Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.01.2021 16:02:55

Odešel profesor ekonomie Michal Mejstřík, člen NERV i KoroNERVu. Podlehl covidu

Aktualizováno

Ve věku 68 let zemřel profesor a ekonom Michal Mejstřík. Podlehl covid-19. Mejstřík se v 90. letech podílel na založení Centra pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělávání (CERGE) a na Univerzitě Karlově založil Institut ekonomických studií. Do roku 2014 byl členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). V době pandemie covidu-19 byl profesor Mejstřík členem ekonomického poradního týmu Ústředního krizového štábu. Byl také členem expertní skupiny KoroNERV-20, která vznikla loni v březnu s cílem zmenšit dopady pandemie na českou ekonomiku.

Mejstřík byl profesorem Institutu ekonomických studií (IES) Fakulty sociálních věd UK a předsedou vědecko-pedagogické rady IES. Vyučoval bankovnictví, podnikové finance, finanční trhy a další.

"Dnešní zpráva o úmrtí pana profesora Michala Mejstříka mě velice zasáhla. Znali jsme se od roku 1995, kdy jsem začal studovat Institut ekonomických studií Univerzity Karlovy, který vypiplal z ničeho a který se pod jeho mnohaletým vedením neuvěřitelně pozvedl na úroveň jednoho z nejšpičkovější univerzitních institutů nejen v České republice. Pan profesor mi vedl diplomovou i rigorózní práci, několik let jsem mu asistoval s výukou finančních předmětů v rámci doktorského studia a v posledních letech také pravidelně potkával na vědecko-pedagogické radě, kam mě sám nominoval. Jsem vděčný za to, že jsem ho mohl tak blízce poznat. Byl to neskutečně vzdělaný, rovný a energický chlap! Vzdávám obrovskou čest jeho památce, navždy zůstane v mé mysli i srdci. Děkuji Vám, pane profesore!" posílá osobní vzkaz Tomáš Jaroš, generální ředitel Patria Finance

Michal Mejstřík se narodil 6. června 1952 v Kolíně. Vystudoval ekonometrii na Vysoké škole ekonomické v Praze. V letech 1990 až 1991 studoval na Londýnské ekonomické škole. V roce 1991 se stal docentem ekonomie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, v roce 1997 profesorem ekonomie UK.

Jsou zprávy, kterým člověk odmítá uvěřit. Jednou z nich je úmrtí ctěného kolegy z FSV UK, ekonoma, přítele prof. Michala Mejstříka. Čest jeho památce.

Zveřejnil(a) Václav Moravec dne Čtvrtek 7. ledna 2021

Pracoval v Ekonomickém ústavu ČSAV. Začátkem 90. let se podílel na založení Centra pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělání (CERGE) UK a AV ČR, kde pracoval jako vědecký tajemník a poté výkonný ředitel. V letech 2002 až 2007 zasedal v dozorčích radách několika krajských distributorů plynu, v letech 2009 až 2011 byl předsedou dozorčí rady ČSA, v letech 2011 až 2014 předsedal dozorčí radě Českého aeroholdingu a.s. a v letech 2013 až 2014 byl členem dozorčí rady ČEZ

V letech 2009 až 2014 byl členem Národní ekonomické rady vlády (NERV), na starosti měl oblast konkurenceschopnosti a zahraničního obchodu.

Byl členem řady vědeckých a správních rad a odborných organizací, například byl členem vedení a v letech 2011 až 2014 i předsedou Mezinárodní obchodní komory (ICC) ČR a členem světové rady ICC.

Od roku 2016 byl honorárním konzulem Korejské republiky v ČR.

Obdržel řadu odborných ocenění, například v roce 2009 Cenu rektora UK za publikaci Principy Bankovnictví, které byl spoluautorem, a v roce 2015 Cenu Jaroslava Jirsy za nejlepší učebnici roku vydanou Nakladatelstvím Karolinum (za publikaci Teorie a praxe bankovnictví).

Během současné pandemie koronaviru byl členem ekonomického poradního týmu Ústředního krizového štábu a členem skupiny KoroNERV-20, která vznikla jako nezávislá expertní platforma spojující osobnosti z nejrůznějších oborů.

 
Foto: repro ČT24, kde byl profesor Mejstřík 11. 9. 2020 hostem pořadu Události, komentáře

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688