Investice  |  07.01.2021 10:47:10

Kurvahošigutentag

Pane ministře Blatný, buďte slušnej!

Nová doba! Host vyhazuje vrchního! Tak zní hláška z filmu Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutentag, adresovaná Bolku Polívkovi v roli neomaleného zbohatlíka Bohuše. Nová doba! Trestně stíhaným premiérem dosazený ministr zdravotnictví zařadil na webu ministerstva světově respektovaného epidemiologa profesora Jiřího Berana mezi COVID – dezinformátory! https://koronavirus.mzcr.cz/dezinformace-o-covid-19/ Profesor Beran se dopisem ze dne 2. 12. 2020 proti této dehonestaci ohradil a požádal, aby jeho jméno bylo z webu MZD smazáno.
 


„Vážený pane ministře,

Nikdy jsme se spolu nepotkali, a tak mi prosím dovolte, abych se představil a řekl o sobě pár slov.

Jmenuji se Jiří Beran, jsem lékař, kandidát věd v oboru epidemiologie, docent epidemiologie, profesor epidemiologie jmenovaný prezidentem Havlem. Vaše MZd ČR mi vydalo specializovanou způsobilost v oboru epidemiologie a také lékařské mikrobiologie. Tři roky jsem také pracoval v terénu jako epidemiolog a musel jsem za tu dobu vyřešit asi stovku epidemií.

Dlouhé roky jsem epidemiologii vyučoval na několika lékařských fakultách. Moje vědecké práce jsou z oblasti epidemiologie akutních respiračních virových onemocnění, očkování proti infekčním nemocem, zvláště nebezpečných nákaz a z oblasti tropických infekcí. Jsem autorem 8 monografií, které byly oceňovány lékařskými společnostmi, nebo Prezidiem ČLS jako nejlepší publikace a které se dohromady vydaly v nákladu přes 30 000 výtisků. Lexikon očkování byl ve své době nejprodávanější lékařskou knihou na Slovensku.

Jsem autorem mnoha zahraničních publikací a můj SCI je kolem 3300, h-index je 30 a i-10 index je 62. Denně mi přibývají jedna až dvě zahraniční citace. V oblasti diagnostiky, prevence a očkování proti chřipce patřím k nejvíce citovaným autorům v Evropě a v USA především za svůj inovativní přístup k provádění efektivních studií v oblasti vakcinace.

Jsem ale také praktikem medicíny a za mnou jsou mnohé vysoce oceňované projekty, jako je Sérová banka Armády České republiky, která více než 20 let chrání zdraví českých vojáků v zahraničí. Jsem autorem Mezinárodního očkovacího průkazu, který používají občané ČR již 15 let a na základě poskytnuté licence i Slovenští občané.

Jsem přesvědčen, že v ČR neexistuje srovnatelný odborník v oblasti epidemiologie, který by snoubil v sobě praxi v terénu, praxi vysokoškolského učitele, vědce i prostého lékaře a který by svoji praxi vykonával a nevěnoval se vedoucím pozicím ve státní sféře. Posledních 19 let jsem především OSVČ a jsem pyšný na to, že největší vědecké úspěchy a vydání monografií mě potkalo během této doby.

Dokázal jsem, že dobrou práci nemusí dělat jen ústavy Akademie věd, ale i prostý lékař a ocenění ze zahraničí se určitě dostaví. Proto se mně dotklo, že jsem uveden na webových stránkách Vašeho ministerstva v kategorii: „Známé osobnosti často propagují dezinformace“. Považuji za nevhodné spojovat moje jméno a COVID-19 s dezinformacemi. Jsem ve světě uznávaný odborník a určitě v očích mých zahraničních kolegů, kteří mé práce a výsledky citují, určitě nejsem dezinformátor.

Chtěl bych Vás požádat jako Ministra zdravotnictví i jako kolegu, abyste prosím nechal moje jméno z webu vymazat, protože je to nedůstojné pro Vás i pro mě. Já jsem odborník v epidemiologii s nejlepší erudicí v ČR a velkým zahraničním renomé a určitě si za prezentaci svých názorů nezasloužím nálepku dezinformátora. Dnes jsem si přečetl Vaše vyjádření k celé situaci a považuji ho za nešťastné. „Je to prosba o to, aby všichni ti, kdo jsou považováni řadou lidí za vzory, že by bylo ideální, kdyby šli dobrým příkladem a vyrazili zbraň z rukou těm, kteří potom na základě jejich chování vytváří dezinformace,“ komentoval snahu ministr Blatný.

Myslím si, že za to co jsem vykonal pro dobré jméno české medicíny v zahraničí, si určitě nezasloužím, abych byl takto negativně spojován s dezinformacemi.


S přátelskými pozdravy a přáním všeho dobrého. Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.“


K dnešnímu dni jméno profesora Jiřího Berana nadále figuruje na webu MZD. Jen původní titulek „Známé osobnosti propagují dezinformace“ byl před vánocemi nahrazen titulkem „Výroky známých osobností jsou zneužívány pro propagaci dezinformací.“ Dne 5. 1. 2021 jsem proto adresoval Čestné radě, Revizní a Etické komisi České lékařské komory tento podnět.
 


"Vážení kolegové,

ministr zdravotnictví doc. MUDr. Blatný zařadil  na webu MZD pana profesora MUDr. J. Berana mezi Covid dezinformátory. Pan profesor Beran se proti této dehonestaci v dopise panu ministrovi ohradil. Domnívám se, že zařazení pana profesora Berana mezi dezinformátory lze kvalifikovat jako porušení Etického kodexu ČLK, par. 4, Vztahy mezi lékaři, písmeno 2: „Lékař v zájmu své stavovské cti i s ohledem na pověst lékařské profese nesmí podceňovat a znevažovat profesionální dovednosti, znalosti i poskytované služby jiných lékařů, natož používat ponižujících výrazů o jejich osobách, komentovat nevhodným způsobem činnost ostatních lékařů v přítomnosti nemocných a nelékařů."

S odvoláním na toto ustanovení si dovoluji požádat Čestnou radu, Revizní a Etickou komisi ČLK, aby  zařazení pana prof. Berana mezi COVID-dezinformátory prošetřila.

Prosím o potvrzení přijetí tohoto podnětu. Děkuji za sdělení výsledku Vašeho šetření.

V úctě. MUDr. Jan Hnízdil."


Česká lékařská komora je pověřená dohledem nad odborností a etikou lékařské profese. Věřím, že svému závazku dostojí, respektovaného kolegy se zastane a ministru zdravotnictví připomene: „Buďte slušnej!“

 
6. 1. 2021 publikováno na blog.aktuálně.cz

MUDr. Jan Hnízdil

MUDr. Jan Hnízdil je atestovaný internista a rehabilitační lékař. Vystudoval 1. LF UK v Praze, po absolutoriu pracoval jako odborný asistent katedry tělovýchovného lékařství FTVSUK, kde spolupracoval s Ludmilou Mojžíšovou na výzkumu léčby funkční sterility a dětské skoliózy prostředky rehabilitace a léčebné tělesné výchovy.

Deset let vedl rehabilitační oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Do roku 2013 působil v Centru komplexní péče v Dobřichovicích. Externě přednáší problematiku dopingu a sportovní zátěže na 3. LF UK v Praze. Je členem akreditační komise Ministerstva zdravotnictví ČR pro psychosomatiku.

Založil centrum komplexní medicíny „Hnízdo zdraví“. Je autorem či spoluautorem řady publikací.

Více informací najdete na: www.hnizdozdravi.cz

07.01. 20:14  Covid právě teď (ikaktus)
07.01. 11:28  obdivuji slusnost (3 14ranha)
07.01. 11:07  obdivuji slusnost (Novacek)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:22  Stabilní koruna navzdory poklesu tuzemských sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  Konec půstu – vstříc růstu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688