Dávky a příspěvky  |  07.01.2021 14:07:44

Ošetřovné v krizové situaci

V současné době, kdy z důvodu vládních opatření byly uzavřené školy a děti přešly na distanční výuku, se mnoho rodičů ocitlo v situaci, kdy museli zůstat se svými dětmi doma. Nejen pro takovéto případy tu je ošetřovné, které rodičům kompenzuje mzdu v době, kdy se musí postarat o své děti.

Kdo má nárok na ošetřovné

Na ošetřovné má standardně nárok každý zaměstnanec, který se musí postarat o člena domácnosti, který je nemocný, nebo o dítě do 10 let, které nemůže chodit do školy (epidemie, havárie topení ve škole, karanténa apod.). Pozor, pokud druhý rodič je s dítětem na mateřské nebo rodičovské (pobírá rodičovský příspěvek), vy ošetřovné nedostanete. Doba, po kterou můžete dostávat ošetřovné, činí zpravidla 9 dní. „V důsledku mimořádných opatření vlády ČR však v době nouzového stavu došlo k prodloužení a nárok na ošetřovné lze čerpat po celou dobu uzavření škol. V době mimořádných opatření budou mít na ošetřovné nárok i zaměstnanci, kteří pracují na dohodu o provedení práce, nebo o pracovní činnosti, pokud bylo z dohody za poslední 3 měsíce odvedeno sociální pojištění,“ vysvětluje Ljuba Kovačević, právnička ManpowerGroup.

Výše ošetřovného v krizové situaci

Za standardních okolností je ošetřovné vyměřeno jako 60 % redukovaného denního základu, tedy stejně jako u nemocenské dávky. „Nicméně v souvislosti s epidemií koronaviru poslanci v říjnu schválili tzv. krizové ošetřovné, které činí 70 % denního vyměřovacího základu a bude platné po celou dobu distanční výuky či nařízené karantény,“ upozorňuje Kovačević.

Jak žádat o ošetřovné a jak jej ukončit

Zaměstnanec žádá prostřednictvím online formuláře na webu České správy sociálního zabezpečení. Dále budete potřebovat lékařské potvrzení o tom, že je ošetřování nutné. „V případě krizového ošetřovného se nebude vyžadovat potvrzení školy o uzavření, to bude nahrazeno čestným prohlášením, že musí o dítě pečovat z důvodu uzavření školy na základě mimořádného opatření,“ dodává Kovačević. Pro ukončení ošetřovného je potřeba mít potvrzení o tom, že již ošetřování nutné není. V případě, že ošetřovné přebírá někdo jiný, oznámíte opět za pomoci formuláře, že ošetřování ukončujete. Pokud se s druhou osobou budete střídat, každý si žádá o ošetřovné a ukončuje jej sám, musíte ale přiložit harmonogram, tedy rozpis, kdo se kdy o nemohoucí osobu stará.


ManpowerGroup v České republice
V České republice se ManpowerGroup každý měsíc stará o personální a mzdovou agendu pro téměř 12 000 zaměstnanců, které vyhledal a kteří pracují u jeho klientů. V roce 2019, díky své síti 35 poboček, ManpowerGroup našel pro 1200 klientů 24 000 nových zaměstnanců.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688