Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Kryptoměny  |  07.01.2021 16:38:25

První česko-slovenský film o bitcoinu a kryptoměnách je už možné shlédnout online. Jeho vznik byl částečně financován právě kryptoměnami

Včera ve 20:00 měl premiéru první česko-slovenský filmový dokument o kryptoměnách s názvem Libertas. Shlédnout jej lze online na internetové adrese libertas.sk. Tvůrci celovečerního dokumentárního filmu se snaží divákům přiblížit, jak kryptoměny – nejen nejznámější z nich, bitcoin – fungují a proč roste jejich význam.  

Ve snímku vystupují přední představitelé české a slovenské komunity nadšenců do kryptoměn, ale také ekonomové, kteří objasňují fungování peněz a zákonitosti finančnictví – a odhalují, co kryptoměny přinášejí nového. „Zjistili jsme, že v Česku i na Slovensku máme velmi silnou a celosvětově významnou komunitu kryptoměnových nadšenců, kteří se problematice věnují opravdu do hloubky, v podstatně už od vzniku bitcoinu v roce 2009,“ říká režisér dokumentu Boris Vereš. 

Právě o výpovědi těchto lidí se film opírá. Ve snímku vystupuje například Alena Vránová, spoluzakladatelka SatoshiLabs, společnosti, která vyvíjí Trezor, mezinárodně proslulou fyzickou peněženku na kryptoměny. U zrodu Trezoru stál také další účinkující, Marek Palatinus, zakladatel prvního světového centra (poolu) těžby kryptoměn SlushPool. Dále v dokumentu promlouvá třeba Roman Týc, spoluzakladatel umělecké skupiny Ztohoven, která se kromě svých kontroverzních projektů zasloužila o založení pražské Paralelní polis, což je neformální centrum příznivců kryptoměn v ČR. Své názory přidávají čeští a slovenští ekonomové jako Mojmír Hampl, bývalý viceguvernér České národní banky, Juraj Karpiš, spoluzakladatel slovenského Inštitútu ekonomických a společenských analýz, nebo Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády ČR.  

Film Libertas vznikal několik let, začal se natáčet v roce 2017. Premiéru odsunula pandemická situace. Kvůli ní se tvůrci nakonec rozhodli dokument premiérově uvést online, jak se včera stalo. Následně hodlají snímek nabízet streamovacím platformám, televizím a filmovým festivalům. Zajímavostí je, že vznik filmu byl částečně financován prostřednictvím právě kryptoměn.  

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste