Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.01.2021 11:53:29

Ilzetzki: Kde bude evropská ekonomika po pandemii?

Může mít pandemie dlouhodobější dopad na ekonomickou aktivitu? Ethan Ilzetzki na stránkách VoxEU píše, že skutečně došlo k narušení globálních výrobních řetězců, ale v tuto chvíli není jasné, zda půjde o faktor dlouhodobý. Během pandemie také zbankrotovaly některé firmy a může trvat určitou dobu, než je nahradí nové. Negativně může působit i ztráta pracovních dovedností a růst zadlužení korporátního sektoru. Pandemie ale může mít i pozitivní důsledky. Jak tedy hodnotí dlouhodobý vývoj ekonomové?

Mezi ony pozitivní důsledky můžeme řadit implementaci nových technologií či větší investice do zdravotní péče. Například Evropská komise tak odhaduje, že potenciál francouzské a německé ekonomiky bude v letech 2020–2021 o půl procentního bodu níže, ale dlouhodobě jej pandemie nijak nezmění. Britská Kancelář pro rozpočtovou zodpovědnost OBR předpokládá, že produktivita klesne o 2 % a nabídka práce o 1 %, a to dlouhodobě, ale její projekce mají řadu alternativních scénářů. Následující grafy ukazují, jak evropští ekonomové odpovídají na otázku: O co nižší bude kvůli pandemii úroveň potenciálního produktu v eurozóně v roce 2025 (měřeno k projekcím vytvářeným před covidem)?

graf 1
Většina tázaných se tedy domnívá, že potenciál bude o 2 – 5 % níže, asi 40 % ale hovoří o nulovém poklesu potenciálu. Druhý graf váží odpovědi podle toho, jak ekonomové svému odhadu věří. Někteří ekonomové hovoří o možném negativním dopadu pramenícím z problémů ve vzdělávacím systému či z komplikací, kterým čelí firemní sektor. Jiní ale zmiňují možné investice do nových technologií, včetně těch zelených, které by mohly v konečném důsledku potenciál zvedat.

Ekonom Jagjit Chadha zase v souvislosti s průzkumem poukázal na velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi a ekonomikami eurozóny. Ty najdeme třeba na straně fiskální kapacity, a to ve schopnosti reagovat na útlum fiskálním uvolněním či v efektivitě systému zdravotní a sociální péče. Následující dva grafy se namísto úrovně potenciálního produktu zaměřují na názory týkající se potenciálního růstu. Zatímco řada ekonomů se domnívá, že úroveň potenciálu by mohla být v roce 2025 níže (předchozí dva grafy), většina míní, že tempo růstu by pandemií nemělo být dotčeno:

graf 2

Ekonomové v odpovědích týkajících se potenciálního růstu zmiňují zkušenosti z předchozích recesí nebo to, že pandemie by neměla ovlivnit dlouhodobý inovační potenciál. Jiní opět zmiňovali možnost, že pandemie naopak tento potenciál ještě zvýší, porostou i investice do infrastruktury a celkové zavádění nových technologií.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688