Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  07.01.2021 09:18:18

Demokraté mají většinu, Moderna je v EU

Akciové indexy zakončily včerejší obchodování smíšeně, když indexy S&P 500 a Dow Jones rostly, zatímco technologický Nasdaq ztrácel. Volby v Georgii rozhodly, že demokraté získají v senátu většinu, což trhům na krátkodobém horizontu přináší určitou podporu, když demokraté jsou těmi, kteří zastávají bohatší fiskální stimuly. Podpory se tak dostalo především finančním titulům a akciím z průmyslu. Na druhou stranu vítězství demokratů na delším horizontu přináší riziko přísnější regulace a také vyšších korporátních daní, jež Trump během své doby v úřadu snížil z 35% na 21%.

Včera měly obě komory Kongresu stvrdit vítězství Bidena v prezidentské volbě, když mělo dojít k potvrzení hlasů volitelů z jednotlivých amerických států. K tomu zatím ale nedošlo, když se některým protestujícím před budovou Kapitolu podařilo vtrhnout dovnitř. Jednání proto muselo být na několik hodin přerušeno a stále probíhá. Na tuto zprávu akciové trhy však viditelně nereagovaly.

Ropa pokračovala v růstu kolem 1%, když Saúdská Arábie oficiálně oznámila, že dobrovolně sníží těžbu, a data ohledně zásob ukázala k většímu poklesu, než se čekalo.

V rámci americko-čínských vztahů newyorská burza ve včerejším oznámení řekla, že se vrací ke svému původnímu plánu a pokračuje v procesu vyřazení některých čínských společností z tamní burzy. To se týká telekomunikačních firem China Mobile (-6,7%), China Telecom (-8,5%) a China Unicom (-9,8%). K tomu agentura Reuters uvádí, že Trumpova administrativa zvažuje přidání technologických gigantů jako Alibaba (-5,3%) nebo Tencent (-3,5%) na její blacklist. Administrativa Trumpa tak v posledních dnech svého působení zostřuje napětí mezi oběma zeměmi.

Evropské akciové trhy během včerejšího dne posilovaly, když evropské úřady daly zelenou vakcíně od Moderny (+6,5%), čímž Evropa získá dalších 160 milionů dávek.

Na dnešní den je tradičně naplánováno zveřejnění dat ohledně počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kde se očekává mírný nárůst, a budou také zveřejněna ISM PMI data ze služeb, kde se očekává pokles na 54,5 bodu.

Marek Dongres, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688