Bisnode (Bisnode)
Podnikání  |  06.01.2021 10:57:46

DPH nespolehlivě odvádí 22 166 firem

V loňském roce v ČR přibylo 2 077 subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH. Meziročně se jejich počet zvýšil o desetinu, což byl nejpomalejší přírůstek od roku 2015. Aktuálně Bisnode na černé listině nespolehlivých firem registruje 22 166 subjektů, z toho 5 792 nespolehlivých plátců DPH a 16 374 nespolehlivých osob. Registr nespolehlivých plátců a osob nejvíc plní společnosti s ručením omezeným.

„V roce 2020 se registr nespolehlivých plátců DPH a nespolehlivých osob plnil pomaleji, než jsme byli zvyklí v předchozích letech. V uplynulém roce přibylo nejméně nespolehlivých subjektů od roku 2015. Ve druhém kvartálu 2020, kdy se tuzemská ekonomika potýkala s prvním lockdownem přibylo na černé listině 288 subjektů, což byl nejnižší čtvrtletní přírůstek od roku 2014. Ve 3. kvartálu se jednalo o 487 firem a ve čtvrtém 637,“ zhodnotila statistiku analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Seznam nespolehlivých plátců a osob nejvíc plní společnosti s ručením omezeným. Z 228 630 firem (pozn. tj. 46 % všech registrovaných s.r.o. v ČR), které jsou registrovány k placení daně z přidané hodnoty, je jich 17 393, tedy 7,6 % na černé listině. Vyšší podíl neplatičů však Bisnode eviduje mezi evropskými společnostmi (17,7 %) a družstvy (9,5 %). Relativně vysoký podíl problémových subjektů je také mezi zahraničními osobami (7,1 %) a akciovými společnostmi (4,4 %).

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 , a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Z regionálního pohledu se nespolehliví plátci DPH koncentrují v okolí metropolí. V hlavním městě Praze má registrované sídlo 12 466, tedy 56,2 % nespolehlivých subjektů a v Jihomoravském kraji 2 926 firem, což představuje 13,2% podíl.


Bisnode

Bisnode je jedničkou v oblasti poskytování ekonomických informací o společnostech a podnikatelích. Analyzuje obrovské objemy dat, nachází souvislosti a interpretuje je do informací, které jsou srozumitelné pro zákazníky a tím jim umožňuje přijímat správná a chytrá rozhodnutí, zvyšovat tržby a minimalizovat rizika. Kvantitu mění na kvalitu, velká data (Big Data) mění na chytrá data (Smart Data). Bisnode působí v 19 evropských zemích a díky strategickému partnerství s Dun & Bradstreet poskytuje informace z více než 190 zemí světa o 300 milionech firem z celého světa.

Více se můžete dozvědět na: www.bisnode.cz

06.01. 11:38  důležitý údaj (Zahradník)
06.01. 11:16  důležitý údaj (Zahradník)





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688