby, kde bylo oproti listopadu 2019 zahájeno o 7,0 % bytů více. Více bylo vydáno i stavebních povolení (3,7 %). Meziroční pokles počtu zaměstnanců ve stavebnictví se prohloubil na 1,9 % po předchozím poklesu o 1,3 %.

V následujících měsících se pandemie pravděpodobně projeví i na struktuře stavební výstavby. Menší zájem bude o výstavbu kanceláří, které se firmy vzhledem k velké části lidí pracující z domova, snaží spíše pronajímat. Naopak zájem o výstavbu rezidenčních nemovitostí bude zřejmě pokračovat. Prostředky z fondů EU by pak měly podporovat inženýrské stavitelství. Realizaci bude limitovat nedostatek pracovní síly, která na trhu chyběla již před krizí. Stavebnictví se tak pravděpodobně dalšímu poklesu letos nevyhne. Držet při zemi ho kromě nedostatku pracovní síly bude brzdit i pomalý rozjezd investiční aktivity v soukromém sektoru. Náš odhad počítá v letošním roce s poklesem sektoru o 5,8 % po loňských námi odhadovaných 7 %.

Koruna po zveřejnění dat z průmyslu mírně oslabila, nicméně příznivý globální sentiment ji tlačí k silnějším hodnotám. Domácí nepříznivá pandemická situace ji naopak výraznějšímu posílení brání.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.03.2024Český průmysl lednovými výsledky zklamal (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.07.2023Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.09.2021Růst průmyslu ČR v létě mírně zrychlil (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688